logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kupuję polsat cyfrowy - co mozna z niego wyciągnąć?

mar_tec 09 Gru 2005 12:14 24352 18
REKLAMA
  • #1 2067790
    mar_tec
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Zamierzam dzisiaj zakupić polsat cyfrowy. Oferują do niego tuner Echostar czy jakoś tak i talerz 60cm. Zamierzam kupić sam tuner i osobno czaszę większą 90cm i konwenter. Powinien być lepszy odbiór.
    Jeszcze mam pytanko czy da się to jakoś podzielić na np 2 TV?
    Mam komputer z kartą DVB, kilka tunerów analogowych i cyfrowych. Czy można to jakoś połączyć zeby oglądać np w 2 miejscach w domu? proszę o wszelkie sugestie i pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2067804
    szycha
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    Skoro masz jeszcze inne tunerki, to ja nie widze przeszkód, aby oglądac na 2 tv niezaleznie. Kup konwerter "Twin" (z 2 wyjściami niezależnymi od siebie), poprowadź przewody i po kłopocie. Z tym, że na jednym TV będzie PC2, a na 2 TV programy z innego tunerka.
  • #3 2067822
    mar_tec
    Poziom 11  
    Ale czy jest mozliwość rozdzielenia jakoś tego sygnału z tunerka od polsatu cyfrowego na inny np tuner, na inny TV?
  • REKLAMA
  • #4 2067961
    szycha
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    Niestety nie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2068003
    pomylek
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Oczywiście, że można udostępnić sygnał. Można to zrobić za pomocą sharingu. Jest wiele wariantów. Musisz poczytać tutaj:
    http://forum.dvhk.pl/index.php?showtopic=135361

Skoro dysponujesz kartą dvb to możesz zaopatrzyć się jeszcze w programator kart phoneix, w odpowiednie oprogramowanie i udostępniać karte na kompie i przesyłać do innych tunerów za pomocą sieci lan, albo kabla com - zalezy jakimi dysponujesz tunerami. Mozesz też kupić tuner np. Nokia Dbox2, wsadzić w niego kartę polsatu i z niego bezposrednio udostepniać na inne za pomocą LAN, bo nokia ma wbudowaną kartę sieciową.
    Dzięki sharingowi mógłbyś oglądać pakiet polsatu na kazdym z tunerów niezależnie.
  • #6 2068110
    krzych606
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Jest jeszcze jedna opcja kupujesz słicza TV i on ma wyjscia na kilka telewizorów osobno i mozna pdpiąc doniegoanteny naziemne pozdrawiam PS jak cos konkretnie interesuje to moze cos znajde do sprzedania.
  • #7 2069377
    pomylek
    Poziom 14  
    A co mar_tec'owi da multiswitch? On chce rozdzielić pakiet polsatu a nie obraz z anteny naziemnej albo sygnał z konwertera.
  • #8 2070300
    mar_tec
    Poziom 11  
    no więc kupiłem wczoraj polsat cyfrowy.
    Zastanawiam się czy mogę zrobic coś takiego. Kupić euro scart z 2 wyjściami rozdzielić sygnał z SAT na 2 Eurozłącza i do 2 TV.
    Czy dobrze myslę, czy tak można? Albo podłączyć jeden TV przez eurozłącze a drugi TV poprzez Chinche.
  • #9 2070378
    Zenek
    Poziom 30  
    Ocena: 135
    czy echostar 616 nie ma czasem dwóch gniazd euro ? więc po co jakieś rozdzielacze...
    jeśli to 606, to do drugiego, oddalonego TV sygnał koncentrykiem z modulatora wbudowanego w 606.
    a druga sprawa poruszona wyżej- czy karta polsatu nagravision działa z jakimkolwiek innym tunerem poza tym sparowanym przez polsatcyfrowy... np ze wspomnianym wyżej nokiadbox? Bo słyszałem, że nie....
  • #10 2070420
    mar_tec
    Poziom 11  
    [quote="Zenek"]więc po co jakieś rozdzielacze...
    jeśli to 606, to do drugiego, oddalonego TV sygnał koncentrykiem z modulatora wbudowanego w 606.
    quote]

Jakoś tego nie rozumiem :(
    Jak mogę z euro wyprowadzić sygnał na inny TV który nie posiada euro scart tylko jedynie wejście antenowe TV?
  • #11 2070880
    Zenek
    Poziom 30  
    też jakoś nie rozumiem... ;)
    czyli po pierwsze- który z echostarów posiadasz, po drugie, jakie złącza m.cz. (typu cinch, euro) posiadają telewizory, które chcesz podłączyć, ..
    Jeśli to echostar 616 i telewizor tylko z antenowym, to trzeba podłączyć pod drugie euro gotowy modulator plus kabel, lub... video-sender, np z wbudowanym przedłużaczem pilota, i żadnych kabli, niezły wynalazek :)
  • REKLAMA
  • #12 2072378
    pomylek
    Poziom 14  
    Cytat:
    a druga sprawa poruszona wyżej- czy karta polsatu nagravision działa z jakimkolwiek innym tunerem poza tym sparowanym przez polsatcyfrowy... np ze wspomnianym wyżej nokiadbox? Bo słyszałem, że nie....

Oto chodzi właśnie, że jest już to możliwe i na d-boxie i na dream boxie :) Na daniach wyszły softy to umożliwiające. Pzdr.
  • #13 2265933
    mar_tec
    Poziom 11  
    Z dniem dzisiejszym uważam temat za zamknięty!
  • #14 2287831
    Zenek
    Poziom 30  
    witam ponownie, może przed tak nagłym zamknięciem napisać parę słów, jakie działania spowodowały rozwiązanie problemu....Na tę dyskusję wchodzą osoby używające "szukaj" np o "cyfrowym polsacie" i okazuje się to ślepą uliczką...
    taka jest moja skromna sugestia :)
    pozdrawiam.
  • #15 4662955
    miromirrr
    Poziom 2  
    witam,też kupiłem polsat cyfrowy z dekoderem echostar 717 i zastanawiam sie jak można oglądać przy 1 dekoderze 2 różne programy
  • #16 4664396
    zbyszek_
    Poziom 26  
    Ocena: 109
    Nie masz takich możliwości i takich nigdy nie było /przynajmniej w SŁONECZKU/, abyś z 1 tunka rozdzielił na 2 TV i oglądał na każdym co inne.Pozdro
  • #17 4665913
    #Michal#
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Potwierdzam. Karty w CP są "parowane" z tunerami i nie ma możliwości ich podziału. Takie rzeczy to tylko w C+ ;)
  • #18 4669087
    miromirrr
    Poziom 2  
    czy istnieją urządzenia ( jakie? ) za pomocą których jednak byłbym mozliwy odbiór 2 roznych programów na polsacie cyfrowym? na nawet 3? Bowiem mam 3 telewizory.( 2 na piętrze i 1 na parterze). pozdrawiam

Dodano po 3 [minuty]:

czy istnieją urządzenia ( jakie? ) za pomocą których jednak byłbym mozliwy odbiór 2 roznych programów na polsacie cyfrowym? na nawet 3? Bowiem mam 3 telewizory.( 2 na piętrze i 1 na parterze). Poza tym mam dylemat. Od kilku miesięcy zastanawiam sie nad kupnem LCD lub plazmy. Wiem ze musi to byc 37 cala. byłem zdecydowany na sharpa 100hz ale zobaczyłem 37 cali plazme panasonica. i zgłupiałem co wybrac?
  • #19 4669181
    okulik
    Poziom 28  
    Ocena: 127
    No i następny co nie umie czytać!
    Nie da się!
    Nie można!
    Nie ma takiej opcji!
    Rozdzielić polsatu, na 2,3,4,5 czy 6 telewizorów.

Dodano po 3 [minuty]:

A to że ktoś pisze że wyszły softy na dboxa i dreamboxa, gdzie wystarczy włożyć kartę do czytnika i dzielić na ileś tunerów. Widać że nie ma pojęcia o tym temacie i pisze bzdury.

Moim zdaniem temat się wyczerpał i jest do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Kupując Polsat Cyfrowy z tunerem Echostar i anteną satelitarną, użytkownik planował zastosować większą czaszę 90 cm oraz konwerter dla lepszego odbioru. Pojawiło się pytanie o możliwość podziału sygnału z jednego tunera na dwa telewizory, aby oglądać różne programy niezależnie. Dyskusja wykazała, że standardowo nie jest możliwe oglądanie różnych kanałów na dwóch TV z jednego tunera Polsat Cyfrowy, ponieważ karty są parowane z tunerami i nie pozwalają na podział sygnału. Rozwiązaniem jest zastosowanie konwertera typu "Twin" z dwoma niezależnymi wyjściami lub posiadanie dwóch tunerów. Możliwe jest także udostępnianie sygnału przez sieć LAN za pomocą sharingu, wykorzystując kartę DVB w komputerze i odpowiednie oprogramowanie, lub użycie tunera Nokia Dbox2 z wbudowaną kartą sieciową. W przypadku tunerów Echostar 606 i 616, drugi telewizor można podłączyć przez modulator wbudowany w tuner lub za pomocą video-sendera. Multiswitch nie jest rozwiązaniem do rozdzielenia sygnału Polsat Cyfrowy na różne programy. Próby dzielenia sygnału przez rozdzielacze eurozłącza nie dają efektu oglądania różnych kanałów na dwóch TV. Wątpliwości dotyczące softów na Dboxa i Dreamboxa umożliwiających sharing zostały zdementowane jako nieprawdziwe w kontekście Polsat Cyfrowy. Temat został uznany za wyczerpany, potwierdzając brak możliwości oglądania różnych programów na wielu telewizorach z jednego tunera Polsat Cyfrowy bez dodatkowego sprzętu lub sieciowego udostępniania sygnału.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA