logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Komputer nie widzi karty graficznej RTX 2060 Super po reinstalacji Windowsa

FaziMajsterklepka 29 Sie 2024 14:20 831 7
REKLAMA
  • #1 21208244
    FaziMajsterklepka
    Poziom 3  
    Witam. Mam duuuży problem związany z kartą graficzną, ale po kolei. Kupiłem nowego kompa, stary jak najbardziej działający ma iść do ludzi, ale przedtem wyciągnąłem z niego grafikę RTX Nvidia 3060 i zainstalowałem córce w kompie, a od niej podłączyłem RTX Nvidia 2060 Super. Wszystko działało. Następnie przyszła pora, aby w kompie do sprzedaży pousuwać partycje, przeinstalować Windę na "goło" bez klucza, tylko żeby klient przetestował i zobaczył, że działa. No i po zainstalowaniu świeżej Windy, przy pierwszym uruchomieniu komp nie widzi grafiki Nvidia. Włączył się w jakiejś rozdzielczości 1024x768, mignął w prawym dolnym rogu komunikatem, że usiłuje zainstalować sterownik graficzny i tyle. I teraz tak: Menedżer Urządzeń w Kartach Graficznych pokazuje, że używam "Podstawowej Karty Graficznej Microsoft". Jakakolwiek próba przeinstalowania sterownika z tego poziomu nic nie daje, a zatem ściągnąłem ze strony Nvidii sterownik ręcznie, dokładnie do takiej grafiki. Podczas takiej próby instalacji pokazuje komunikat, że nie ma urządzenia, które obsługuje ten sterownik. No ręce mi opadły. Dodam, że sterowniki od płyty głównej mam oczywiście zainstalowane, jeszcze z płytki, którą kiedyś dołączyli do nowego kompa, ale zainstalowałem najnowszy sterownik ze strony producenta (MSI), również mam poinstalowane aktualizacje systemu, dostaję komunikat, że wszystko jest aktualne. Co mogę jeszcze zrobić w tym temacie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21208276
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3508
    A podłączyłeś się do tego RTX'a czy do płyty głównej?

Co pokazuje program GPU-Z?
  • REKLAMA
  • #3 21208346
    FaziMajsterklepka
    Poziom 3  
    No proszę Cię... aż tak przytłumiony nie jestem. Oczywiście że do RTXa a nie do płyty głównej. Co do aplikacji GPU-Z pokazuje takie coś
    f Zrzut ekranu programu TechPowerUp GPU-Z z informacjami o karcie graficznej. Menadżer urządzeń pokazujący brak rozpoznania urządzenia PCI
    Na drugim zdjęciu pokazuje mi jedyny problem w managerze urządzeń który wyświetla się po reinstalce, ale z grafiką to chyba nie ma nic wspólnego
    PS zapomniałbym, po naciśnięciu tego przycisku z prawej "LOOKUP" przenosi mnie na stronę gdzie wyświetla mi specyfikację i zdjęcia karty graficznej RTX 2060 Super
    C(O-O)D
    no już nic nie kumam, albo grafika jest albo jej nie ma
  • Pomocny post
    #4 21208351
    Kasek21
    Poziom 43  
  • #5 21208376
    FaziMajsterklepka
    Poziom 3  
    No super, dzięki za szybką odpowiedź, tylko że to nic mi nie pomogło. Po ręcznym ściągnięciu i próbie instalacji mam taki komunikat
    Komunikat błędu instalacji sterownika NVIDIA na ekranie komputera.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21208383
    Kasek21
    Poziom 43  
    Pobierz narzędzie, stwórz bootwalnego pendrive z systemem i zainstaluj Windows ponownie z tego pendrive.
    https://www.microsoft.com/pl-pl/software-download/windows10%20
  • REKLAMA
  • #7 21208458
    FaziMajsterklepka
    Poziom 3  
    Naprawdę pomogłeś mi. Co prawda nie stworzyłem botowalnego pendriva z instalką Windy, ale wszedłem na stronę z podanym przez Ciebie linkiem i tam nacisnąłem przycisk "Zaktualizuj teraz" ponieważ miałem komunikat iż wersja mojej Windy nie jest najnowsza. Zassało jakąś mega pakę updatów i zrobiło najnowszą wersję , od razu w managerze znikła domyślna grafika systemu Windos a pokazała się grafika NVIDII 2060. Tak szczerze to nie miałem pojęcia, że istnieją jeszcze jakieś "podwersje" systemu 10.0.10465 czy tam jakieś 10.0.11345, myślałem ze Winda 10 to Winda 10 i tyle, a jednak...Jeszcze raz dzięki za pomoc
  • #8 21208461
    FaziMajsterklepka
    Poziom 3  
    Zainstalowaniem najnowszych aktualizacji ze strony Microsoftu

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kartą graficzną RTX 2060 Super, która nie jest rozpoznawana po reinstalacji systemu Windows. Po podłączeniu karty do komputera, system uruchamia się w niskiej rozdzielczości i wyświetla komunikat o próbie instalacji sterownika graficznego, jednak Menedżer Urządzeń wskazuje na użycie "Podstawowej Karty Graficznej Microsoft". Użytkownik próbował ręcznie zainstalować sterownik ze strony Nvidii, ale napotkał problemy. Ostatecznie, po zainstalowaniu najnowszych aktualizacji systemu Windows, karta graficzna została poprawnie rozpoznana.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA