Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wykrywanie dysku

09 Gru 2005 16:06 2519 6
  • Poziom 20  
    Witam!

    Mam następujący problem. Dysk Maxtor 40GB. BIOS go wykrywa, ale przed ładowaniem systemu wyskakuje komunikat "Primary slave drive fails". Dysk ten nie jest dyskiem systemowym System jest na innym dysku. Gdy załaduję system (XP) to dysk normalnie jest widoczny, natomist w DOS nie jest wykrywany.

    Dodam jeszcze, że nie idzie zainstalować na nim, systemu, ponieważ nie jest wykrywany podczasz instalacji.

    Czy da się naprawić to jakoś?
  • Warunkowo odblokowany
    jaki ma system plikow??? jesli NTFS.. to sie nie dziw ...
  • Poziom 15  
    Windows 95,98,Milenium- nie widzą partycji ntfs, tylko fat32 i starsze. Przekonwertuj dysk Partition magic.
  • Poziom 13  
    sprubój ustawić w biosie start z dysku IDE-1 a nie z IDE-0 może poprostu przy starcie czyta z tego a nie z systemowego
  • Poziom 20  
    System plików to FAT32. Poza tym błąd jest wywalany przed ładowaniem systemu (przez bios). Jeszcze kilka dni temu chodziło wszystko idealnie. Potem dysk zaczął wyć ale chodził. Gdy pomajstrowałem w nim to od tego czasu wysakuje ten błąd. XP wykrywa wszystkie partycje; da się formatować; zmieniać partycje itp.

    Czytałem coś o partycji serwisowej czy jakoś tak to się nazywało. Zastanawiam się, czy podczas majstrowania w nim nie usunąłem jakiś danych przypadkiem.

    Dziwi mnie to, że wyskakuje ten błąd a XP widzi dysk normalnie. Tym bardziej, że wcześniej było OK.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Prodig napisał:
    Gdy pomajstrowałem w nim to od tego czasu wysakuje ten błąd

    Niech kolega opisze to majstrowanie.