logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP 3330 - Uszkodzone sprzęgło podawania papieru w górnym podajniku?

gfc 08 Gru 2005 21:58 1832 8
REKLAMA
  • #1 2066685
    gfc
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich elektrodowiczów.Może ktoś mi udzieli informacji czy w tej drukarce często ulega uszkodzeniu podawanie papieru do skanera(górny podajnik)Wygląda na to ,że mam uszkodzone sprzęgło podawania papieru.Jeden problem został usunięty mianowicie błąd skanera.Tak jak pisaliście czyszczenie skanera pomogło przy okazji drukarke też się trochę odkurzyło.Ale niestety to nie wszystko.
    Czekam na jakieś porady w tej sprawie.
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 2067183
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    skąd pewność że to sprzęgło a nie np. wina rolek ?

opisz ten problem ( co sie dzieje ) to napewno uzyskasz więcej odpowiedzi
  • REKLAMA
  • #3 2067568
    robertp75
    Poziom 12  
    A nie rozbierałeś przypadkiem podajnika ADF?
  • #4 2068620
    gfc
    Poziom 14  
    Witam ponownie.
    Rozebrałem całą cześć mechaniczną podajnika górnego(tego nad skanerem),sprzęgła są w porządku.Zauważyłem ,że silniczeka napędowy całego tego towarzystwa działa niepoprawnie.Wyciągłem go i dałem podawanie z tego podajnika ,i bez obciążenia go załączyłem i niestety ale zaczyna momentami wydawać glóśne odgłosy(buczy)i blokuje się ,a czasami zakręci.Ja myśle ,że jest raczej uszkodzony.Może ktoś miał również taki problem.
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #5 2082465
    Artful
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam. Właśnie wczoraj naprawiłem taką usterkę :) Uszkodzone (przerwane, mocna zgięte) były przewody pomiędzy podajnikiem a resztą urządzenia. Radze odłączyć podajnik i dokładanie obejrzeć cały pęk przewodów (u mnie były przerwane dwa tuż przy wtyczce).

Powodzenia
  • REKLAMA
  • #6 2083091
    gfc
    Poziom 14  
    Witam!
    A jakie objawy miałeś przed tą naprawą ,jak ci ię zachowywał ten górny podajnik.
    Pozdrawiam i czekam na maila!
  • #7 2086535
    Artful
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Zaczeło się od tego, że podajnik pobieral kartkę potem zaczynał kręcic w przeciwnym kierunku (lub jak były 2 w podajniku to pobierał pierwszą i zacinał w połowie drugą) i wyświetlał brak kartki w podajniku, po jakimś czasie klientowi zaczynał pokazywac ze otwarta jest klapa podajnika. Usterka była jak powyżej napisałem. Powodzenia
  • #8 2089683
    gfc
    Poziom 14  
    U mnie było podobnie,też czasami pobrał kartke a następnie po chwili zaczeło coś zgrzytać zębami ,albo wogóle kartki nie pobrało,tylko silnik zaczął (buczeć),blokował się ,tak jakby chciał sie poruszyć a nie może.
    Albo działo się podobnie jak u ciebie ,pobrał kartke i zaraz po chwili znowu chce pobierać nową.Ale ja dokładnie sprawdziłem te przrewody w tym całym module i nic tam nieznalazłem.Dowiadywałem sięw pewnej firmie wrocławskiej o dostępność tego silnika ,lecz niestety nie ma szans na jego zakup.Jedyna możliwość kupno całego skanera to koszt około 680zł.A zatem klient będzie musiał pracować bez tego podajnika(zwykły rachunek).
    Pozdrawiam!!!
  • #9 2090951
    fuser
    Poziom 24  
    Ocena: 101
    można dokupić sam ADF, jest trochę tańszy.

Podsumowanie tematu

✨ W drukarce HP 3330 pojawił się problem z podawaniem papieru w górnym podajniku (ADF). Początkowo podejrzewano uszkodzenie sprzęgła podawania papieru, jednak po rozebraniu mechanizmu sprzęgła okazały się być sprawne. Usterka została zidentyfikowana jako nieprawidłowa praca silnika napędowego podajnika, który wydaje głośne buczenie i blokuje się. Jeden z użytkowników naprawił podobny problem, znajdując przerwane przewody między podajnikiem a resztą urządzenia, co powodowało błędne działanie podajnika (pobieranie kartki, cofanie wałków, zacinanie się papieru, błędy braku papieru i otwartej klapy). W przypadku omawianej drukarki przewody były jednak nienaruszone. Próba wymiany silnika jest utrudniona ze względu na brak dostępności części, a koszt zakupu całego modułu skanera z podajnikiem wynosi około 680 zł. Alternatywnie można rozważyć zakup samego modułu ADF, który jest tańszy. W efekcie, jeśli naprawa silnika nie będzie możliwa, użytkownik będzie musiał korzystać z drukarki bez górnego podajnika papieru.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA