logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piec gazowy kondensacyjny - zaciąga zimne powietrze przez wentylację, co robić?

zimnydz 13 Wrz 2024 09:29 2604 29
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego grawitacyjny kanał wentylacyjny w pomieszczeniu z kotłem okresowo działa wstecznie podczas wiatru i jak przywrócić prawidłowy ciąg?

Cofanie ciągu najprawdopodobniej powodują zawirowania wiatru przy dachu, ponieważ wylot kanału znajduje się zbyt nisko względem kalenicy. Kanał wentylacyjny powinien zostać wyprowadzony około 30–40 cm ponad kalenicę, a jego zakończenie należy dobrać i zamontować po sprawdzeniu całego dachu oraz kierunków wiatru [#21264947] [#21266443] Można rozważyć nasadę typu „strażak”, która obraca się zgodnie z kierunkiem wiatru, choć w wątku nie potwierdzono skuteczności konkretnego rozwiązania [#21267179] Wentylacja kotłowni powinna mieć niezależny nawiew i nie może wymieniać powietrza przez pozostałą część domu; warto sprawdzić również wszystkie piony i dopływ powietrza [#21225952] Uszczelnienie drzwi między pomieszczeniami chwilowo ustabilizowało ciągi, ale późniejszy nawrót przy zachodnim wietrze wskazuje, że nie usunęło przyczyny [#21245936] [#21264635]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 21224675
    zimnydz
    Poziom 4  
    Ocena: 45
    Mam taki problem, założyłem piec gazowy kondensacyjny, w pomieszczeniu jest zrobiona wentylacja wg projektu, kratka w suficie, ocieplony kanał 150mm z kominkiem na dachu. Odkąd zaczęły się te ulewy zacząłem odczuwać chłód w pomieszczeniu gdzie jest piec, okazuje się że zaciąga ziemne powietrze przez kanał wentylacyjny przez który dotychczas wyciągało....dlaczego? Instalator twierdzi, że jest bardzo niskie ciśnienie - dlatego. Próbowałem wszystkiego, otwierać okna w domu nic nie daje , dopiero jak otworze drzwi wejściowe do pomieszczenia które są drzwiami wejściowymi do domu przestaje ciągnąć powietrze do domu....co z tym zrobić??? Nie mam pojęcia.....może ktoś coś zaradzi??

Dodano po 2 [godziny] 25 [minuty]:

Nawiewny jest w pomieszczeniu obok tj w kotlowni, nawet jak są otwarte drzwi do kotlowni to i tak ciągnie do środka przez jeden i drugi otwór, najdziwniejsze jest to że ciąg jest pod drzwiami z korytarza w którym jest piec gazowy i kotłownia do centralnej części domu , do łazienki na parterze i na piętrze, gdzie zawsze było to na odwrót , zawsze ciąg był do kotłowni a nie na odwrót.... Nie mam pojęcia co z tym zrobić , instalator twierdzi że musi wyciągać ....a nie wyciąga....
  • REKLAMA
  • #2 21224869
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1622
    Jak wygląda wylot wentylacji? Może masz jakieś zawirowania od dachu i ciąg wsteczny?
  • #3 21224905
    zimnydz
    Poziom 4  
    Fragment dachu z brązową dachówką i krótkim kominem. Kominek na dachówce z czerwonej cegły. Rura od kominka na dachu pokrytym czerwoną dachówką.

Dodano po 1 [minuty]:

Fragment dachu z brązową dachówką i krótkim kominem. Kominek na dachówce z czerwonej cegły. Rura od kominka na dachu pokrytym czerwoną dachówką.

Mam nadzieję że zdjęcia się dodały, nie wiem czy ten kominek jest za krótki?? Dłuższego nie ma dostępnego, rura odprowadzająca też jest docieplona , więc nie wiem dlaczego tak się dzieje jak się dzieje

Dodano po 11 [minuty]:

Zauważyłem jeszcze stojąc w pomieszczeniu , że jak słuchać mocniejszy podmuch wiatru na zewnątrz to powietrze wpycha do środka , jak wiatr słabnie to wtedy wyciąga na zewnątrz.... To są pierwsze takie podmuchy od czasu montażu kominka dlatego stało się to odczuwalne w domu...
  • #4 21224962
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1750
    Witam,
    zimnydz napisał:
    Mam taki problem, założyłem piec gazowy kondensacyjny... okazuje się że zaciąga ziemne powietrze przez kanał wentylacyjny przez który dotychczas wyciągało...

Tak wygląda w przekroju komin spalinowy do kotła kondensacyjnego z zamkniętą komorą spalania:
    Piec gazowy kondensacyjny - zaciąga zimne powietrze przez wentylację, co robić?
    Jeśli podczas pracy kotła z zamkniętą komorą spalania, powietrze do spalania dochodzi z pomieszczenia, w którym zamontowany jest kocioł, a nie z rury kominowej, to masz skopany montaż kotła wraz z kominem spalinowym i jest on natychmiastowo do odłączenia, ponieważ i nie jest bezpieczny i nie jest efektywny (kocioł ma bardzo małą sprawność)!!

Dzwoń po serwisanta lub tego gościa, co zakładał kotłownię gazową w twoim domu, póki jeszcze jest gwarancja i póki jeszcze żyjecie.

Pozdrawiam
  • #5 21224989
    zimnydz
    Poziom 4  
    Chyba się nie zrozumieliśmy, chodzi o wentylację pomieszczenia , przy piecu mam takie rury , do komina itp, wentylacja pomieszczenia, podkreślam raz jeszcze , nie chodzi o piec....piec jest podłączony na takich rurach co Pan przysłał

Dodano po 1 [minuty]:

Piec montowała naprawdę profesjonalna firma , zapłaciłem krocie za piec gazowy kondensacyjny i wszystko jest zrobione według przepisów....

Dodano po 43 [sekundy]:

Kominiarz zaprojektował wietrzenie pomieszczenia, tak zostało wykonane tyle że pracuje nie w tą stronę.
  • #6 21224995
    clubber84
    Poziom 39  
    Ok, faktycznie może nie zrozumiałem do końca.
    To w takim razie pytanie - gdzie jest zamontowany kocioł:
    - osobna dobudówka na kotłownię
    - osobne pomieszczenie w domu, jako kotłownia
    - czy kocioł jest w pomieszczeniu, które służy jako pralnia?

Wentylacja przy pracującym, czy nie pracującym kotle powinna działać tak samo, bo to niezależne instalacje.

Czy pomieszczenie posiada gdzieś przy podłodze wlot powietrza z zewnątrz (nie przez drzwi czy okna - osobny wlot z kratką)?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 21225067
    zimnydz
    Poziom 4  
    Pomieszczenie w którym jest piec to korytarzyk wejściowy do domu , taki przedsionek, obok jest kotłownia a drugimi drzwiami wchodzi się do centralnej części domu, w pomieszczeniu gdzie jest piec nie ma kratki przy podłodze , choć jest w projekcie to nie kazali jej robić póki kominiarz się nie przy....oli..., więc nie wiem czy mam ją wykuć , bo jak będzie mi przez następną dziurę wiało do środka to będzie koniec świata.
  • REKLAMA
  • #8 21225136
    clubber84
    Poziom 39  
    zimnydz napisał:
    Pomieszczenie w którym jest piec to korytarzyk wejściowy do domu , taki przedsionek, obok jest kotłowni

Czyli wydałeś "miliony monet" na "profesjonalną" firmę i "profesjonalny" projekt, a kocioł zamiast wylądować w kotłowni, to zamontowany został w wiatrołapie? 😂😂

Ilustracja z przerysowaną twarzą z napisem GENIUS.

Ja się dziwię, że kominiarz się nie zdziwił, na miejsce montażu kotła, skoro za ścianą wiatrołapu jest kotłownia.

Pozdrawiam
  • #9 21225146
    zimnydz
    Poziom 4  
    W kotłowni nie może być piec gazowy bo jest tam piec węglowy, .... Nic tu po mnie
  • #11 21225164
    zimnydz
    Poziom 4  
    To wiedzę jak się wszyscy znają i kominiarze i instalatorzy , wszystkich o kant dupy rozbić , ...no i teraz zostanę z zimnym wiatrolapem....to trzeba zrobić nawiew w tym wiatrolapie??? Na dole przy podłodze i będzie gwarancja że to zadziała tak jak powinno???

Dodano po 22 [minuty]:

Czy wystarczy na dachu taki kominek wentylacyjny obrotowy??
  • REKLAMA
  • #12 21225213
    clubber84
    Poziom 39  
    zimnydz napisał:
    Czy wystarczy na dachu taki kominek wentylacyjny obrotowy??

Tzw. turbowent? Tak, powinien wystarczyć, przy czym musi być napływ powietrza w innym miejscu, o czym już wiesz.

Pozdrawiam
  • #13 21225251
    zimnydz
    Poziom 4  
    Ok. Dzięki za poświęcony czas , a jeszcze jedno pytanie odnośnie kominka i jego montażu bo nie jest okrągły ma ma taki jakby różny kształt, czy ma znaczenie jego instalacja w taki czy inny sposób , czy to tylko funkcja ozdobna że ma takie przełamanie w tym swoim "dzaszku"
  • #14 21225311
    clubber84
    Poziom 39  
    Pokaż ten "kominek".
  • #15 21225319
    zimnydz
    Poziom 4  
    Jest na zdjęciach wyżej, znalazłem na allegro jakieś super kratki wentylacyjne, co niby eliminują ciąg wsteczny , można temu wierzyć ?? Niby jakaś opatentowana konstrukcja...
  • #16 21225485
    clubber84
    Poziom 39  
    Kratka wentylacyjna z blokadą ciągu wstecznego powinna wystarczyć, a nie żadna "opatentowana".
    Nie wierz w takie bzdury.

Pozdrawiam
  • #17 21225854
    zimnydz
    Poziom 4  
    Może jeszcze pytanie z innej beczki, pewnie jest możliwość obliczenia ile powietrza musi wpłynąć do domu jeśli mamy jakąś ilość kratek wentylacyjnych. U mnie w domu mam 5 pionów wentylacyjnych , zakładam że przekrój jest 100 mm bo takie są kratki wentylacyjne, jeden jest 150... 3 piony działają prawidłowo, czyli wyciągają, bo są podłączone do dużego komina murowanego w systemie Leier, dwa nie działają prawidłowo, tzn wciągają do środka , lub działają różnie raz wciągają a raz nie i są to kominki wentylacyjne zainstalowane na połaci dachowej ...mam nawiew w kotłowni fi150....tak na oko to nawiewu mam za mało , ale nawet otwierając okna nie idzie zlikwidować ciągów wstecznych , latem a już nie mówię teraz gdy jest chłodniej gdzie okna są zamknięte...pewnie najprościej będzie wezwać kominiarza , ale miałem już kilku "mistrzów" w przeszłości i każdy twierdził co innego...
  • #18 21225952
    clubber84
    Poziom 39  
    No cóż, wychodzi na to, że wentylację grawitacyjną masz źle zaprojektowaną.

Wentylacja w kotłowni jest wentylacją tylko tam i stamtąd nie może powietrze wpływać ani wypływać z/do pozostałej części domu.

We wszystkich pomieszczeniach powinna być osobna w postaci kanałów mikrowentylacji wbudowanej w okna oraz pionów wentylacyjnych w kuchni, w łazience i toalecie (w drzwiach tychże powinny być na dole otwory lub kratki wentylacyjne).
    Tak zaplanowana wentylacja grawitacyjna powinna spokojnie wystarczyć do poprawnej wymiany powietrza w całym domu.

Jeśli jest rekuperacja, to wtedy nawiew/wywiew jest w każdym pomieszczeniu; w pozostałych przypadkach jw.

Pozdrawiam
  • #19 21225970
    zimnydz
    Poziom 4  
    Nie wpływała do czasu jak nie było tego kanału wentylacyjnego o którym mowa od początku tego postu....zawsze był ciąg do kotłowni a nie wiedzieć czemu teraz jest w drugą stronę
  • #20 21244373
    zimnydz
    Poziom 4  
    Wracam do tematu, czy może jest ktoś jakiś fachowiec co zna się na takich instalacjach grawitacyjnych , i jest w stanie coś z tym zrobić lub chociaż doradzić?? Z okolic Bydgoszczy.... pozdrawiam
  • #21 21245936
    zimnydz
    Poziom 4  
    Koniec końców rozwiązałem problem ciągów wstecznych zakładając uszczelkę pod drzwiami dzielącymi pomieszczenie z piecem a kotłownia oraz pod drzwiami dzielącymi wiatrołap od reszty domu, ciągi jak na razie są stabilne w każdym pomieszczeniu, nie zaciąga przez kominki dachowe jak dotychczas ....chociaż wiatr zmienił się na wschodni, zobaczymy co będzie jak zawieje z zachodu....
  • #22 21245970
    clubber84
    Poziom 39  
    zimnydz napisał:
    ...rozwiązałem problem ciągów wstecznych zakładając uszczelkę...

Jednak to, co napisałem wcześniej sprawdza się u ciebie w praktyce. I tak właśnie powinna działać wentylacja grawitacyjna.

Pozdrawiam
  • #23 21264635
    zimnydz
    Poziom 4  
    No i powrót do tematu, wiatr zachodni znów powoduje nawiew powietrza do środka przez kominek dachowy, ręce opadają, jest w ogóle jakiś sposób na to , nie rozumiem, nie mam pojęcia do kogo się z tym zwrócić, kominiarz rozkłada ręce, mówił że pewnie jest jakieś zawirowanie na dachu i pcha do środka , nie daje gwarancji że ten turbowent zda egzamin.....więc chyba trzeba zburzyć dom... Bo spece coś projektują a potem się martw.....założyłbym ten ten turbowent ale nie chce kolejnych pieniędzy wyrzucić....na dach bez gwarancji sukcesu....a na rekuperację chwilowo brak funduszy
  • #24 21264947
    clubber84
    Poziom 39  
    W poście 3 pokazałeś zdjęcia, jak to wygląda...
    A wygląda to tak, że będziesz miał cofki, bo wylot kanału jest poniżej kalenicy dachu.
    W takich miejscach wyprowadza się kanały do wentylowania dachu, a ponad kalenicę do wentylacji domu. I nie jesteś pierwszy z tym problemem, tylko że tobie chce się bawić, a zwykły Kowalski machnie ręką, bo za dużo zabawy (i funduszy).

Pozdrawiam
  • #25 21264972
    zimnydz
    Poziom 4  
    Mam jeden kominek przy kalenicy i też występuje cofka.... Przy tamtym byłem jak zwykły Kowalski a tu już nie che ...
  • #26 21266443
    clubber84
    Poziom 39  
    zimnydz napisał:
    jeden kominek przy kalenicy...

Przy czy ponad kalenicą? Tak z 30-40cm wylot wentylacji ponad kalenicą i cofki nie będzie albo będzie bardzo rzadko.

Pozdrawiam
  • #27 21266481
    zimnydz
    Poziom 4  
    No ok, a może macie do zaproponowania jakiś kominek który spełni ten warunek?? Dachówkowy, bo ja nie znalazłem nic odpowiedniego, ....mam dachówkę Roben monza ...
  • #28 21267179
    clubber84
    Poziom 39  
    zimnydz napisał:
    kominek który spełni ten warunek??

Tak myślę, czy czasem nasada typu "strażak" rozwiąże twój problem z cofką?
    Są takie na istniejące pokrycie dachowe.
  • #29 21267274
    zimnydz
    Poziom 4  
    Też myślałem nad tym strażakiem , bo na turbowent nikt nie daje gwarancji że to zadziała , a strażak zawsze obraca się zgodnie z kierunkiem wiatru , więc nawet jakby były zawirowania to odwróci się z wiatrem.....poszukam coś w necie...
  • #30 21279305
    zimnydz
    Poziom 4  
    Powracając do tematu wentylacji, czy jest jakiś specjalista który zajmuje się wentylacja grawitacyjną?? Ktoś kto przyjedzie na miejsce i ogarnie temat.....??? Pomijając kominiarza który bierze pieniądze i nic poza tym nie potrafi , tylko stwierdzi , że to musi działać , a jak nie działa to rozłoży ręce. Chcę mieć po prostu sprawna wentylację i tyle. Z projektu domu nic nie wynika , nie ma opisu wentylacji , gdzie ma się znajdować itp...nie ma rozrysowanych kominków wentylacyjnych więc nie wiem czy są dobrze wyprowadzone i czy powinny w ogóle być tam gdzie są. Bo np w łazience na poddaszu jest wentylacja która jest nad prysznicem i wychodzi praktycznie prosto w dach....i dmucha ma głowę zimnym powietrzem bo jak to ma wyciągać jak przewód ma długość może metr?? Znalazłem w projekcie że poddasze nie jest wentylowane ....czy to oznacza że w łazience nie powinno być kratki wentylacyjnej??

Dodano po 15 [minuty]:

Na poddaszu użytkowym śpimy, całą rodziną , rano zawsze są zaparowane okna dachowe , a wręcz wiszą skropliny wody, na parterze na oknach jest na szybie w dolnej części taki centymetrowy pasek pary...czy to świadczy o złej wentylacji?? Może ktoś zna jakiegoś speca od wentylacji z okolic Bydgoszczy. Nie chce od razu pchać się w jakaś rekuperację , bo jak już coś jest nie tak z grawitacyjną to nie ma rady trza robić mechaniczną....ręce opadają , mam dość , a chodzi tu o zdrowie domowników przecież.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy pieca gazowego kondensacyjnego zamontowanego w przedsionku domu, gdzie wentylacja grawitacyjna działa nieprawidłowo – zamiast wyciągać powietrze na zewnątrz, kanał wentylacyjny zaciąga zimne powietrze do pomieszczenia, szczególnie przy silniejszych podmuchach wiatru. Wentylacja została wykonana zgodnie z projektem, z ocieplonym kanałem 150 mm i kominkiem dachowym, jednak wylot kanału znajduje się poniżej kalenicy dachu, co powoduje cofki i zawirowania powietrza. Brak nawiewu powietrza z zewnątrz przy podłodze w pomieszczeniu z piecem pogarsza sytuację. Próby otwierania okien nie przynoszą efektu, a otwarcie drzwi wejściowych do domu eliminuje ciąg wsteczny. Montaż pieca i komina spalinowego jest prawidłowy, jednak wentylacja pomieszczenia jest źle zaprojektowana i wymaga poprawy. Rozwiązaniem okazało się założenie uszczelek pod drzwiami dzielącymi pomieszczenia, co ustabilizowało ciągi powietrza. Dyskutowano także o zastosowaniu turbowentów (kominków wentylacyjnych obrotowych) oraz nasad typu "strażak" na dachu, które mogą ograniczyć cofki powietrza. Problemem pozostaje jednak brak gwarancji skuteczności tych rozwiązań oraz brak fachowej pomocy specjalisty od wentylacji grawitacyjnej. Wskazano, że wentylacja grawitacyjna powinna mieć osobne kanały wentylacyjne w pomieszczeniach użytkowych, z nawiewem i wywiewem odpowiednio rozmieszczonym, a wlot powietrza z zewnątrz powinien być zapewniony niezależnie od drzwi i okien. Projekt domu nie zawierał szczegółowego opisu wentylacji, co utrudnia ocenę prawidłowości instalacji. W łazience na poddaszu wentylacja jest krótka i nieefektywna, co powoduje zaparowanie okien. Ostatecznie problem wentylacji grawitacyjnej wymaga konsultacji z doświadczonym specjalistą, gdyż kominiarze często nie potrafią rozwiązać takich problemów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA