logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Sony Ericsson K750i - Biały ekran po włączeniu, możliwy błąd softu?

maceyaq616 10 Wrz 2024 18:24 375 11
REKLAMA
  • #1 21221888
    maceyaq616
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Cześć, mam telefonik Sony Ericsson k750i. Chciałbym go reaktywować, niestety po włączeniu pojawia się tylko biały ekran, nie ma żadnego dźwięku uruchamiania. Nie znam historii telefonu, nie wiem, czy był zalany albo uderzony. Gdy klika się różne klawisze, to czasami słychać dźwięk podobny do dźwięku "chime", który występuje w tym telefonie. Myślicie, że to może być soft i trzeba go naprawić? Jeśli tak, to czy ktoś mógłby pokrótce wyjaśnić mi, jak to zrobić? Wiem, że na pewno muszę pobrać odpowiedni soft do mojego telefonu i z dopasowanym CID.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21222146
    kornik3107844
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Dawno temu tez mialem ten model mial bialy ekran pomoglo wgranie softu ale juz nie pamietam jak ja to robilem raczej na sto procent bedzie tez mial simlocka
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21222368
    kornik3107844
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    >>21222362 nie zawsze jest to problem hardware. Udało mi się wygrzebać filmik stary jak świat, ale takim sposobem dokładnie to zrobiłem https://youtu.be/cu_uv9Bpvv0?si=g5EIN3hg1GxCNhfz, więc niekoniecznie musi być winny LCD.
  • #5 21222577
    maceyaq616
    Poziom 3  
    Ok, dzięki za wszystkie odpowiedzi. Dzisiaj przyjdzie mi paczka z kablem do komputera, to spróbuję wgrać soft. W razie czego to napiszę tutaj kolejny post.

Dodano po 10 [godziny] 48 [minuty]:

Dwa razy sflashowałem, ale nadal występuje problem z białym ekranem. Czyli to oznacza, że wyświetlacz jest do wymiany?
  • Pomocny post
    #6 21223266
    Vortex1987
    Poziom 26  
    Ocena: 218
    Problem z płytą główną raczej. Częsta przypadłość tego modelu w tamtych czasach.
  • #7 21223271
    maceyaq616
    Poziom 3  
    Wygrzałem ekran i zaczął pojawiać się obraz, także okazało się, że problem z ekranem. Niestety teraz żąda karty, a ja nie mam jakiej wsadzić 🫤 Na razie będę z tym walczył

Dodano po 10 [godziny] 55 [minuty]:

A ogólnie są jakieś sposoby na zdjęcie simlocka? Podejrzewam, że telefon może mieć simlock sieci plus. Po włożeniu karty Tmobile nie działała. Fakt była to karta nano sim ale przytrzymałem ja taśma i docisnąłem baterią i w teorii powinna działać, a jednak nie działała.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 21223718
    Vortex1987
    Poziom 26  
    Ocena: 218
    maceyaq616 napisał:
    Wygrzałem ekran i zaczął pojawiać się obraz, także okazało się, że problem z ekranem. Niestety teraz żąda karty, a ja nie mam jakiej wsadzić 🫤 Na razie będę z tym walczył

A ogólnie są jakieś sposoby na zdjęcie simlocka? Podejrzewam, że telefon może mieć simlock sieci plus. Po włożeniu karty Tmobile nie działała. Fakt była to karta nano sim ale przytrzymałem ja taśma i docisnąłem baterią i w teorii powinna działać, a jednak nie działała.

Wgrywa się patch na simlocka działało to do wersji oprogramowania z CID 52. Jak masz CID 53 to tylko box. Żeby sprawdzić co masz to go podepnij pod setoola i jak go zczyta to popatrz jaki masz CID.
  • REKLAMA
  • #9 21223732
    maceyaq616
    Poziom 3  
    Mam CID 49, to powinno pójść bez problemu
  • Pomocny post
    #11 21224237
    gracjan55
    Poziom 36  
    Ocena: 240
    Vortex1987 napisał:
    maceyaq616 napisał:

Wgrywa się patch na simlocka działało to do wersji oprogramowania z CID 52. Jak masz CID 53 to tylko box. Żeby sprawdzić co masz to go podepnij pod setoola i jak go zczyta to popatrz jaki masz CID.

Nie było cid 52 ani 53 na platformie DB2010 :-), tylko cid 36, 49, 50.
  • #12 21225002
    maceyaq616
    Poziom 3  
    Dziękuję za wszelką pomoc, udało mi się zdjąć simlocka, pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z telefonem Sony Ericsson K750i, który po włączeniu wyświetla tylko biały ekran. Po kilku próbach wgrania oprogramowania problem nadal występuje, co sugeruje uszkodzenie wyświetlacza lub płyty głównej. Użytkownik znalazł rozwiązanie, wygrzewając ekran, co przywróciło obraz, ale telefon wymaga karty SIM, której nie ma. W dyskusji poruszono również kwestie związane z usuwaniem simlocka, wskazując na potrzebę sprawdzenia CID telefonu oraz użycia odpowiednich narzędzi, takich jak setool. Użytkownik ostatecznie zdołał usunąć simlocka.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA