logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Spadek bitrate OBS do 0 podczas streamingu - kwestia sprzętu czy ustawień?

wesolydrwal 19 Sty 2021 22:32 8214 16
REKLAMA
  • #1 19196341
    wesolydrwal
    Poziom 5  
    Ocena: 20
    Podczas streama utrzymuje mi sie cały czas bitrate od 2.4kbit/s do 3.0kbit/s. Ale raz na jakiś czas spada do 0 i wyskakuje komunikat że, obs się rozłączył i stream pada. Problem pojawia sie cały czas a nie jednorazowo. Dodam że, do teraz nie miałem problemów z normalnym użytkowniem internetu. Czy to wina mojego internetu, sprzętu czy może ustawień?
  • REKLAMA
  • #2 19197735
    Vezyr38
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    wesolydrwal napisał:
    Podczas streama utrzymuje mi sie cały czas bitrate od 2.4kbit/s do 3.0kbit/s. Ale raz na jakiś czas spada do 0 i wyskakuje komunikat że, obs się rozłączył i stream pada. Problem pojawia sie cały czas a nie jednorazowo. Dodam że, do teraz nie miałem problemów z normalnym użytkowniem internetu. Czy to wina mojego internetu, sprzętu czy może ustawień?

Podaj specyfikację swojego sprzętu
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 19197759
    Tomaszd80
    Poziom 10  
    Też tak miałem na starym laptopie z core 2 duo. Może masz za słaby sprzęt.
  • #4 19197769
    wesolydrwal
    Poziom 5  
    Vezyr38 napisał:
    wesolydrwal napisał:

Podaj specyfikację swojego sprzętu

G.SKILL 16GB (2x8GB) 3000MHz CL16 Aegis
    SilentiumPC Signum SG1
    Kingston 500GB M.2 PCIe NVMe A2000
    Palit GeForce GTX 1660 SUPER GamingPro OC 6GB GDDR6
    SilentiumPC Vero L3 500W 80 Plus Bronze
    Intel Core i5-10400F
    MSI B460M-A PRO

Dodam ze czy na 1080p czy 720p jest to samo, a w momencie dopóki nie rozłączy wszystko śmiga idealnie i nie gubi fps.
  • #5 19197778
    Vezyr38
    Poziom 9  
    A jak tam z uploadem?

podobno do samego 720p w 60fps potrzeba 10mbps wysyłania

V zrób speed test i wyślij rezultaty V

speedtest.pl
  • REKLAMA
  • #6 19197787
    wesolydrwal
    Poziom 5  
    Vezyr38 napisał:
    A jak tam z uploadem?

podobno do samego 720p w 60fps potrzeba 10mbps wysyłania

V zrób speed test i wyślij rezultaty V

speedtest.pl

https://www.speedtest.pl/test/276499691

Ale dziwne jest to że, nie ma lagów wgl cały czas bitrate na OBS jest na zielono aż nagle spada do 0 i wywala połączenie więc, to wygląda jakby zgubił na chwile sygnał a nie było by to spowodowane zbyt słabym przesyłem.
  • Pomocny post
    #7 19197794
    Vezyr38
    Poziom 9  
    no i mamy rozwiązanie, upload nie nadąża za wysyłaniem transmisji, na tej prędkości to raczej nic więcej jak 480p w 30 klatkach nie pójdzie
  • #8 19197795
    wesolydrwal
    Poziom 5  
    Vezyr38 napisał:
    no i mamy rozwiązanie, upload nie nadąża za wysyłaniem transmisji, na tej prędkości to raczej nic więcej jak 480p w 30 klatkach nie pójdzie

Ale dziwne jest to że, nie ma lagów wgl cały czas bitrate na OBS jest na zielono aż nagle spada do 0 i wywala połączenie więc, to wygląda jakby zgubił na chwile sygnał a nie było by to spowodowane zbyt słabym przesyłem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 19197799
    Vezyr38
    Poziom 9  
    wesolydrwal napisał:
    Vezyr38 napisał:

hmm, może być też tak że ten zasięg faktycznie ucieka, jakiego typu masz internet? Radiowy? Mobilny? po kablu?
  • #10 19197805
    wesolydrwal
    Poziom 5  
    Vezyr38 napisał:
    wesolydrwal napisał:
    Vezyr38 napisał:

hmm, może być też tak że ten zasięg faktycznie ucieka, jakiego typu masz internet? Radiowy? Mobilny? po kablu?

światłowód od lokalnej firmy. Ale do tej pory nie było problemów bo np. podczas grania online lub oglądania czyiś streamów nie miałem problemu z przerywaniem.
  • Pomocny post
    #11 19197817
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    wesolydrwal napisał:
    np. podczas grania online lub oglądania czyiś streamów nie miałem problemu z przerywaniem

Kolega widzi różnicę między upload, a download?
    Ps. Link do speedtesta nie działa.
  • Pomocny post
    #12 19197820
    Vezyr38
    Poziom 9  
    Mi to wygląda na przerywanie łącza, komputer w pełni powinien poradzić sobie ze streamowaniem w jakości nawet 1440p, no ale internet niestety jakby sobie z tym nie radził, stawiam na niestabilne łącze od strony dostawcy :/
  • #13 19197827
    wesolydrwal
    Poziom 5  
    Spadek bitrate OBS do 0 podczas streamingu - kwestia sprzętu czy ustawień?
    safbot1st napisał:
    wesolydrwal napisał:
    np. podczas grania online lub oglądania czyiś streamów nie miałem problemu z przerywaniem

Kolega widzi różnicę między upload, a download?
    Ps. Link do speedtesta nie działa.

u mnie działa ale masz w takiej formie. A co do różnicy to widzę ale chodzi mi o to że, jeżeli gubił by sygnał to chyba i dowlnad i upload (przynajmniej tak mi się wydaję jako laikowi). PS. a do grania w gry online nie wykorzystuje się również uploadu?

Dodano po 2 [minuty]:

Jak wrócę do domu spróbuję z jakością 480p albo nawet mniejszą. Wczoraj jak próbowałem to na 1080 i 720 i było to samo.
  • #14 19197840
    Vezyr38
    Poziom 9  
    wesolydrwal napisał:
    Jak wrócę do domu spróbuję z jakością 480p albo nawet mniejszą. Wczoraj jak próbowałem to na 1080 i 720 i było to samo.

Sprawdź i daj znać jak się to sprawuje
  • #15 19198574
    wesolydrwal
    Poziom 5  
    Jakość nie ma nic do rzeczy czy na full hd czy 360p bitrate jest na zielono a po jakimś czasie i tak spada do 0 i rozłącza. Próbowałem odpalić streama w Twitch studio ale problem ten sam.

Dodano po 30 [minuty]:

Wpadłem na pomysł żeby podłączyć teraz hotspot z telefonu i sprawdziłem tak przez 10 minut bo musiałem uciekać do pracy i tego problemu nie było jutro spróbuję dłużej jeżeli nie będzie sie nic dziać to znaczy ze jest to jakaś usterkę od dostawcy mojego internetu.
  • #16 19200240
    Vezyr38
    Poziom 9  
    wesolydrwal napisał:
    Jakość nie ma nic do rzeczy czy na full hd czy 360p bitrate jest na zielono a po jakimś czasie i tak spada do 0 i rozłącza. Próbowałem odpalić streama w Twitch studio ale problem ten sam.

Dodano po 30 [minuty]:

Wpadłem na pomysł żeby podłączyć teraz hotspot z telefonu i sprawdziłem tak przez 10 minut bo musiałem uciekać do pracy i tego problemu nie było jutro spróbuję dłużej jeżeli nie będzie sie nic dziać to znaczy ze jest to jakaś usterkę od dostawcy mojego internetu.

Tak myślałem że to będzie wina internetu, skontaktuj się z dostawcą odnośnie stabilności łącza, może rozwiążą ten problem
  • #17 19208703
    wesolydrwal
    Poziom 5  
    Winny był router , po przywróceniu do ustawień fabrycznych i ponownym skonfigurowaniu wszystko działa .

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Podczas streamingu użytkownik doświadczał spadków bitrate w OBS do 0, co prowadziło do rozłączenia. Po analizie sprzętu, który obejmował procesor Intel Core i5-10400F, kartę graficzną Palit GeForce GTX 1660 SUPER oraz 16GB RAM, okazało się, że problem leży w niestabilnym łączu internetowym. Użytkownik przeprowadził test prędkości, który wykazał, że upload nie nadąża za wymaganiami transmisji. Po przetestowaniu połączenia przez hotspot z telefonu, problem zniknął, co sugeruje, że przyczyną były usterki po stronie dostawcy internetu. Ostatecznie, po przywróceniu routera do ustawień fabrycznych, problem został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA