logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spadek bitrate i wysoki ping podczas streamowania na Discord i OBS Studio - Lenovo Legion

Tosiek1234 14 Wrz 2024 12:14 786 1
REKLAMA
  • #1 21225990
    Tosiek1234
    Poziom 2  
    Witam. Mam problem z streamowaniem obrazu przez program Discord na kanałach głosowych i przez OBS Studio. Na OBS przez krótki czas jest bitrate nastawiony w ustawieniach, a po jakimś czasie spada do wartości 50 - 300 i z czterech zielonych kresek, robi się jedna czerwona i pojawiają się utracone klatki. Na Discord sytuacja jest taka, że podczas transmisji mam wysoki ping, zacina obraz i mój głos na kanale głosowym. I też nie ma znaczenia, czy ustawię 720p, 1080p i ilość klatek, efekt jest zawsze taki sam. Co do sprzętu to posiadam laptopa Lenovo Legion z AMD Ryzen 7 5800H, 16GB pamięci RAM DDR4, dysk SSD M.2 i grafikę RTX 3060. Wrzucam też wynik speedtestu internetu. https://www.speedtest.pl/wynik/415896530. I tak z moich obserwacji zauważyłem, że problem z jakością transmisji nie występuje przy udostępnianiu pulpitu czy przeglądarki. I jeszcze mogę dodać, że laptop podłączony jest kablem 5-cio metrowym 8 klasy bezpośrednio do routera. Odległość do routera to jakieś 3,5 - 4 metry.
  • REKLAMA
  • #2 21226785
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2522
    Tosiek1234 napisał:
    Na Discord sytuacja jest taka, że podczas transmisji mam wysoki ping, zacina obraz i mój głos na kanale głosowym.

Operator was "... bez wazeliny". Dał priorytet dla ruchu do serwerów typu speedtest, a reszta połączeń idzie na standardowych kolejkach QoS. Do tego pewnie punkty styku i wymiany ruchu z innymi operatorami w kierunku serwerów Discorda zapchane.
    Możesz teoretycznie składać reklamację, ale niestety nie ma jak udowodnić, że to INEA oszczędza na punktach wymiany ruchu a nie ktoś inny po drodze.

Dodano po 3 [minuty]:

Tosiek1234 napisał:
    8 klasy

Kategori, nie klasy. I to bardzo złe rozwiązanie. Nie ma żadnego wpływu na transmisję wewnątrz LAN a przewód jest sztywny i trwardy i może Ci uszkodzić gniazdo w karcie sieciowej. Kat 6 (takie prawdziwe a nie z Media Marketu) w zupełności i z zapasem wystarczy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA