logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony KV-2184MTT - jak dodać wejście RGB do poprawy obrazu z DVD Pioneer DV-380?

rentboy71 20 Kwi 2006 19:05 2717 14
REKLAMA
  • #1 2548232
    rentboy71
    Poziom 11  
    Witam,

czy do ww modelu można dodać wejście rgb (scart)? Sygnał z dvd pioneer dv-380 po component video skutkuje czarno-białym obrazem z kolorowymi pasami przesuwającymi się wzdłuż ekranu. Sygnał z tunera tv-sat po tym samym wejściu bez problemu. Dvd sprawdzone na nowszych tv - działa ok.

Niestety nie znalazłem nic na forum. Bardzo proszę o pomoc. Dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 2548301
    Tady1
    Poziom 25  
    Ocena: 21
    Witam!
    DVD ma na pewno wyjście sygnału composite na gnieździe "cinch".
    Radziłbym zastosować 1 kabel "cinch-cinch" jako kabel wizji, drugą stronę włożyć w przejściówkę "cinch-euro" - i przejściówkę wetknąć w gniazdo Euro telewizora. Telewizor ręcznie przełączyć na AV.
    Jeżeli DVD "Nadaje" sygnał PAL to musi być wówczas obraz kolorowy w PAL-u.
    Jeżeli nie, to już sprawa ustawień w menu odtwarzacza DVD.

A stosowanie pełnego Euro-Euro często powoduje komplikacje z automatycznym wymuszaniem przełączania po żyle 8 lub 16.
    Lepiej stosować przełączanie ręczne AV-TV pilotem z TV.
  • #3 2548346
    rentboy71
    Poziom 11  
    Problem w tym, iż telewizor nie posiada gniazda scart a jedynie wejście composite video (cinch), co wg mnie jest źródłem problemu. Dlatego pytam, czy można dodać w tv wejście scart i połączyć z odtwarzaczem przez rgb.
  • #4 2554740
    rentboy71
    Poziom 11  
    Czyżby nikt nie dorabiał wejścia SCART do tego tv?
    Jeszcze raz proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #6 2564400
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 338
    Mirex ma rację. Uwaga! Podłączanie czegokolwiek w sprzęcie bez izolacji
    galwanicznej od sieci zagraża życiu. KV 2184 nie nadaje się do przeróbek.
  • #7 2564758
    rentboy71
    Poziom 11  
    Wielka szkoda :( Niemniej dziękuję za odpowiedzi.

Może jednak ktoś ma pomysł jak podłaczyć odtwarzacz pioneer dv-380 do tego tv? Połączenie kablem composite video skutkuje czano-białym obrazem i kolorowymi, poziomymi pasami przesuwającymi się w dół ekranu. Wina leży po stronie tv, gdyż odtwarzacz z nowszymi tv działa bez problemu.
    Próbowałem połączyć również dv-380 z tv kablem scart->composite efekt ten sam oraz kablem svhs->composite i tu o dziwo inny efekt jedynie czano-biały obraz bez względu na ustawienia odtwarzacza (PAL, NTSC, AUTO).

Zastanawia mnie jedynie czemu mój dotychczasowy player dv-350 połączony z tym samym tv tym samym kablem composite działa BEZ PROBLEMU.

Czy ktoś ma może jakiś pomysł??
    Proszę o pomoc, gdyż nie uśmiecha mi się zakup nowego tv.

Dzięki
  • #8 2564955
    mlody1024
    Poziom 11  
    mirex napisał:
    Witam.
    Bo się po prostu nie da. TV ma zasilacz bez separacji sieci. Na jego masie może występować 230V. Wejścia cinch posiadają sprzężenie optyczne.

Jak może być ten TV bez separacji od napięcia sieciowego. Ja dziś zdjąłem z warsztatu OTV KV2584MT (posiada on takie samo chassis) i nie miał on żadnych transoptorów przy wejściach AV. Przetwornica również zapewnia izolację galwaniczną (tak wynika ze schematu)
  • REKLAMA
  • #9 2565740
    mirek2
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Mlody. Pomysl zanim cos napiszesz.Mirek2
  • #10 2566189
    mlody1024
    Poziom 11  
    No nie wiem transoptorów na wejściach to ja nie widziałem tylko separację za pomocą elektrolitu C1003 na video i C1102 na audio.

Dodano po 11 [minuty]:

Sorki pomyliły mi się chassis. Końcowe oznaczenie mnie zmyliło.
  • #11 2568199
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1989
    Witam.
    Czy audio chodzi poprawnie?

Wyjścia są trzy;
    1. - jesli masz narzędzia i czujesz się na siłach, można spróbować naprawy tv
    2.- oddać tv do serwisu / razem z tym DVD, z którym źle pracuje/
    3.- podłączyć DVD przez magnetowid, nawet po niskiej i może pójdzie
  • #12 2576200
    rentboy71
    Poziom 11  
    mirex, sądzisz że jest to "uszkodzenie" telewizora, które da się naprawić?

Audio jest ok.
  • REKLAMA
  • #13 2577541
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1989
    Witam.
    Piszesz, ze DVD z innym TV działa poprawnie. Sony z innym DVD też działa, więc wydaje sie, że wszystko jest ok.
    Jednakże czas, czyli starzenie elementów, w tym konkretnym układzie może mieć duży wpływ na pracę wejścia A/V.
    Nie wiem czy się da, ale myślę, że warto by było spróbować, bo ewentualne koszty są znikome.
  • #14 2580509
    rentboy71
    Poziom 11  
    Spróbuję, dzięki. Dam znać co i jak.
  • #15 2582599
    Nawigator
    Poziom 33  
    Ocena: 160
    Znam te telewizory i wydaje mi sie że mają one marnie rozwiązaną identyfikację PALu. Zdarza sie w nich odbiór czarno-biały. Ten typ tak ma a dvd może też mieć rozbieżności z normą PAL i razem nie pogadają.
    Chassis jest "live" nieizolowane i wszelkie dodatkowe wejścia raczej odpadają.
    Popróbój ustawić trymer PALu w dekoderze, nawet zmień bo były marne, a nuż sie załapie. Pomagała czasem wymiana kwarcu.
    Pozdr. N.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada telewizor Sony KV-2184MTT i odtwarzacz DVD Pioneer DV-380, z którym występuje problem czarno-białego obrazu z kolorowymi pasami przy podłączeniu przez wejście composite video (cinch). Telewizor nie posiada wejścia SCART, a pytanie dotyczy możliwości dodania wejścia RGB (SCART) w celu poprawy jakości obrazu. W dyskusji wyjaśniono, że dodanie wejścia SCART do tego modelu telewizora jest praktycznie niemożliwe ze względu na brak izolacji galwanicznej (separacji sieci) w zasilaczu telewizora, co stwarza zagrożenie porażenia prądem. Problem z obrazem prawdopodobnie wynika z niekompatybilności sygnału PAL DVD z wejściem A/V telewizora, które może mieć słabo rozwiązany system identyfikacji standardu PAL, co skutkuje odbiorem czarno-białym. Sugerowano ręczne przełączanie trybu PAL w odtwarzaczu DVD, ewentualną wymianę kwarcu lub naprawę telewizora. Próby podłączenia DVD przez magnetowid lub inne konwersje sygnału nie przyniosły poprawy. Wskazano, że starsze modele DVD (np. DV-350) działają poprawnie z tym telewizorem, co może świadczyć o różnicach w sygnale wyjściowym. Ostatecznie zalecano ostrożność ze względu na konstrukcję telewizora i brak możliwości bezpiecznej modyfikacji wejść wideo.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA