Ten scalak to Spindle Motor Driver (kontroler sterujący silnikiem krokowym wprawiającym w ruch talerze HDD i tutaj to tylko moje podejrzenie - być może również kontroler silnika pozycjonera głowic). Jego uszkodzenia to powiedziałbym nagminna przypadłość w tym modelu Quantuma. Układ można kupić a właściwie sprowadzić (w PL raczej niedostępny - użyć Google i masz od licha dostawców). Jednakże naprawa może być nieopłacalna. Poza tym wymiana tego układu może nic nie dać - bo źródło problemu może dotyczyć samego silnika krokowego (silnik się wcześniej ugotował i dostał zwarć miedzy zwojowych, lub się rozmagnesował i w efekcie pobiera duży prąd, co skutkuje "uwaleniem" drivera) - a wtedy to totalna kicha - zainwestujesz czas i pieniądze - wstawisz nowy układ a on też trach!!!.... Ostrzegam, bo w ten sposób "uwaliłem" swoją dobrą elektronikę do tego dysku - znajomemu chodziło tylko o zgranie zawartości HDD - no i sam w efekcie końcowym musiałem kupić nowy HDD

zresztą nie żałuję bo backup był wcześniej zrobiony przed podmianą płytki elektroniki.