logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Amica DIM436ABH Przeciek w zmywarce - nieszczelny uszczelniacz osi turbiny

bednarus3 01 Wrz 2024 11:55 615 14
REKLAMA
  • #1 21211205
    bednarus3
    Poziom 17  
    Ocena: 78
    Przecieka zmywarka Amica DIM436ABH w miejscu pokazanym na poniższym filmie. Wygląda na rozszczelnienie korpusu grzałki. Czy to jest częsta usterka spowodowana słabej jakości materiałem, który pęka po kilku latach, czy jest szansa, że wystarczy tylko wymienić uszczelniacz?

• REKLAMA
  • #2 21211249
    Gremliny
    Poziom 16  
    Ocena: 51
    Przecież to się leje w okolicach gniazda montażowego pompy myjącej. Na filmie nie widać by lało się z okolic grzałki.
    Aby wykluczyć czy wina leży po stronie uszczelki gniazda czy samej pompy myjącej można poczekać aż zacznie kapać i wtedy otworzyć drzwi. Jak pompa stoi i nie cieknie wtedy - uszczelnienie pompy wysiadło, cała pompa do wymiany. Jak dalej cieknie możesz poszukać samej uszczelki.
  • #3 21211261
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6878
    Wyjmij pompę, rozbierz z grzałki i posprawdzaj oring jak i uszczelnienie turbiny.
    W amice te rzeczy potrafią po kilku latach wyciągać kopyta.
  • REKLAMA
  • #4 21211308
    bednarus3
    Poziom 17  
    Gremliny napisał:
    Jak pompa stoi i nie cieknie wtedy - uszczelnienie pompy wysiadło, cała pompa do wymiany. Jak dalej cieknie możesz poszukać samej uszczelki.

Niestety nie cieknie, gdy pompa stoi. Czyli tylko pozostaje wymiana pompy myjącej?
    mrice napisał:
    Wyjmij pompę

Czy da się wymontować pompę bez ściągania komory myjącej, na zasadzie, żeby odkręcić od niej grzałkę i próbować wtedy wyjąć? Węże zaciśnięte są do korpusu grzałki opaskami jak osłony przegubów samochodowych. Ciężko będzie opaski usunąć bez dojścia od góry.
  • #5 21211338
    Gremliny
    Poziom 16  
    Ocena: 51
    Nawet jeśli są opaski to w czym problem? Ściągasz je i zakładasz zwykłe. Takie co mają regulacje na ślimaku.
    Choć wydaje mi się że można pompę wyjąć inaczej. Musiałbym sprawdzić to w katalogu, ale nie mam czasu teraz szukać bo wychodzę za chwilę
  • REKLAMA
  • #6 21211653
    bednarus3
    Poziom 17  
    A trzeba wymienić całą pompę razem z silnikiem, jak ten jest dobry?
  • #7 21211670
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3672
    Wymienia się oring grzałki i uszczelniacz pompy.
  • REKLAMA
  • #8 21211970
    mrice
    Moderator AGD
    bednarus3 napisał:
    Węże zaciśnięte są do korpusu grzałki opaskami jak osłony przegubów samochodowych.

Rozwala się te jednorazówki i daje skręcane, dostępne w każdym sklepie typu castorama itp oraz w wszelakich sklepach technicznych, kosztuje kilka złotówek.

bednarus3 napisał:
    A trzeba wymienić całą pompę razem z silnikiem, jak ten jest dobry?

Oficjalnie tak, nie są to części dostępne luzem, firma sprzedaje je tylko z silnikiem.
    Oring bez problemu da się kupić w sklepach technicznych zajmujących się uszczelnieniami, natomiast z uszczelnieniem turbiny będzie nieco trudniej, ma dośc specyficzną konstrukcję, ale to jeszcze kwestia co się z nim wydarzyło.

Kenworth 18 napisał:
    Wymienia się oring grzałki i uszczelniacz pompy.

Ten uszczelniacz to kolega skad ma zamiar wziąć ?
  • #10 21212640
    mrice
    Moderator AGD
    Jeśli pamięc mnie nie myli, to nie ta bajka.
  • #11 21214075
    bednarus3
    Poziom 17  
    Taki uszczelniacz jest na wale od silnika pompy myjącej.
    Uszczelniacz na wale pompy myjącej.

Zaproponowany przez kolegę @Kenworth 18 uszczelniacz zdaje się pasować. Znalazłem w sprzedaży uszczelniacz z identycznymi wymiarami, ale opisany jako do zmywarki Amica. Niestety wał ma wżery i nowy uszczelniacz szybko się porysuje i zacznie znów przeciekać.
    Wał silnika z widocznymi wżerami, część pompy myjącej

Pozostaje tylko wymiana całej pompy. Jaką najlepiej kupić?
  • #12 21214300
    mrice
    Moderator AGD
    To masz farta, mi wydawało się, że jest tak uszczelnienie czołowe. Przeleć oś delikatnym papierem i ją oczyść. Jest szansa, ze nie będzie latać i da sie uszczelnić gada.
  • #13 21215448
    bednarus3
    Poziom 17  
    Wyczyściłem oś papierem 1500. Niestety wżery są tak głębokie, że papier o tej gradacji tak dużo nie zdziera. Boję się grubszym, żeby nie zebrać za dużo. Jakby sprężyny uszczelniacza dociskały w innym miejscu niż te pierścieniowe wżery, to by może trzymało. Czy mogę nie wciskać nowego uszczelniacza do końca? Ewentualnie dać podkładki między obudowę a silnik, aby ją trochę odsunąć?
    Oś metalowa z widocznymi śladami wżerów, umieszczona w urządzeniu.
  • #14 21215998
    mrice
    Moderator AGD
    Oto jakość wyrobów spod szyldu Amica... Dobierz jakąś podkładkę pod śruby, ale z nierdzewki i żeby dobrze pasowała do średnicy otworu. Jedna starczy. Takie trochę druciarstwo, ale powinno się udać. Kiedyś zrobiłem podobny myk, ale z uszczelnieniem czołowym. Przepracował kilka razy dłużej niż przy standardowym montażu.
  • #15 21219453
    bednarus3
    Poziom 17  
    Na tę chwilę nie cieknie. Wymieniłem uszczelniacz na nowy. Dałem pod niego około dwumilimetrową podkładkę. Dzięki temu przesunęło się miejsce przylegania uszczelniacza do osi, w którym są sprężyny. Na poniższym zdjęciu zobrazowałem fabryczne osadzenie uszczelniacza. Widać, że w miejscu sprężyn, wskutek korozji, powstały na osi wżery.
    Oś w maszynie z zastosowaną podkładką pod uszczelniaczem.

Poniższy obrazek przedstawia wyciętą z plastikowej płytki podkładkę, zastosowaną po to, żeby uszczelniacz został równo osadzony w jego gnieździe. Widać jak przesunęło się miejsce styku, gdzie znajdują się sprężynki. Teraz przylegają do osi w gładkim i nieskorodowanym miejscu. Jak pisałem na początku, nic nie ciekło podczas pierwszego mycia po naprawie.
    Oś z zamontowaną podkładką z plastikowej płytki, przesunięcie styku sprężyn.

Jakby było szczelnie tak długo, jak było od nowości do wystąpienia awarii, to byłbym zadowolony.

31.10.2025 r.
    Minął ponad rok i jeszcze nie cieknie.

Podsumowanie tematu

✨ Zmywarka Amica DIM436ABH wykazuje przeciek w okolicy pompy myjącej, co może być spowodowane uszkodzeniem uszczelki lub samej pompy. Użytkownicy sugerują, aby najpierw sprawdzić oring i uszczelnienie turbiny, a w przypadku głębokich wżerów na wale, rozważyć wymianę całej pompy. Wymiana uszczelniacza oraz zastosowanie podkładek w celu poprawy uszczelnienia mogą być skutecznymi rozwiązaniami. Użytkownik, który wymienił uszczelniacz, zauważył poprawę i brak przecieków po naprawie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA