logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Yamaha RX-V4A - błąd internal error i error100000 po aktualizacji USB

zdzich42 17 Sie 2024 12:46 1851 7
REKLAMA
  • #1 21193865
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 871
    Yamaha model RX-V4A z problemem internal error na wyświetlaczu. Przyciśnięcie select/enter po włożeniu wtyczki do zasilania powoduje chęć przyjęcia pliku z USB (napis na wyświetlaczu zmienia się na USB Update) plik bin jest czytany jednak po zakończeniu mam komunikat error100000... Ktoś mądry coś podpowie? Sprzęt w miarę nowy nie doszukałem się żadnych informacji jak problem rozwiazać.
  • REKLAMA
  • #2 21193904
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5493
    @zdzich42
    Skąd pobierasz softa?
    Na 100%, soft jest do TEGO modelu?
  • REKLAMA
  • #3 21194401
    zdzich42
    Poziom 41  
    Mam taki dostępny w internecie. Masz lepszy bądź pewny inny?
    Dowiedziałem się, że error 100000 po końcu aktualizacji oznacza Model error czego należało się spodziewać przy internal error komunikacie. W innych modelach Yamaha bywało podobnie.
    Załączniki:
    • RX-V4A_TSR-400_Ver1.69.zip (51.89 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21194418
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5493
    @zdzich42
    A jaki firmware jest obecnie wgrany?
  • #5 21199280
    zdzich42
    Poziom 41  
    A jak to sprawdzić skoro niezmiennie po włączeniu hasło internal...? Posługując się wiedzą i praktyką trzeba wpisać w odpowiedni sposób model bo o tym świadczy error 100000
    100000 20 bit 1: Model error 0: No error
    * The error number is displayed in the 6-digit hexadecimal notation.
    * The error numbers are added when a multiple number of errors occur at the same
    time.
    Numer błędu jest wyświetlany w 6-cyfrowej notacji szesnastkowej.
    * Numery błędów są dodawane, gdy jednocześnie wystąpi wiele błędów w tym samym czasie.
    Tyle service manual...
    https://www.youtube.com/watch?v=s1y4h3APJr4
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21199906
    dobrykamil
    Poziom 19  
    Ocena: 76
    Spróbuj tego:
    Załączniki:
    • Internal_Error_AV0103_RXV4A_V6A_A2A_TSR700_400.pdf (616.81 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 21201043
    zdzich42
    Poziom 41  
    jak by tu nazwać sprawy... pomogło i bardzo dziękuję. Znowu muszę jednak prosić o rozszyfrowanie regionu: Select the destination by pressing SCENE3 or SCENE4 key. During selection mam do wyboru miedzy innymi F R E A BG J T V LT..
    w service manual znajduję taki tekst Specifications are subject to change without notice.
    J....................Japanese model
    U.........................U.S.A. model
    C.................. Canadian model
    R..................... General model
    T.....................Chinese model
    K.......................Korean model
    A..................Australian model
    B........................British model
    G.................. European model
    E........South european model
    F.....................Russian model
    L................. Singapore model
    V....................... Taiwan model
    P......... Latin american model
    S....................Brazilian model
    H............................Thai model
    Nie znajduję jednak litery G wpisałem na próbę R potem E efekt jest taki, że po włączeniu mam hasło TUNER DEVICE ERROR. Pytanie czy wpisałem żle desination czy mam jeszcze dodatkową usterkę?

Dodano po 1 [godziny] 34 [minuty]:

Klient twierdzi, że sprzęt kupił poprzez Amazon. Pomogło wertowanie service manuala i info DAB+ Tuner Section (A, B, G, F models) U mnie jak pisałem nie ma litery G wpisałem BG i już nie ma error tuner. Poczekam jednak na odpowiedź kogoś w większą wiedzą i doświadczeniem.
  • #8 21302836
    zdzich42
    Poziom 41  
    Nic nie dopisano? no to zamykamy

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada amplituner Yamaha RX-V4A, który po próbie aktualizacji firmware z USB wyświetla błąd "internal error" oraz komunikat "error100000" po zakończeniu procesu. Błąd ten oznacza "Model error", co wskazuje na niezgodność lub problem z wersją oprogramowania dla danego modelu. Aktualizacja jest wykonywana z pliku bin pobranego z internetu, jednak brak pewności co do jego poprawności i zgodności z modelem. W dyskusji podkreślono, że numer błędu jest wyświetlany w 6-cyfrowej notacji szesnastkowej i może sumować wiele błędów jednocześnie. Zaproponowano rozwiązanie, które pomogło rozwiązać problem, jednak pojawiły się dalsze pytania dotyczące wyboru odpowiedniego regionu podczas konfiguracji (np. modele japoński, europejski, amerykański itp.). Wskazano listę oznaczeń regionów z service manuala, jednak nie wszystkie litery były jasne dla użytkownika. Ostatecznie brak dalszych aktualizacji w temacie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA