logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Samsung HT-E5550 - brak dźwięku na głośnikach - chyba poległem :/

perzyk23 17 Wrz 2024 14:47 372 7
REKLAMA
  • #1 21229580
    perzyk23
    Poziom 3  
    Samsung HT-E5550 HT-E5550/EW

Dzień dobry.

Mam problem z kinem domowym. Brak dźwięku na głośnikach, które są w zestawie. Dźwięk działa tylko z HDMI OUT np. poprzez podłączenie telewizora lub monitora z głośnikami.
    Na pierwszy rzut oka nie widać uszkodzeń na płycie. Wymieniłem układy 28ALZ4TG4 oraz trzy sztuki TAS5614A jednak to nic nie dało jeśli chodzi o dźwięk ale menu jakby lekko przyspieszyło jeśli chodzi o reakcję po naciśnięciu na pilocie. Napęd pracuje normalnie. Robiłem reset z poziomu oprogramowania oraz z poziomu przycisku na panelu dotykowym.
    Oprogramowanie jest w wersji: 001024 - brak możliwości wgrania innego oprogramowania za pomocą internetu oraz USB. Po przyłożeniu sondy do pinu na wyjściu głośnika oraz drugiej do masy urządzenia (np. obudowa) wszędzie jest napięcie 15,89V.
    Głośniki sprawne.

Czy mogłem coś przeoczyć? Jakakolwiek wskazówka byłaby na wagę złota.
  • REKLAMA
  • #2 21229634
    flinc
    Poziom 30  
    Ocena: 156
    Zajrzyj elektrotanya.hu czy jest serwisówka

Dodano po 5 [godziny] 2 [minuty]:

SAMSUNG HT E5550
    Załączniki:
    • samsung_ht-e5550-en.pdf (40.64 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 21230464
    perzyk23
    Poziom 3  
    >>21229634

Dziękuję za schemat. Wynika z tego (str. 71), że układ SDP1004 ma w sobie dwa dekodery audio. Nie działa nic oprócz cyfrowego przetwarzania audio po HDMI. Wygląda to na uszkodzenie tego układu. Czy jednak dochodzę do złych wniosków?
  • #4 21235162
    Elektromonterek
    Poziom 26  
    Ocena: 128
    perzyk23 napisał:
    Samsung HT-E5550 HT-E5550/EW

Dzień dobry.

Mam problem z kinem domowym. Brak dźwięku na głośnikach, które są w zestawie. Dźwięk działa tylko z HDMI OUT np. poprzez podłączenie telewizora lub monitora z głośnikami.
    Na pierwszy rzut oka nie widać uszkodzeń na płycie. Wymieniłem układy 28ALZ4TG4 oraz trzy sztuki TAS5614A jednak to nic nie dało jeśli chodzi o dźwięk ale menu jakby lekko przyspieszyło jeśli chodzi o reakcję po naciśnięciu na pilocie. Napęd pracuje normalnie. Robiłem reset z poziomu oprogramowania oraz z poziomu przycisku na panelu dotykowym.
    Oprogramowanie jest w wersji: 001024 - brak możliwości wgrania innego oprogramowania za pomocą internetu oraz USB. Po przyłożeniu sondy do pinu na wyjściu głośnika oraz drugiej do masy urządzenia (np. obudowa) wszędzie jest napięcie 15,89V.
    Głośniki sprawne.

Czy mogłem coś przeoczyć? Jakakolwiek wskazówka byłaby na wagę złota.

Masa obudowy przy końcówkach klasy D nie jest połączona z masą głośników tak jak to jest w klasie AB, więc pomiar napięcia między tym jest totalnie bez sensu i o niczym nie mówi, a tylko może wprowadzać w błąd. Jeśli na obu pinach danego głośnika nie ma stałego napięcia, a prawdopodobnie nie ma, bo sprzęt się normalnie uruchamia i protect nie zaskakuje, to tutaj masz wszystko tak jak być powinno. Oczywiście jeśli końcówki są poprawnie zasilane, ale to też było wykrywane na końcówkach TAS.
    Piszesz, że dźwięk działa na hdmi out... oczywiście wyłączyłeś funkcję kierowania dźwięku na hdmi out, gdy sprawdzasz czy grają głośniki podpięte pod to kino? Większość sprzętów wyłącza dźwięk z kolumn, gdy ma grać TV.
  • #5 21236171
    perzyk23
    Poziom 3  
    >>21235162
    Tak, dźwięk z HDMI OUT wyłączałem. W ustawieniach oczywiście jest taka opcja i z niej korzystałem. Ponadto resetowałem sprzęt z poziomu oprogramowania oraz z poziomu klawiszy - bez rezultatu. Jednakże zrobiłem też pomiar pinów na kościach TAS5614. Np. z OUT_C do GND_C zakres napięć jest od -0,3 do 53V i faktycznie na wyjściach OUT jest takie napięcie, a i tak ciągle brak dźwięku. Kontrolnie zrobiłem jeszcze pomiar na pinach STARTUP czy PSU_REF do GND, w którym jest zakres od -0,3 do 4,2V i tutaj też są napięcia z tego zakresu. W weekend wymieniłem kondensatory za końcówkami (miałem takie nowe luzem w domu o tych wartościach 1000uF 50V) i dalej bez rezultatu. Spróbuję przysiąść do tego na trochę dłużej i pomierzyć wszystko dookoła (trochę u mnie ciężko z czasem). Nie wiem, co jeszcze mógłbym na pierwszy strzał od ręki pomierzyć?
  • REKLAMA
  • #6 21243016
    flinc
    Poziom 30  
    Ocena: 156
    @perzyk23 W elektrotanya.hu w szukaj wpisz Samsung...., kliknij Here otworzą się
    wszystkie Samsunsg Jest pasek langue jak i porady napraw w języku pl.po wybraniu PL
  • REKLAMA
  • #7 21299687
    perzyk23
    Poziom 3  
    Nie udało się rozwiązać problemu. Podejrzewam główny układ audio, który steruje cyfrowym audio i osobnym analogowym.
  • #8 21299689
    perzyk23
    Poziom 3  
    Problem nie został rozwiązany

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy braku dźwięku na głośnikach zestawu kina domowego Samsung HT-E5550, mimo że dźwięk jest obecny na wyjściu HDMI OUT. Wymieniono układy 28ALZ4TG4 oraz trzy układy końcówek mocy TAS5614A bez poprawy dźwięku, choć zauważono przyspieszenie reakcji menu. Reset sprzętu i oprogramowania nie przyniósł efektu. Pomiar napięć na wyjściach głośnikowych wykazał obecność napięcia, jednak pomiary między masą obudowy a końcówkami klasy D są niewiarygodne ze względu na specyfikę masy w końcówkach klasy D. Podejrzewa się uszkodzenie głównego układu audio SDP1004, który zawiera dwa dekodery audio i odpowiada za cyfrowe i analogowe przetwarzanie dźwięku. Próby wymiany kondensatorów za końcówkami oraz dalsze pomiary nie rozwiązały problemu. Oprogramowanie jest w wersji 001024 i nie ma możliwości aktualizacji przez internet ani USB. Problem pozostaje nierozwiązany, a dalsze diagnozy sugerują uszkodzenie głównego układu audio.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA