logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Automat schodowy 4-przewodowy – czy da się podłączyć zamiast 3-przewodowego bez przeróbek?

neeo 01 Maj 2007 15:21 8349 6
REKLAMA
  • #1 3838515
    neeo
    Poziom 2  
    Jak podłączyć nowy automat schodowy 4-przewodowy, w miejsce starego automatu 3-przewodowego, bez przerabiania instalacji.Dostęp do puszek jest utrudniony .Czy jest taka możliwośc podłączenia?
  • REKLAMA
  • #2 3838768
    s_ebo_l
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Opisz dokladniej te przewody to cos wymyslimy.
  • REKLAMA
  • #3 3838934
    neeo
    Poziom 2  
    Przepraszam źle się wyraziłem,chodzi mi o podłączenie w miejsce starego automatu schodowego(do którego dochodzą 3 przewody) impulsatora takiego jak tu
    Pkt 10.11 [retrofood]
    da się go jakoś połączy ć na tych trzech przewodach?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 3838963
    neeo
    Poziom 2  
    Arturo2005 napisał:
    Automat schodowy 4-przewodowy – czy da się podłączyć zamiast 3-przewodowego bez przeróbek?

Chodzi mi nie o schemat automatu schodowego tylko o schemat podłączenia przekaźnika impulsowego takiego jak tu
    Pkt 10.11 [retrofood]
    w miejsce starego automatu schodowego
  • #6 3839084
    Arturo2005
    Poziom 33  
    Ocena: 483
    Sorki ale pisząc mój post nie widziałem Twojego z godz. 17.43
  • #7 3839147
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    normalnie przycisk podaje fazę do automatu a w tym przekaźniku podawany jest impuls z neutralnego. Pozostaje jeszcze kwestia tego że przyciski są połączone z żarówkami a na schemacie do tego przekaźnika są one doprowadzone oddzielnie, więc chyba nie podejdzie bez przeróbki (trzeba pokombinować)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości podłączenia nowego automatu schodowego 4-przewodowego w miejsce starego 3-przewodowego bez konieczności przeróbek instalacji, przy utrudnionym dostępie do puszek. Problem polega na różnicy w sposobie podawania impulsu – w starym automacie przycisk podaje fazę, natomiast w nowym przekaźniku impulsowym impuls jest podawany z przewodu neutralnego. Dodatkowo przyciski są połączone z żarówkami, podczas gdy w schemacie nowego przekaźnika przewody do przycisków i żarówek są prowadzone oddzielnie. W efekcie podłączenie nowego 4-przewodowego automatu schodowego zamiast 3-przewodowego bez przeróbek instalacji jest problematyczne i wymaga modyfikacji okablowania. W dyskusji pojawiły się odnośniki do schematów przekaźnika impulsowego oraz pytania o szczegółowy opis przewodów, jednak brak jest jednoznacznego rozwiązania umożliwiającego podłączenie bez zmian w instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA