logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Beko OIM22300X Piekarnik - grzałka górna i dolna czasem grzeją a czasem nie

wshk 07 Wrz 2024 20:17 339 3
REKLAMA
  • #1 21218634
    wshk
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    Pacjent to piekarnik Beko OIM 22300 X.

Nie grzeje grzałka górna i dolna. Albo inaczej - jak ma ochotę to grzeją, a jak się zeźli to nie. Jak grzeją to i po kilka tygodni bez najmniejszego problemu. Termoobieg grzeje zawsze, termostat w pokrętle klika zawsze. Reszta piekarnika działa poprawnie (poza kontrolką grzania, która spłynęła w pierwszym tygodniu użytkowania). Gdzie szukać przyczyny i rozwiązania problemu?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21218652
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 942
    Pierwsze co to:
    Przyglądną bym się dokładnie takiemu oto przełącznikowi, podobno od tego modelu.
    Przełącznik funkcji do piekarnika Beko OIE 22300 X
    Chodzi o to czy spełnia swoje zadanie.
    Po prostu czy łączy tak jak się należy.
  • REKLAMA
  • #3 21218692
    wshk
    Poziom 17  
    >>21218652 >>21218652
    Trudno się do niego dostać? On łączy prądy robocze?

Otworzyłem, usprawniłem. Nie wymieniałem przełącznika tylko podpiąłem neutralny grzałek w inną pozycję gdzie fabrycznie chyba miał być neutralny kontrolki grzania a kontrolkę w stały neutralny, tego nadtopionego nawet nie ruszałem bo teraz robi tylko za punkt łączenia przewodów. Jak się całkiem upali to już będę wiedział gdzie szukać :D

Zbliżenie na panel połączeń elektrycznych z przewodami o różnych kolorach. Zbliżenie na panel połączeń elektrycznych z kilkoma przewodami w różnych kolorach.
  • #4 21233280
    wshk
    Poziom 17  
    "Nie wymieniałem przełącznika tylko podpiąłem neutralny grzałek w inną pozycję gdzie fabrycznie chyba miał być neutralny kontrolki grzania a kontrolkę w stały neutralny, tego nadtopionego nawet nie ruszałem bo teraz robi tylko za punkt łączenia przewodów"
REKLAMA