logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Whirlpool AKP 407 IX - piekarnik nie grzeje

proxyx99 31 Sie 2024 05:00 1038 8
REKLAMA
  • #1 21210083
    proxyx99
    Poziom 10  
    Problem z piekarnikiem, nie grzeje.
    Piekarnik Whirlpool AKP 407 IX.
    Przestał nagle działać i pokazał "---C" na wyświetlaczu.

Zastosowałem kroki (opisane na forum) jak tu:
    wyłączyłem z prądu - ciemny wyświetlacz - odczekałem ok. 1 min. Wcisnąłem SET i OK razem, trzymając przyciski, włączyłem prąd. Wyświetlacz wyświetlił 88888 i Eur, przyciskiem SET wybrałem Eurn i zatwierdziłem OK. Ustawiłem zegar.
    ---C zniknęło i przynajmniej można coś próbować.

Niestety nadal obie grzałki zimne, nie włącza żarówki w funkcji grzania (samo oświetlenie działa).
    Włączam grzanie, zapala się strzałka "nagrzewanie" i poza tym nic.
    Żadna pozycja przełącznika funkcji nic poza żarówką nie uruchamia, ani grzania, ani wentylatora.
    Wyświetlacz, godzina jest OK. Wygląda na brak zasilania grzałek i powiązanych elementów.

Czy padło jakieś zabezpieczenie (bezp.), przekaźnik grzałek itp.? np. takie jak oznaczony na schemacie AKP 244 tj. 557.0 lub 557.1
    np. jak tu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2232831.html na schemacie (wszystko u mnie wygląda bardzo podobnie jak AKP 244)

PS. Podmieniłem termostat na nowy... bez zmian.
  • REKLAMA
  • #2 21211343
    kamilziaja054
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Panie do wymiany lub naprawy grzałka i prawdopodobnie programator piekarnika.
  • REKLAMA
  • #3 21211935
    hubert1188
    Poziom 14  
    Ocena: 33
    Do programatora wchodzą cztery przewody, dwa to zasilanie i dwa kolejne to styk przekaźnika, który włącza cały piekarnik. Do sprawdzenia też przełącznik funkcji, czy nie jest któryś segment wypalony. Tak wygląda nowy.
    Link
  • REKLAMA
  • #4 21212129
    proxyx99
    Poziom 10  
    >>21211935
    Dziękuję za odpowiedź.
    Programator wygląda dobrze, żadnych upaleń i uszkodzeń.
    Jest zasilanie na podw. brąz. na programatorze, podobnie 2x brąz. na termostacie po lewej i 2x brąz. na płytce (przekazn.?). Też na 2 białych wtykach po lewej na program. Przełączanie program. nic nie zmienia (zapala się strzałka grzania i to tyle, jest zimny). Przekaźnik nie stuka. Wiem, że jest bezp.-limiter, nie wiem gdzie jest i co konkretnie zabezpiecza. Link
    Pytanie, czy na tym etapie można bezpiecznie zewrzeć przekaźnik (pominąć go, zobaczyć czy piec działa nie robiąc więcej szkód)?
    Czy to przekaźnik czy sterowanie? Jaki krok dalej?
    Pozdr. i dziękuję za pomoc.

Widok wnętrza urządzenia elektronicznego z licznymi przewodami i elementami podzespołów.
  • REKLAMA
  • #5 21214384
    hubert1188
    Poziom 14  
    A mierzyłeś grzałki? Bezpiecznik powinien być w górnej części, gdzieś obok grzałek. Po odłączeniu od sieci zmierz go, musi mieć przejście. Przekaźnika nie zwieraj, ale pominąć na próbę można.

Cytat:
    Jest zasilanie na podw. brąz. na programatorze, podobnie 2x brąz. na termostacie po lewej i 2x brąz. na płytce (przekazn.?)

Jak to mierzyłeś? Jeżeli obróciłeś przełącznik funkcji, to grzałki zamykały obwód i wszędzie miałeś napięcie.
  • #6 21214419
    proxyx99
    Poziom 10  
    >>21214384 No nie bardzo. Wszystkie obwody można przetestować na stykach tzw. programatora/przełącznika funkcji, ale bez schematu jest to zgadywanie który styk/przewód do czego.. Wszystkie obwody tam się zaczynają i kończą. Poza światłem i zegarem nic nie działa, również wentylator. Nie mogły paść wszystkie funkcje na raz. Musi być gdzieś przerwa, np. spalony przekaźnik lub jego sterowanie, zabezpieczenie itd.
    Nie mierzyłem... Sprawdziłem próbnikiem z neonówka gdzie jest napięcie sieci, zgodnie z sugestią.
    Gdyby grzałki zamykały obwód pod napięciem byłyby gorące. Przyłożę napięcie na wtórny obwód przekaźnika i zobaczę czy zadziała.
  • #7 21215474
    hubert1188
    Poziom 14  
    Zobacz w tym temacie Link schemat nie jest to ten model piekarnika, ale zasada jest prawie ta sama. Zasilanie przewodem L poprzez bezpiecznik termiczny, potem styk programatora i na przełącznik funkcji, a dalej już do grzałki, i za grzałką już tylko termostat i przełącznik funkcji po raz drugi.
    Schemat elektryczny piekarnika z oznaczeniami przewodów i funkcji.
    Z samym próbnikiem neonowym to będzie trochę ciężko. Lepsza byłaby zwykła żarówki 230V.
  • #8 21215559
    proxyx99
    Poziom 10  
    >>21215474
    Dzięki za sugestie i schemat z opisem. Podstawowe funkcje są te same, jestem pewien. Wynika, że display jest zasilany przez termik, a skoro display świeci, to termik musi być dobry. Myślałem, że termik jest za zegarem. Poza tym mam wszystko, co trzeba, nie pali mi się jedynie do rozbierania pieca na części, zanim się zorientuję, gdzie może być problem. Najrozsądniej jest prześledzić wszystkie obwody od strony programatora. Jedno jest pewne, przekaźnik nie zwiera, nie daje napięcia na wtórnym, nie włącza pieca.
    Muszę pooznaczać obwody na programatorze.

PS. ze wzgl. na remont i tumult z tym związany powrócę do tematu po 22gim września.
  • #9 21809202
    proxyx99
    Poziom 10  
    Nie bardzo miałem czas uzupełnić rozwiązanie, ale czynię to teraz. Może komuś się przyda.
    Przyczyna to pierwsza para złącz przełącznika funkcji (1A) przełącznika funkcji, brak styku = brak zasilania na wyjściu do timera. Przełącznik można wymienić, ale to sporo zachodu... Piekarnik ma 8 lat. Budowa wszystkich jest zasadniczo podobna: zasilanie grzałek załącza przekaźnik w obwodzie zegara/timera (czarna kostka z 2-ma brązowymi przewodami u góry), a ten nie jest uszkodzony, brak mu zasilania w obwodzie wtórnym. Najprostsze rozwiązanie to pominąć przekaźnik: zewrzeć blaszką typu łopatka - jak w samochodach, dwa przewody na wtórnym przekaźnika (u góry). Kontroler przekaźnika nadal działa, ale przełącznik funkcji nie dostarcza napięcia, widać to na schemacie. Zasadniczo myślę, inne piekarniki się od tego nie różnią. Jedyna strata przy takim rozwiązaniu to brak autom. włącz/wyłącz (timer). Piec uruchamia się włącznikiem funkcji jak poprzednio, termostat i wszystkie pozostałe funkcje zostają jak były, ale piec sam się nie wyłączy, trzeba przekręcić gałkę. Widać to na schemacie: przeł. B1, styk 1A do 66/D2 nie zwiera, pozostałe są OK. Zwarcie przekaźnika pomija (jak wyżej) timer D2. Tak też zrobiłem, działa OK rok bez zastrzeżeń.

Podsumowanie tematu

✨ Piekarnik Whirlpool AKP 407 IX przestał grzać, na wyświetlaczu pojawił się komunikat "---C". Po wykonaniu resetu i ustawieniu zegara problem zniknięcia komunikatu ustąpił, jednak grzałki i wentylator nadal nie działają, mimo że wyświetlacz i oświetlenie funkcjonują poprawnie. Podejrzenie padło na uszkodzenie zabezpieczenia termicznego, przekaźnika grzałek lub przełącznika funkcji. Sprawdzono programator i zasilanie na termostacie oraz płytce, które były prawidłowe, lecz przekaźnik nie załączał grzałek. Zalecano pomiar grzałek i bezpiecznika termicznego, który powinien znajdować się w górnej części piekarnika obok grzałek. Przekaźnika nie należy zwierać, ale można go pominąć na próbę. Schematy wskazują, że zasilanie grzałek przechodzi przez bezpiecznik termiczny, programator i przełącznik funkcji. Ostatecznie przyczyną awarii okazał się brak styku w pierwszej parze złącz przełącznika funkcji (1A), co powodowało brak zasilania wtórnego do timera i przekaźnika. Rozwiązaniem było pominięcie przekaźnika poprzez zwarte połączenie jego wyjścia, co umożliwiło uruchomienie piekarnika bez automatycznego sterowania timerem. Wskazano, że konstrukcja i zasada działania jest podobna w innych piekarnikach Whirlpool, a wymiana przełącznika funkcji jest możliwa, lecz pracochłonna.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA