logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] BSOD INACCESSIBLE BOOT DEVICE i brak opcji VMD w UEFI

Nickademas 13 Wrz 2024 05:56 729 2
REKLAMA
  • #1 21224550
    Nickademas
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Po włączeniu laptopa pojawia się BSOD INACCESSIBLE BOOT DEVICE, po wpisaniu hasła do BitLocker (nawet nie wiedziałem, że jest on włączony na tym laptopie, nigdy wcześniej tego nie widziałem) na następnym ekranie pojawia się logo ASUS i napis przygotowywanie automatycznej naprawy. Następnie pojawia się to, co w załączniku.

Wgrałem instalator Windowsa na pendrive i odpaliłem menu recovery. Opcje startup repair i uninstall updates nie zadziałały, w cmd wpisałem komendy sfc /scannow i chkdsk c: /f /r, jeśli dobrze pamiętam, też nie naprawiło to problemu. Zaczęło się tak dziać po uruchomieniu ponownie komputera, gdzie wcześniej zaktualizowałem wszystko w aplikacji MyASUS, pobrałem jakąś małą aktualizację Windows i aktualizację opcjonalną w Windows Update, która nie pamiętam, jak dokładnie się nazywała, ale chyba ASUS firmware i potem jakieś cyfry. Czytałem, że żeby to naprawić, trzeba wyłączyć opcję VMD w UEFI, jednak ja takiej opcji tam nie widzę. Pamiętam, że wcześniej za każdym razem wyświetlał się też błąd 0xc0000225, ale nie pamiętam, po czym przestał się pojawiać.
    model laptopa to ASUS ExpertBook 14 B2402CBA i5-1240P
    Ekran automatycznej naprawy z opcjami restartu i zaawansowanymi opcjami
  • REKLAMA
  • #2 21224581
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5447
    @Nickademas
    Spróbuj uruchomić komputer w trybie awaryjnym z obsługą sieci.
    Następnie wywal wszystkie pierdoły od Asusa.
    Można jeszcze spróbować uruchomić ostatnią dobrą konfigurację (tak to się chyba nazywało).
  • #3 21224598
    Nickademas
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Problem udało mi się rozwiązać, zmieniając tryb SATA w UEFI z RAID na AHCI.
REKLAMA