logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór zmywarki Bosch/Siemens: zamykanie drzwi, dno stalowe czy plastikowe?

krisro 01 Wrz 2024 20:09 720 2
REKLAMA
  • #1 21211839
    krisro
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Muszę kupić nową zmywarkę, marka to bezdyskusyjnie Bosch lub Siemens, model budżetowy, wyświetlacz, 3 szuflady i info o zmywaniu (LED na podłodze).
    Mam tylko pytanie, w mojej starej, jak były otwarte drzwi, to wystarczyło podnieść stopą i drzwi się zamykały do zatrzaśnięcia, teraz zauważyłem, że część zmywarek się nie zamyka, drzwi pozostają otwarte na 10 cm i trzeba je domykać do końca ręką, domyślam się, że to chodzi o funkcję otwierania drzwi po zmywaniu.
    Jak się zorientowałem, to samą funkcję otwierania można wyłączyć (nie jest mi potrzebna), natomiast z drzwiami, aby się domykały, pewnie nic się nie da zrobić, bo to już mechanika (zawiasy) o tym decyduje, dobrze myślę?
    Czy jeśli jest funkcja otwierania drzwi, to zawsze jest to podane w info technicznych? W sklepie babka mi powiedziała, że jeśli jest ta funkcja, to zamek w drzwiach jest z dodatkowym plastikiem na jego środku i właśnie wyszukując zmywarkę, znalazłem jedną, gdzie zamek ma ten dodany plastik, ale brak informacji o funkcji aut. otwierania drzwi.
    Podpowiedzcie, jak wyszukać, aby tego nie było, bo nie chciałbym kupić i dopiero jak przyjedzie, to się okaże, że ma funkcję, która mnie będzie wkurzała.
    W starej miałem stalowy spód, obecnie te tańsze mają plastik, czy ma to jakieś znaczenie podczas użytkowania?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21212024
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6878
    krisro napisał:
    drzwi pozostają otwarte na 10 cm i trzeba je domykać do końca ręką, domyślam się, że to chodzi o funkcję otwierania drzwi po zmywaniu.

Zgadza się.

krisro napisał:
    Jak się zorientowałem, to samą funkcję otwierania można wyłączyć (nie jest mi potrzebna), natomiast z drzwiami, aby się domykały, pewnie nic się nie da zrobić, bo to już mechanika (zawiasy) o tym decyduje, dobrze myślę?

Bardzo dobrze kolega myśli.

krisro napisał:
    Czy jeśli jest funkcja otwierania drzwi, to zawsze jest to podane w info technicznych?

Producent na pewno podaje, ale sklep... Niestety tam nie raz bzdury piszą. Weryfikuj na stronie producenta dane.

krisro napisał:
    zamek w drzwiach jest z dodatkowym plastikiem na jego środku

To raczej będzie blokada przed otwarciem przeciw dzieciom. Bosch / Siemens od dawna w niektórych modelach taki patent stosują.

krisro napisał:
    Podpowiedzcie, jak wyszukać, aby tego nie było, bo nie chciałbym kupić i dopiero jak przyjedzie, to się okaże, że ma funkcję, która mnie będzie wkurzała.

Jak już pisałem, na stronie BSH masz kazdy model opisany z parametrami. Tam się upewnij.

krisro napisał:
    W starej miałem stalowy spód, obecnie te tańsze mają plastik, czy ma to jakieś znaczenie podczas użytkowania?

Osobiście wolę stalowe doły, choć nie ma to wielce strategicznego znaczenia. Zdarza się rozszczelnienie na punkcie łączenia tworzywa i metalu, ale uszczelnienie tego nie jest skomplikowane.
  • #3 21212075
    krisro
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    No i temat chyba wyczerpany, wielkie dzięki. Praktycznie już się zdecydowałem na https://www.mediaexpert.pl/agd-do-zabudowy/zmywarki-do-zabudowy/zmywarka-bosch-smv4hvx37e lub https://www.mediaexpert.pl/agd-do-zabudowy/zmywarki-do-zabudowy/zmywarka-bosch-smv46kx04e, niestety ta droższa tylko przez net, obejrzę tańszą i porównam parametry
REKLAMA