logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Huawei MediaPad M3 Lite 10 - obraz obraca się o 180 stopni po wymianie wyświetlacza + lustrzane odbi

StanleyKot 09 Wrz 2024 16:46 234 6
REKLAMA
  • #1 21220536
    StanleyKot
    Poziom 6  
    Ocena: 5
    Dodaję w dziale software ponieważ nie jestem pewien czy to wina nowego wyświetlacza, a może jednak oprogramowania ¯\_(😞)_/¯

Tablet: HUAWEI MEDIAPAD M3 LITE 10 BAH-L09

Po wymianie wyświetlacza na nowy Allegro

Mam problem z orientacją ekranu, wyświetlany obraz obraca się o 180stopni + robi się odbicie lustrzane. Dotyk działa prawidłowo, a co za tym idzie po takim obrocie brak synchronizacji dotyku z obrazem. Wszystko działa do póki nie włączę filmu w pełnym ekranie, aplikacji, a nawet w trakcie testu MMI (poniżej).

Przywracałem do ustawień fabrycznych z ustawień tabletu jak i przez menu hard reset (power + volume up)
    Żadne kody na menu serwisowe nie działają
    *#*#0#*#* - nic
    *#*#2846579#*#* - ProjectMenu (nic ciekawego tutaj nie znalazłem
    Zrzut ekranu z menu serwisowego ProjectMenu na tablecie Huawei MediaPad M3 Lite 10.

Ekran obrócił się z odbiciem lustrzanym również w trakcie testu MMI: *#2846# (film)(obrót następuje w 1:08min)

Niby czujnik odpowiadający za obrót (żyroskop) znajduje się PODOBNO na płycie głównej to te cuda dzieją się po wymianie wyświetlacza. Zaczynam podejrzewać, że to tutaj jest pies pogrzebany i nie obejdzie się bez jego reklamacji :/
  • REKLAMA
  • #2 21223281
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2077
    Masz stary wyświetlacz jeszcze ?

A jak w opcjach wyłączysz obracanie ekranu to normalnie działa ?
    Jak np pionowo stoi tablet i włączysz film na YTbe to też go obraca do góry nogami ?

Skoro tablet miał zbity ekran to możliwe że mogło dojść do jakiegoś uszkodzenia mechanicznego. Może żyroskop szwankuje. Przetestuj jego działanie.
  • REKLAMA
  • #3 21224800
    StanleyKot
    Poziom 6  
    Na wyłączonym obrocie to samo. Mam wrażenie, że nawet szybciej się obrócił (nawet pełnego ekranu nie zdążyłem włączyć, obrócił się 1s po odtworzeniu filmu.)
    Zablokowanie i ponowne odblokowanie ekranu przywraca go do normy, ale objaw dalej występuje po ponownym włączeniu filmu.

1. Włączam yt, obraca się w momencie wystartowania filmu.
    2. Pierwsze zablokowanie i odblokowanie pomaga do momentu odblokowania ekranu (w pierwszym momencie po odblokowaniu pojawia się małe okno z wcześniej odtwarzanym filmem, cofa do menu i tam się obraca ekran.
    3. Drugie zablokowanie i odblokowanie już pomaga, aż do momentu ponownego włączenia filmu.

Obrót automatyczny był wyłączony.

Nie mam starego ekranu, był wylany, nic nie było widać i go wyrzuciłem.

Test żyroskopu jest daleko w teście MMI: *#2846#.
    Tak jak na filmiku w #1 poście ekran odwrócił się w momencie, gdy włączyła się kamera.
    Jakoś udało mi się doklikać do testu żyroskopu (na odwróconym i lustrzanym ekranie).
    Widać, że wartości x, y, z reagują na ruch tabletem.

• #4 21224872
    gradek83
    Poziom 43  
    StanleyKot napisał:
    Nie mam starego ekranu, był wylany, nic nie było widać i go wyrzuciłem.

Szkoda bo tam elektronika była przy tym wyświetlaczu może podmienienie jej by coś dało aczkolwiek nie jestem pewny czy to faktycznie wina wyświetlacza... jeśli kupiłeś na allegro i masz możliwość zwrotu to możesz zwrócić kupić u kogoś innego i wsadzić ale jak będzie to samo to obstawiam że to coś na płycie głównej. Te wyświetlacze są bardzo delikatne miałem taki podobny model tabletu i cholernie trzeba się namęczyć aby to oddzielić od obudowy tak alby nic nie pękło o ile się nie ma jakiejś specjalnej przyssawki czy czegoś wspomagającego ściąganie tego :/
  • REKLAMA
  • #5 21225013
    StanleyKot
    Poziom 6  
    Czyli nie zostało nic innego, jak wymienić wyświetlacz? :/
    Tak jak mówisz. Teraz kwestia, zdejmij bez uszkodzenia :v
  • REKLAMA
  • #6 21225090
    gradek83
    Poziom 43  
    StanleyKot napisał:
    Czyli nie zostało nic innego, jak wymienić wyświetlacz? :/

Jak pisałem wymiana może nie poskutkować jeśli problem jest na płycie głównej.
    StanleyKot napisał:
    Teraz kwestia, zdejmij bez uszkodzenia :v

No ja bym już nie ryzykował tylko sprzedał to tak jak jest jako działające ale że niby szwankuje żyroskop tak abyś przynajmniej odzyskał kasę za wyświetlacz i moze jeszcze 100zł na tym zarobił chodź decyzję zostawiam tobie.

Tak patrzę na ten test żyroskopu to dziwne trochę te wskazania na mój chłopski rozum powinny być jeśli leży to na płask wyzerowane chodź moze tak ma być jak jest.

Zainstaluj sobie tą aplikacje i kładąc tablet na stole sprawdź czy w opcji Level wszystko ci się równo po środku układa. Poziomica.
    Pobaw się i sprawdź czy są jakieś przekłamania.
    Sprawdź też czy opcja kalibracji działa zerowanie
    Ekran aplikacji pokazującej wskaźnik poziomicy z wyzerowanymi odczytami.
  • #7 21263760
    StanleyKot
    Poziom 6  
    Wymieniłem gwarancyjnie wyświetlacz. Z nowym nie było już tego problemu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z tabletem HUAWEI MediaPad M3 Lite 10 (BAH-L09) po wymianie wyświetlacza, polegający na tym, że obraz obraca się o 180 stopni i pojawia się efekt lustrzanego odbicia. Dotyk działa poprawnie, ale brak synchronizacji z obrazem. Użytkownik próbował przywrócić ustawienia fabryczne oraz testować żyroskop, jednak problem nadal występował. Inni uczestnicy dyskusji sugerowali, że problem może być związany z uszkodzeniem mechanicznym lub elektroniką wyświetlacza. Ostatecznie, po wymianie wyświetlacza na nowy, problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA