logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 21PT165A/42P - Niskie nasycenie kolorów z DVD Pioneer DV-380

deepblue222 08 Gru 2005 22:46 1778 4
REKLAMA
  • #1 2066758
    deepblue222
    Poziom 11  
    Witam

Kupiłem właśnie odtwarzacz DVD Pionieer DV-380 i mam mały problem.
    Po podłączeniu do Philipsa 21PT165A/42P (euro-euro pełny) na filmach dvd i divx widać bardzo małe nasycenie kolorów, za to widać dużo koloru zielonego. :cry:
    Odtwarzacz ustawiony w tryb PAL, próbowałem ustawień na RGB i Video, bez zmian. Zmieniłem kabel na inny - to samo. W końcu podłączyłem odtwarzacz pod Sony Trinitron znajomego i tam wszystko ok, pięknie nasycone kolory(ten sam kabel).
    Wyglądałoby na to że to wina gniazda euro w moim Philipsie, ale np obraz z satelity analogowej, również euro-euro, wyświetlany jest poprawnie.
    Poradźcie coś, proszę. Na zmianę tv na razie mnie nie stać, zresztą na razie mi wystarcza - dobry obraz, kolory(oprócz tego DVD). Czy może kupno kabelka RCA-euro coś zmieni?

Pozdrawiam
    deepblue222
  • REKLAMA
  • #2 2068274
    deepblue222
    Poziom 11  
    Byłem w serwisie TV: poradzili podłączenie przez 3 xRCA>Euro, kupiłem - brak kolorów. Poradzili również podpięcie dvd pod satelite dobrym kablem euro-euro, kupiłem - brak kolorów.
    Poradzili także, w ostateczności, podpięcie niepełnym kablem euro-euro, tyle że nigdzie nie mogę takiego kupić, w serwisie też nie pamiętają jakie piny w nim są połaczone(badziewia nie używają)Nie bardzo rozumiem co miałoby zmienić użycie niepełnego euro(bez mieszania kabelkami), chyba ze w nim piny są inaczej połączone.
    Na razie jestem lżejszy o 40 zł i mam wrażenie, że do czasu zmiany tv(a to może potrwać :cry: ) dvd będzie stał odłogiem :cry:

Czy ktoś obeznany w temacie mógłby mi powiedzieć czy da się coś z tym zrobić (np inaczej połaczyć kabelki w euro) czy zostaje tylko kupno nowego tv. Proszę o jakąkolwiek odpowiedź.

Pozdrawiam
    deepblue 222
  • REKLAMA
  • #3 2069593
    adolf 111
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Moim zdaniem z tego co piszesz to gdzieś popełniłeś błąd,bo jeśli obraz jest cały czas taki sam czy po RGB czy po CVBS to z anteny też taki powinien być !!! Cudów nie ma.Sygnał CVBS jest dekodowany przez dekoder w TV a z tego co piszesz to prawdopodobnie jest to NTSC a ten TV chyba nie ma NTSC ale po RGB powinien chodzić poprawnie (przy RGB TV nic nie dekoduje bo już ma zdekodowany sygnał CVBS na RGB w DVD i jest podawany właśnie "pełnym" kablem EURO-EURO.A ten soniak o którym piszesz ma na pewno NTSC dlatego chodzi poprawnie.Jeszcze raz dokładnie przeczytaj instrukcję obsługi DVD i myślę że zacznie to działać poprawnie.Tu może być zbieg okoliczności : z DVD wychodzi RGB a w TV nie działa RGB (jakaś usterka np. urwany pin 16 EURO),a po CVBS
    jest ustawiony w DVD NTSC a TV nie dekoduje NTSC.Może w ustawieniach DVD przy zmianie systemu trzeba to jakoś zapamiętać???

powodzenia
  • REKLAMA
  • #4 2070143
    Fikszyn
    Poziom 19  
    Ocena: 84
    Potwierdzam przypuszczenia Kolegi adolf111.Sprawdz dokładnie ustawienia odtwarzania w meni DVD -ustaw na PAL .Dlatego masz cz-b. na niepełnym euro (NTSC) . I dobra sugestia co do RGB.
  • #5 2070162
    deepblue222
    Poziom 11  
    Dzięki za odzew :)
    Sprawdziłem jeszcze raz, ustawiony jest na PAL - sprawdziłem zresztą i na NTSC i tam obraz jest zupełnie czarno biały. Może pisząc poprzednio "brak kolorów" źle się wyraziłem - chodziło mi o to o czym pisałem na początku pierwszego posta - "bardzo małe nasycenie kolorów, za to widać dużo koloru zielonego" tzn kolory są ale bardzo wyblakłe - tak jakbym ustawił minimalne nasycenie kolorów w tv. Nie jest to obraz czarno biały.
    W dvd mogę jeszcze ustawić "AV connector out" na Video lub RGB, zmiana nie przynosi skutku.
    Zaniosłem dvd do drugiego znajomego i podłączyliśmy je pod starego Triluxa 25'. Objaw jest taki sam jak na moim Philipsie. Czyli raczej urwany pin w gnieździe tv odpada?
    Może jakąś wskazówką bedzie to że przedtem łaczyłem komputer z tym Philipsem za pomocą svideo-euro (karta Geforce) i kolory były ok.
    Czy spróbować połączyć dvd takim przewodem? Dvd ma wyjście svideo.
    Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi.

deepblue222
REKLAMA