logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie zigbee curtain module, fizyczny przycisk oraz przeniesienie zasilania do kolejnej puszki

Gazel3 05 Wrz 2024 07:38 780 4
REKLAMA
  • #1 21215627
    Gazel3
    Poziom 8  
    Cześć, potrzebuję pomocy w podłączeniu sterownika rolet zigbee oraz fizycznego przycisku. Sytuacja wygląda następująco. Na oknie tarasowym zastosowano dwie rolety, które posiadają dwa osobne, niezależne silniki. Z każdego silnika wyprowadzony jest przewód do osobnej puszki. Zasilanie doprowadzone jest tylko do jednej puszki. Chciałbym tym zasilaniem obsłużyć obydwie puszki przy pomocy WAGO. Jak ja to widzę:
    - z puszki, w której jest zasilanie, za pomocą WAGO przenoszę zasilanie do drugiej puszki (3 WAGO)
    - w pierwszej puszce z WAGO, z którego wyszło zasilanie do drugiej puszki daję zasilanie do sterownika i do przycisku (do WAGO wchodzą 4 kabelki)
    - w pierwszej puszce z WAGO, z którego wyszło uziemienie do drugiej puszki daję przewód do sterownika i w tym samym WAGO łączę neutralny od silnika rolet (do WAGO wchodzą 4 kabelki)
    - w pierwszej puszce z WAGO, z którego wyszedł przewód PE do drugiej puszki, łączę PE od silnika rolet (do WAGO wchodzą 3 kabelki)

W drugiej puszce chcę zrobić analogicznie, z tym że już bez przenoszenia zasilania.
    Czy to w ogóle ma sens i przede wszystkim, czy to zadziała?

Sterownik, który posiadam to mini zigbee curtain module
    Podłączenie zigbee curtain module, fizyczny przycisk oraz przeniesienie zasilania do kolejnej puszki
    przycisk roletowy, który posiadam jest bez podtrzymania (muszę wcisnąć i trzymać, aby roleta się opuszczała/podnosiła; nie wiem czy to ma to jakieś znaczenie w tym przypadku)
    Dwuklawiszowy przycisk do rolet w kolorze białym z symbolami strzałek w górę i w dół.
    Jeżeli potrzebne są dodatkowe informacje to z chęcią ich udzielę.

Z góry wielkie dzięki za udzieloną pomoc!
    Mati
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21216905
    Gazel3
    Poziom 8  
    Nie, wszystko ma być sterowane osobno. Do każdego silnika osobny moduł i osobne przyciski. Za radą spróbowałem to rozrysować, mam nadzieję, że to trochę wyjaśni.
    Schemat połączeń elektrycznych z osobnymi modułami i przyciskami do sterowania roletami. Schemat sterowania roletami z osobnymi modułami i przyciskami
  • REKLAMA
  • #5 21218691
    Gazel3
    Poziom 8  
    Faktycznie, moje niedopatrzenie. Czyli jest szansa, że to zadziała. W tygodniu spróbuję to spiąć i dam znać, jak poszło.
REKLAMA