logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dialog DSL 256/60 - Niska prędkość internetu, modem Callisto, co robić?

erdi 09 Gru 2005 14:10 1242 6
REKLAMA
  • #1 2068083
    erdi
    Poziom 13  
    Ocena: 14
    Witam.
    "Używam" od 3 dni telepakiet DSL 256/60 z dialogu - modem Callisto.
    Problem polega na tym iż prędkości uzyskiwane przy połączeniu z internetem są koszmarnie niskie. Szybko chodzi tylko strona dialogu (transfer w granicach 250 kb/s) i już. Każda inna strona, czy to onet czy wp czy jakakolwiek inna otwiera się ponad minutę. Testy prędkości wykazują prędkość na poziomie 24 kb/s max. Nie wspomnę już o próbie ściągnięcia z internetu jakiegokolwiek pliku, co graniczy z cudem.
    Próby interwencji w Dialogu kończą się stwierdzeniem że skoro z ich stroną prędkość jest ok to dalej oni już nic nie mogą i wszystko jest w porządku. Jeśłi macie jakieś konstruktywne rady to proszę o pomoc.
    Pozdrawiam. Erdi
  • REKLAMA
  • #2 2068656
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 619
    Nie myslisz przypadkiem jednostek (kilobitów z kilo bajtami) ???
    Nie ufaj stroną co pokazują transfery.
    Wejdz na jakis ftp i zaciągnij jakis większy plik, wtedy zobaczysz jaki masz transfer.
    256kb bo taki masz wykupiony transfer to jest ok 32KB i to by sie zgadzało z tym co podałeś.
  • REKLAMA
  • #3 2068985
    erdi
    Poziom 13  
    Nie nie mylę się. Nie przypadkiem napisałem kb/s a nie kB/s. Transfery sprawdzałem właśnie próbując ściągnąć większe pliki. Prędkość mierzyłem różnymi programami np. DU Meter, oraz wskazaniami na różnych serwisach. Co ciekawsze znajomi na moim osiedlu nie mają takich problemów, a z Dialogiem to już nie mam sił się kłócić. Jak nie znajdę rozwiązania to chyba zrezygnuję z usługi.
    Erdi
  • #4 2070327
    logo2
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Czekasz tylko minutę na połączenie z "onetem"? No to masz fart. Tak ma być :-) - mam ten sam problem. Mają, to poniżej pleców.

A.T.
  • REKLAMA
  • #5 2070580
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    Wejdź sobie na http://noc.gts.pl i zassaj coś.
    Potem zrób ping do www.onet.pl i podaj rezultat
  • REKLAMA
  • #6 2070658
    erdi
    Poziom 13  
    Problem już rozwiązano właściwie bez mojego udziału. Po prostu dzisiaj zaczęło to chodzić jak należy. Może musi upłynąć kilka dni od zainstalowania modemu do czasu aż wszystkie
    papiery spłyną do Dialogu i dopiero odpalają z taką prędkością jaką
    wykupiłeś. Ale nie wiem , to tylko moje domysły. Mam tylko nadzieję, że się znowu nie wywali.
    Dzięki za zainteresowanie. Pozdrawiam. Erdi
  • #7 2972240
    adpap2005
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    ja mam podobny problem - mam DSL 512 i test na dsl.cz pokazuje ponizej 100kb, transfer plikow to 8-10kb/s...
    pomaga restart modemu, wtedy wszystko wraca do 512/65...
    czy spotkal sie juz ktos z takim uszkodzeniem tego modemu? nadmienie,z e wczesniej przez rok bylo wszystko OK, problemy zaczely sie niedawno i pomaga tylko restart modemu, dalej jest router Wi-Fi ale nie ma chyba wplywu...

jakies sugestie?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik korzysta z usługi telepakiet DSL 256/60 od Dialogu z modemem Callisto i doświadcza bardzo niskich prędkości internetu, które nie przekraczają około 24 kb/s, mimo że transfer na stronie Dialogu wynosi około 250 kb/s. Próby wyjaśnienia problemu z operatorem nie przyniosły efektu, gdyż operator twierdzi, że prędkość na ich stronie jest prawidłowa. Inni użytkownicy potwierdzają podobne problemy z powolnym ładowaniem stron, np. Onet. Jeden z użytkowników zasugerował testowanie transferu przez pobieranie dużych plików z FTP, aby zweryfikować rzeczywistą prędkość. Po kilku dniach problem uległ poprawie, co może wskazywać na okres aktywacji usługi lub konfiguracji po stronie operatora. W innym wątku pojawił się podobny problem z DSL 512, gdzie restart modemu przywraca pełną prędkość, co sugeruje możliwe uszkodzenie lub błąd modemu Callisto. Router Wi-Fi nie wpływa na problem. Zalecane są testy ping oraz pobieranie plików w celu diagnozy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA