logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

UPS Ever Duo 500 - brak ładowania i podtrzymania, co sprawdzić?

pawelekb 09 Gru 2005 06:58 4729 11
  • #1 2067191
    pawelekb
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    UPS Ever Duo 500 - brak ładowania i podtrzymania, co sprawdzić?

Witam pewien znajomy podarował mi UPS-a, który kupił do firmy i nie działał, ale przez przypadek któryś z pracowników przeciął plombę (nie był ani 1 raz rozkręcany do dziś) i nie można oddać na gwarancje.

Mam taki problem ze nie ładuje baterii w ogóle i nie ma prądu w gniazdku tam gdzie jest podtrzymanie nawet jak jest podpięty do prądu (bezpieczniki 100% sprawne). Lecz jest tylko prąd w 2/4 gniazdek w których nie ma podtrzymania tylko jest sam filtr i to tylko po podłączeniu do prądu co może być?

Dodam ze świeci się kontrolka ze jest wpięty do sieci, ale druga nie sygnalizuje nic ani ładowania ani pracy na bateriach ani pracy z sieci (info z naklejki). Czytałem coś o układzie LM317 czy może być to i jak sprawdzić czy jest on sprawny?
  • #2 2068099
    kopcisię
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Po pierwsze jest istotne ile czasu ma ten UPS, i ile czasu stał nie podłączony do sieci.
    W środku są akumulatory żelowe które po paru latach trafia szlak !
    Radził bym go otworzyć, wyjąć akumulatory i spróbować je naładować prostownikiem samochodowym. Jeśli nie łapią napięcia to trzeba będzie kupić nowe i gotowe !
  • #3 2069425
    pawelekb
    Poziom 11  
    UPS stał ok 1 rok a czego by w ogóle nie ładowało przecież nawet jakby był zasiarczony to powinno lądować, a i gdy jest podłączony do prądu to chyba powinno być napięcie w gniazdkach tych dwóch w "podtrzymaniu"?

Jak można sprawdzić czy UPS ładuje baterie? Jak włączę UPS to na baterii mam 3V, a po wyłączeniu UPS-a przyciskiem ok 10V to dobrze, a po odpięciu baterii od UPS 0,7V czy tak ma być?
  • #4 2069867
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    Zaglądnij do instrukcji - coś mi się wydaje że nie masz w ogóle podłączonego akumulatora - tam z tyłu powinna być taka zwora, która jest odłączana na czas transportu i trzeba ją przestawić jak się zaczyna normalną eksploatację !!!! Używam w firmie kilku UPS-ów Ever-a i we wszystkich tak było !
    Pozdr. :D
  • #5 2069889
    pawelekb
    Poziom 11  
    Nie ma żadnych zworek itp. nie wiem co mu jest proszę o pomoc muszę na tym postawić ap do sieci, a są częste zaniki prądu, a ja nie mogę być przy ap 5 dni w tygodniu nie będę specjalnie jechać żeby ap włączyć ludziom a nie ma tam takiej osoby która zrobiła by to za mnie! Przy włączaniu tego UPS-a przyciskiem to dioda mruga na ok 0.5 sek i razem z dioda sygnał dźwiękowy...
  • #6 2070138
    Lzep
    Poziom 39  
    Cytat:
    nie ma zadnych zworek itp. nie wiem co mu jest prosze o pomoc
    Jak Ci pisze, że jest zwora (a nie żadna zworka ) to jest - czytałeś instrukcję uruchomienia UPS-a ? - pewno nie !
    Pozdr. :|
  • #7 2070257
    pawelekb
    Poziom 11  
    zadnej instrukcji nie mam mozesz mi napisza z gory dzieki
  • #8 2072577
    Lzep
    Poziom 39  
    W domu nic nie mam ( może poszukam coś w pracy w poniedziałek ), na razie masz link na stronę producenta - może tam coś znajdziesz ? :
    http://www.ever.com.pl/pl/o_firmie.php
    Pozdr. :|
  • #9 2072875
    pawelekb
    Poziom 11  
    Na stronie producenta nic nie ma, a czy mogę w jakiś sposób sprawdzić czy UPS ładuje i czy bateria jest padnięta?
  • #10 2074734
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 259
    Witam
    500-tka to chyba nie ma zworek, zwór ani bezpiecznika na akumulatorze.
    Ma natomiast zwyczaj, że przy padniętym ( wyczerpanym) akumulatorze potrafi się nie załączyć.

Sprawdź napięcie na odłączonym akumulatorze.
    Bywa, że jest poniżej wszelkich norm < 6V a tego to już sie na naładuje.

Czasem też są problemy z pojemnością aku i wtedy pisknie tylko przy włączeniu pod obciążeniem.

Warto tylko sprawdzić po wymianie napięcie ładowania czy jest 13,75V.
    Bywa do tego potencjometr.

To chyba tyle

Pozdrawiam
    Przemo
  • #11 2076089
    Lzep
    Poziom 39  
    Trochę namieszałem - zwora o której pisałem to jest w UPS-ach APC nie EVER - sorry !
    EVER mamy co prawda trochę inny model - Net19"Rack DCP 1400 VA - ale myślę że konstrukcja jest podobna.
    To co najważniejsze z instrukcji to :
    1) zasilacz może być podłączony tylko do gniazda sieciowego wyposażonego w kołek zerujący,
    2) nie wolno podłączać pod UPS drukarek laserowych,
    3) przed pierwszym uruchomieniem zasilacza ( w celu naładowania baterii) należy go włączyć do sieci na 8-10 godzin, ustawiając włącznik urządzenia w pozycji "1". Dopiero po naładowaniu baterii można rozpocząć pierwsze uruchomienie zasilacza. Baterie uzyskują pełną sprawność po około 1 miesiącu pracy sieciowej.
    Pozdr.:|
  • #12 2107761
    shy
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam

Odlacz od sieci i otworz UPS-a. Uwazaj zebys nie zwarl akumulatora, bo bedziesz mial iskry pod sufit i co nie co sie wytopi (naprawde uwazaj). Wyjmij akumulator i zmierz napiecie. Jesli jest niskie tzn. ponizej 10V podlacz pod zasilacz stabilizowany (14,5V) z ograniczeniem pradu do 2A. Moze wystapic sytuacja, ze zaden prad nie poplynie. Mozesz wiec pod kontrola zwiekszyc napiecie np. do 20V. I teraz sa dwa wyjscia - moze zaczac powolutku plynac prad (rozruch moze trwac nawet kilka minut) lub nadal nic. W pierwszym przypadku jak prad zacznie osiagac wartosc powiedzmy ok. 0,5A zmniejsz napiecie do 14,5V i pozwol mu sie tak doladowac z zabezpieczeniem 2A. Jesli nie uda Ci sie nic wskorac z akumulatorem to kup nowy o takiej samej pojemnosci.

Jak powiedzial przedmowca - z rozladowanym mocno akumulatorem moze nie ruszyc. Z Twojego opisu wynika, ze wlasnie masz z tym doczynienia poniewaz akumulator w stanie spoczynku pownienien byc okresowo doladowywany.

No i rozwiazanie najpewniejsze to serwis producenta. Oni napewno sobie z tym poradza a co do kosztow zawsze mozesz zadzwonic i zapytac.

Pzdr

Shy

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy UPS-a Ever Duo 500, który nie ładuje baterii i nie zapewnia podtrzymania napięcia na odpowiednich gniazdkach mimo podłączenia do sieci i sprawnych bezpieczników. W dyskusji wskazano, że najczęstszą przyczyną jest uszkodzony lub całkowicie rozładowany akumulator żelowy, który po dłuższym czasie nieużywania może stracić pojemność i napięcie. Zaleca się otwarcie UPS-a, ostrożne wyjęcie akumulatora i zmierzenie jego napięcia. Jeśli jest poniżej około 10 V, można spróbować doładować go zasilaczem stabilizowanym 14,5 V z ograniczeniem prądu do 2 A, obserwując czy akumulator przyjmuje ładunek. W przypadku braku reakcji konieczna jest wymiana baterii na nową o tej samej pojemności. W modelu Ever Duo 500 nie ma zworek ani zabezpieczeń na akumulatorze, a urządzenie może nie uruchomić się przy całkowicie rozładowanym akumulatorze. Dodatkowo warto sprawdzić napięcie ładowania na wyjściu układu ładowania, które powinno wynosić około 13,75 V, czasem regulowane potencjometrem. Wskazano również, że przed pierwszym uruchomieniem UPS powinien być podłączony do sieci na 8-10 godzin w pozycji włącznika "1" w celu naładowania baterii. Kontrolki sygnalizujące podłączenie do sieci świecą, ale brak jest sygnalizacji ładowania i pracy na baterii, co potwierdza problem z akumulatorem lub układem ładowania. Układ LM317 może być elementem regulatora napięcia ładowania, jego sprawność można zweryfikować miernikiem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA