logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ThinkPad T420 - Przyciski nie działają, touchpad działa tylko częściowo

3erfr4 04 Wrz 2024 22:22 465 8
REKLAMA
  • #1 21215463
    3erfr4
    Poziom 6  
    Ocena: 6
    Witam, od wczoraj mam problem z moim ThinkPadem T420, problem polega na tym, iż nie działają przyciski (prawy i lewy) te górne i dolne. Wraz z tym przestał działać touchpad, znaczy można poruszać kursorem, lecz touchpad nie reaguje na dotknięcia. Zobaczyłem ustawienia BIOS-u, lecz wszystkie opcje dotyczące touchpada były włączone. Dla pewności przywróciłem ustawienia do fabrycznych. Dzisiaj odkryłem, iż po wyłączeniu touchpada, przyciski (prawy i lewy na klawiaturze) działają. Lecz nie działa touchpad, co chyba nikogo nie zaskoczy. Piszę ten temat, ponieważ używam tego laptopa jako moje narzędzie pracy i potrzebuję, aby był w 100% sprawny. Bardzo proszę o pomoc w naprawie, z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 21215484
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 21215490
    3erfr4
    Poziom 6  
    Jutro spróbuję sprawdzić, jak że wtyczką, lecz laptop nie był przenoszony prawie w ogóle. A co do systemu, to próbowałem pod Windows 10, 7 i Debianem. Więc można odrzucić kwestie systemu. Tylko zastanawia mnie fakt, iż po wyłączeniu touchpada w BIOSie przyciski prawy i lewy (te z klawiatury) zaczynają działać.
  • REKLAMA
  • #4 21215495
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 21215497
    3erfr4
    Poziom 6  
    Okej, jak mówiłem, spróbuję, lecz można już odrzucić jakiekolwiek uszkodzenie sprzętu?
  • #6 21215503
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 21215519
    3erfr4
    Poziom 6  
    Jest szansa na to, żeby wtyczka sama się poluzowała?
  • REKLAMA
  • #8 21215521
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem ThinkPad T420, w którym nie działają przyciski (prawy i lewy) oraz touchpad, który reaguje jedynie na ruch kursora, ale nie na dotknięcia. Po przywróceniu ustawień BIOS do fabrycznych, zauważył, że po wyłączeniu touchpada przyciski zaczynają działać. Użytkownicy sugerują sprawdzenie wtyczki touchpada, która mogła się poluzować, oraz demontaż palmrestu w celu jej ponownego podłączenia. Istnieje podejrzenie, że problem może być związany z zwarciem na magistrali danych, co wpływa na działanie klawiatury. Użytkownik planuje sprawdzić wtyczkę, ale zastanawia się, czy można już odrzucić uszkodzenie sprzętu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA