logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk Maxtor 40GB - BIOS wykrywa, ale nie działa w DOS i przy instalacji systemu

Prodig 09 Gru 2005 16:06 2828 6
REKLAMA
  • #1 2068419
    Prodig
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Witam!

Mam następujący problem. Dysk Maxtor 40GB. BIOS go wykrywa, ale przed ładowaniem systemu wyskakuje komunikat "Primary slave drive fails". Dysk ten nie jest dyskiem systemowym System jest na innym dysku. Gdy załaduję system (XP) to dysk normalnie jest widoczny, natomist w DOS nie jest wykrywany.

Dodam jeszcze, że nie idzie zainstalować na nim, systemu, ponieważ nie jest wykrywany podczasz instalacji.

Czy da się naprawić to jakoś?
  • REKLAMA
  • #2 2068481
    Talibanczyk
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 75
    jaki ma system plikow??? jesli NTFS.. to sie nie dziw ...
  • REKLAMA
  • #3 2068575
    Bolas
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Windows 95,98,Milenium- nie widzą partycji ntfs, tylko fat32 i starsze. Przekonwertuj dysk Partition magic.
  • REKLAMA
  • #4 2068627
    Mariusz81
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    sprubój ustawić w biosie start z dysku IDE-1 a nie z IDE-0 może poprostu przy starcie czyta z tego a nie z systemowego
  • REKLAMA
  • #5 2068671
    Prodig
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    System plików to FAT32. Poza tym błąd jest wywalany przed ładowaniem systemu (przez bios). Jeszcze kilka dni temu chodziło wszystko idealnie. Potem dysk zaczął wyć ale chodził. Gdy pomajstrowałem w nim to od tego czasu wysakuje ten błąd. XP wykrywa wszystkie partycje; da się formatować; zmieniać partycje itp.

Czytałem coś o partycji serwisowej czy jakoś tak to się nazywało. Zastanawiam się, czy podczas majstrowania w nim nie usunąłem jakiś danych przypadkiem.

Dziwi mnie to, że wyskakuje ten błąd a XP widzi dysk normalnie. Tym bardziej, że wcześniej było OK.
  • #6 2069779
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Prodig napisał:
    Gdy pomajstrowałem w nim to od tego czasu wysakuje ten błąd

Niech kolega opisze to majstrowanie.
  • #7 2069863
    Bolas
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Wygląda, że masz uszkodzony sektor 0, Ja mój dysk uratowałem tym:
    Załączniki:
    • DISKREP.EXE (56.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk Maxtor 40GB jest wykrywany przez BIOS, jednak przed załadowaniem systemu pojawia się komunikat "Primary slave drive fails". Dysk nie jest systemowy, a system operacyjny Windows XP widzi go i umożliwia dostęp do partycji, które są sformatowane w FAT32. Problem polega na tym, że dysk nie jest wykrywany w środowisku DOS ani podczas instalacji systemu operacyjnego. Użytkownik zauważył, że problem pojawił się po ingerencji w dysk, który wcześniej zaczął wydawać niepokojące dźwięki. Wskazano, że starsze systemy Windows (95, 98, Millennium) nie obsługują partycji NTFS, co jednak nie dotyczy tego przypadku, gdyż system plików to FAT32. Sugerowano sprawdzenie ustawień BIOS dotyczących kolejności dysków IDE oraz możliwość uszkodzenia sektora zerowego (MBR). Zalecane jest opisanie dokładnych działań wykonanych na dysku oraz rozważenie naprawy sektora startowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA