logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć stare czujki ruchu (2 przewody) do nowego sterownika schodowego (3 przewody)?

Adiid89 01 Wrz 2024 11:46 162 3
  • #1 21211196
    Adiid89
    Poziom 4  
    Witam mam pytanie posiadam sterownik schodowy niestety muszę wymienić w tym starym miałem wpiete czujki ruchu dwoma przewodami N i Lo w tym nowym mam czujki do wpiecia na 3 przewody w zestawie. Czy,jest szansa podpiąć te stare czujki dwoma przewodami? Bo nie mam możliwości dołożenia teraz 3-go przewodu. Na przewodach są oznaczenia ale nie wiem jak je rozszyfrowac na plytce niestety nie jest opisane jaki pin do czego.Ścienny czujnik ruchu do puszki 230V z trzema złączami. Dwa zestawy kabli z złączami, leżące na drewnianej powierzchni.
  • #2 21211267
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1135
    Raczej nie, wygląda na to że stare czujniki zasilały się szeregowo przez obciążenie, nowe wymagają pełnego zasilania.
  • #3 21211292
    Adiid89
    Poziom 4  
    Znaczy state czujniki były podpięte brzposrednip pod zasilanie 220v i plis dwa przewody do sterownika. A ten nowy sterownik wypuszcza tylko 3 przewody

Dodano po 9 [minuty]:

A na tych przewodach co oznaczają te X czy czarne paski?
  • #4 21211559
    mam_pytanie
    Poziom 30  
    Ocena: 255
    Trochę chaotycznie piszesz, stąd nie bardzo wiadomo, co właściwie wymieniasz, co zostaje, co ma jakie wejścia i wyjścia.
    Zrozumiałem tyle, że chcesz wymienić sterownik, a czujki mają zostać stare.
    Do tych starych czujek masz podprowadzone osobnymi przewodami:
    - zasilanie 230 V,
    - wyjścia do sterownika (starego).
    Nowy sterownik ma dla współpracujących z nim, dedykowanych czujek przeznaczone połączenie trójprzewodowe, którym przesyła zasilanie 230 V i jednocześnie odbiera sygnał.
    Wygląda więc na to, ale nie jest pewne na 100 %, że stare czujki mają wyjścia w postaci bezpotencjałowych styków przekaźników:
    Schemat podłączenia starej czujki zasilanej 230V.
    Dla weryfikacji możesz spróbować posłuchać, czy w czasie działania słychać w nich jakieś odgłosy przełączania.
    Jeśli tak, czyli coś tam słychać, dla upewnienia się sprawdź, czy na przewodach wyjściowych nie pojawia się jakieś napięcie zmienne lub stałe, względem przewodów zasilania L i N, a także, czy po wykryciu ruchu, między tymi dwoma przewodami wyjściowymi występuje zwarcie.
    Jeśli i tak jest, możesz spróbować podłączyć stare czujki do nowego sterownika w następujący sposób:
    Schemat podłączenia starej czujki do nowego sterownika
    Odrębne zasilanie czujek nie będzie potrzebne. Przewody trzeba zaizolować i pozostawić niepodłączone.

Oznaczenia na przewodach są po to, aby ich nie pomylić.
REKLAMA