logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AUDIOVOX D1705PK - uszkodzenie ekranu LCD, jak naprawić?

KW 09 Gru 2005 04:53 1380 2
REKLAMA
  • #1 2067166
    KW
    Poziom 21  
    Ocena: 56
    Mam tekie cudo do naprawy.
    Problem polega na uszkodzeniu części projekcyjnej czyli ekranu.
    Jest to siedmiocalowy ekran LCD. Telewizor posiada wbudowane DVD. Samo DVD jest sprawne. Jeżeli podłączę do niego poprzez czincze inny telewizor to obraz i dźwięk odtwarza prawidłowo. Natomiast matryca jest czarna. Sprzęt ten posiada wyłacznik matrycy odcinający zasilanie w momencie gdy składa msię ekran. Całe urządzenie składa się z dwóch połówek na zawiasach. Zamykając te połówki wyłącza się ekran, a DVD pracuje nadal. Jeżeli w trakcie pracy DVD nacisnę i puszczę przycisk wyłączający zasilanie ekranu to obraz pojawia się na ułamek sekundy. Pojawia się dokładnie w momencie narastania napięć zasilających, i spowrotem ginie. Uzyskałem też stabilny obraz podwyższając napięcie zasilające matrycę. Jednak w tym stanie wszystko może ulec całkowitemu uszkodzeniu. Może ktoś bawił się już z takim sprzętem lub ma do niego jakąś dokumentację. Jest to model AUDIOVOX D1705PK. Dodam, że moim zdaniem napięcia zasilające są poprawne a problem tkwi w sterowaniu matrycy.
  • REKLAMA
  • #2 3590043
    ksiks
    Poziom 19  
    Ocena: 35
    Witam
    Do prawidłowego zdiagnozoawania tego sprzetu brakuje mi jeszcze trochę informacji. Mianowicie nie wiem czy matryca jest czarna gdyż nie pracuje dekoder czy dlatego że nie działa inwerter. Jeśli uzyskujesz stabilny obraz poprzez podwyższenie napięcia to pytanie którego napięcia czy podnosisz zasilanie całości czy też jakiegoś fragmentu elektroniki i o ile podnosisz to napięcie. Jesli całośći to niezbyt dobrze natomiast jeśli fragment to który.
    Uzupełnij profil bo nie wiem skąd jesteś i jeśli to długi opis czynności to pisz na maila
    Pozdrawiam
  • #3 3593598
    KW
    Poziom 21  
    Ocena: 56
    Dziękuję za zainteresowanie ale sprawa jest już bardzo stara. Telewizorek dawno zwróciłem klientowi nienaprawiony. Jeżeli chodzi o napięcia to o ile jeszcze pamiętam, podczas jakichś czynności zauważyłem, że dotknięcie jakieś nóżki spowodowało zadziałanie telewizora. Z tym dotknięciem łączył się wzrost głównego napięcia zasilającego - 5V całą elektronikę części telewizyjnej.
REKLAMA