logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd Debug Error w NFSMW po wymianie pamięci RAM Geil Dual 2x 512MB

Butcher 09 Gru 2005 12:21 3246 9
REKLAMA
  • #1 2067808
    Butcher
    Poziom 11  
    Witam chciałbym sie dowiedzieć czego dotyczy ten błąd i jak go można zlikwidować.
    Wygląda następująco:

Debug Error!
    Program:\Gry\EA GAMES\Need for Spees Most Wanted\speed.exe
    DAMAGE: after Normal block (#16307) at 0x03DD7438

I na dodatek za każdym razem wyskakuje ten błąd z innymi wartościami znajdującymi się po słowie "block".

Błąd pojawia sie podczas gry jak napisałem w temacie. Juz zrobiłem reinstalke NFS i dalej sie dzieje to samo. Zaczął sie pojawiać ten błąd po wymianie pamięci z Geil Dual 2x 256MB na Geil Dual 2x 512MB.
    Bardzo proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2068033
    xHaKeReK
    Poziom 20  
    Ocena: 54
    Pierwsza mysl to jakas instalka linuksa i memtest.
    Możesz poszukać innego programu, ja nie znam.
    Jeżeli piszesz że to po wymianie pamięci to na 99% jest to powód.
  • REKLAMA
  • #3 2068193
    Butcher
    Poziom 11  
    Ale to jest dziwne ze wywala tylko wtedy, gdy kończę wyścig i pojawia się menu z podsumowaniem trasy. A co do tego programu do testowania ramu to wywaliło kilka razy błąd. Gadałem z kolesiami ze sklepu, w, którym kupiłem powiedzieli ze go sprawdzą i wyślą na gwarancje :) wiec zobaczę, co oni powiedzą na ten temat.
  • #4 2070479
    xHaKeReK
    Poziom 20  
    Ocena: 54
    Akurat wtedy wywala błąd bo pewnie wtedy wykorzystuje przy podsumowywaniu trasy więcej ramu i dochodzi do uszkodzonego kawałka a próbując go odczytac wywala błąd. Jeżeli w programie były błędy to pamięci są uszkodzone i lepiej je prędko oddaj na gwarancję a następne wzięte przetestuj gdzies w sklepie jesli będzie można. Jesli to komputerowy to kompa wolnego jakiegoś z cd chyba maja :D
  • #5 2073251
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 2076658
    Butcher
    Poziom 11  
    A najlepsze jest z tego wszystkiego to ze sprawdzalem te pamięci pojedyńczo i wtedy dzialaja normalnie a jak wpinam dwie naraz to wywala bład a w starych pamieciach tez Geila chodziło wszystko ok.
  • REKLAMA
  • #7 2128317
    k2mil
    Poziom 11  
    mi też taki błąd wyskakiwał. U mnie tylko wystarczyło directx'a zmienić i śmigało. Do czasu bo mam następny problem
  • REKLAMA
  • #8 2279792
    Butcher
    Poziom 11  
    Ok wszystko się wyjaśniło wymieniłem pamięci na jedna kość i wszystko chodzi OK.
  • #9 2279892
    Sezam_komputerowy
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Czyli masz teraz 1024 MB w jednym module. Mój wniosek jest następujący: tryb obsługi pamięci Dual nie jest stu procentowo zgodny z twoją płytą, której dedykowane są kości o szybkości np. DDR 333 a Ty wymieniłeś na DDR 400.
    Innymi słowy praca pamięci w Dualu wymaga pamięci RAM o szybkości zalecanej przez producenta płyty. Jeżeli chesz zamontować pamięć szybszą niż zaleca prducent, to trzeba zrezygnować z Dualu. W praktyce korzyści płynące z Dualu nie zauważam w porównaniu do jednej kości.
  • #10 2474346
    skrapi
    Poziom 12  
    wiesz co sprawdz najpierw czy pamiec niejest uszkodzona i wejz zprawdz czy masz te 1024 i radzil bym ci biosa skasowac czyli ściagnoc baterie na plycie glownej odczekac chwile i ja wlozyc bo jak moze miales tamte pamieci to miales inne ustawienia ich i to jest mozliwe ze te pamieci sa lepsze lub gorsze np tamte miales ustawione na 333mhz a te moga tego nielapac pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie pamięci RAM Geil Dual z 2x256MB na 2x512MB pojawia się błąd Debug Error w grze Need for Speed Most Wanted, wskazujący na uszkodzony blok pamięci podczas podsumowania wyścigu. Reinstalacja gry nie rozwiązała problemu. Testy pamięci wykazały błędy, zwłaszcza przy pracy dwóch modułów jednocześnie, co sugeruje uszkodzenie lub niekompatybilność pamięci. Wymiana na pojedynczy moduł 1024MB rozwiązała problem. Możliwe przyczyny to uszkodzona pamięć, niezgodność trybu Dual Channel z płytą główną lub różnice w taktowaniu (np. DDR333 vs DDR400). Zalecane jest testowanie pamięci programami diagnostycznymi, zweryfikowanie ustawień BIOS (np. reset baterii CMOS) oraz stosowanie pamięci zgodnej z zaleceniami producenta płyty głównej. W niektórych przypadkach zmiana wersji DirectX pomogła, jednak głównym problemem pozostaje stabilność i kompatybilność pamięci RAM.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA