logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór głośnika do subwoofera: STX 22-120-4 SC czy SS za 45 zł?

screws 08 Gru 2005 18:24 915 8
REKLAMA
  • #1 2065928
    screws
    Poziom 11  
    elo! dostalem zlecenie na wykonanie niskobudżetowego suba do samochodu
    dla kumpla. oczywiscie na pierwszym miejscu stoji cena... na sam glosnik
    moge przeznaczyc niecale 45 zl :| czyli wybor niewielki...:cry:. moje pierwsze pytanie to czy duza roznica bedzie miedzy stx 22-120-4 sc a wersja
    ss? do jakich obudow byscie je zaplikowali i z jakim strojeniem? wersje ss moge miec za 47 zl natomiast sc za 39zl. subik bedzie napedzany tda 1562q czyli ok. 55 W RMS. ewntualnie w gre wchodzil by lw 800 (39 zl). co
    spisze sie lepiej? bardziej bylbym sklonny do stx i w gre wchodzi tylko 4 ohmowa wersja (warunki panujace w aucie beda dobre wiec nie beda mialy duzego wplywu na zywotnosc glosnika). bardzo zalezy mi na waszej opinni na temat wersji sc i ss bo w winisdn lepiej wypada ss ale znowu sc jest
    tanszy, ktory zagra lepiej i czy wogole bedzie zauwazalna roznica.
    pozdro!
  • REKLAMA
  • #2 2065940
    CJ_Basseer
    Poziom 24  
    Ocena: 5
    Do samochodu bierz wersje ss. Te 55W to bedzie troche mało jak na tego stxa;/ co do obudowy to poszukaj na forum na pewno juz było o tym.
  • REKLAMA
  • #3 2066044
    screws
    Poziom 11  
    Do samochodu bierz wersje ss
    poloecajac wersje ss chodzi ci tylko o rodzaj materiału z jakiego jest wkonana membrana?? czy o parametry wersji ss i czy zagra duzo lepiej od sc? ze 55w to malo to wiem ale i tak z "pelna moca" sub bedzi gral sporadycznie. tak jak pisalem wczesniej nie martwie sie o zywotnosc glosnika (membrany). na marginesie to pierwszego suba do auta robilem na tesli 226 z papierowa membrama sub gra bezproblemowo juz prawie rok.
  • REKLAMA
  • #4 2066167
    CJ_Basseer
    Poziom 24  
    No chodziło mi o to ze wersja ss powinna dluzej wytrzymac w samochodzie;] roznicy w dzwieku miedzy ss a sc nie uslyszysz.
  • #5 2066358
    qscgu
    Poziom 34  
    Ocena: 50
    cytat:"warunki panujace w aucie beda dobre wiec nie beda mialy duzego wplywu na zywotnosc glosnika"
    bierz wesje sc bo tansza a roznicy praktycznie nie ma, poza 2ma dB na kozysc sc
    ss ma 86dB
    sc ma 88dB

ja bym sie nawet nie zastanawial, nie wiem co ludzi wzielo na to ze glosniki nie wytrzymaja warunkow panujących w aucie?? ;] przeciez w bagarzniku ani gdziekolwiek nie ma burzy gradu sniegu deszczu itp :)
  • #6 2066619
    CJ_Basseer
    Poziom 24  
    Ale jest cos takiego jak wilgoć:P
    Dobra nie bede sie juz spierac:P
  • #7 2066700
    qscgu
    Poziom 34  
    Ocena: 50
    wilgoc nie zniszczy celulozy impregnowanej ani znieg nawet ;) ale to juz niech autor zadecyduje
  • #8 2067214
    sloy8
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    ja tez proponuje sc, tak jak kolega wczesniej napisal, nie odczujesz zadnej roznicy i do tego sc ma wiekszy spl niz ss...

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 2068538
    screws
    Poziom 11  
    dzieki! tylko jaka obudowe byscie proponawali do sc? ja bym dal ok. 20-25 L
    tylko nie wiem na jakie strojenie sie zdecydowac teraz dokladnie nie pamietam wartosci ale chyba ok 40 Hz bo nizej winisdn wskazuje dosc duzy
    spadek SPL dla nizszych czestotliwosci tylko pytanie jak bedzie w rzeczywistosci bo symulator to jedno a rzeczywistosc drugie. czy ktos ma ten glosnik w autku i moglby opisac swoje wrazenia( i w jakiej budzie go ma)?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru niskobudżetowego głośnika do subwoofera samochodowego, z budżetem około 45 zł na głośnik. Porównano dwie wersje głośnika STX 22-120-4: SC i SS. Wersja SS charakteryzuje się membraną wykonaną z innego materiału, co może wpływać na trwałość, jednak różnice w brzmieniu między SC a SS są minimalne i praktycznie niesłyszalne. Wersja SC jest tańsza i ma nieco wyższy SPL (88 dB) w porównaniu do SS (86 dB). Użytkownicy sugerują, że warunki panujące w samochodzie nie powinny znacząco wpływać na żywotność głośnika, a wilgoć nie zniszczy odpowiednio impregnowanej membrany. Do subwoofera zasilanego wzmacniaczem TDA 1562Q (około 55 W RMS) rekomendowana jest obudowa o pojemności około 20-25 litrów z strojeniem około 40 Hz, choć rzeczywiste efekty mogą się różnić od symulacji WinISD. Alternatywnie rozważano głośnik LW 800, jednak preferencje skłaniają się ku STX 22-120-4 w wersji 4-omowej ze względu na lepsze dopasowanie do warunków i parametry.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA