logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć pozostałości po programie z instalki.pl (ASHelper.exe)?

użytkownik8302 17 Wrz 2024 17:44 381 4
REKLAMA
  • #1 21229744
    użytkownik8302
    Poziom 12  
    Ocena: 69
    Zainstalowałem program z instalki.pl do pobierania z youtube, ale program okazał się nienadążający w stosunku do youtybe, więc nie działa. Odinstalowałem go, ale teraz zaraz po uruchomieniu komputera pokazują się okna jak na zdjęciach poniżej.
    W zakładce autostart programy (pusto), na liście programów brak jest podejrzanych a już na pewno nie ma ASHelper.exe

Jak dojść i usunąć te śmieci z systemu?
    Opcja przywracania systemu raczej nic nie da bo system chce usunąć np. Framework co nie jest problemem.
    Ten program to jakiś śmieć w głębi, której system nie widzi.

Błąd aplikacji z powodu ASHelper.exe.
    Błąd aplikacji w systemie Windows wskazujący na ASHelper.exe
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21229753
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10436
    Zamiesc w zalaczniku logi z FRST, ze skanowania (Addition oraz frst.txt).
  • REKLAMA
  • #3 21231952
    użytkownik8302
    Poziom 12  
    Ocena: 69
    Kolega Kolobos pomógł głównie poprzez dostarczenie skryptu naprawczego.

Bez poniższego artykułu byłoby ciężko
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3815619.html

Nie zdecydowałem się na upublicznienie plików tekstowych, ponieważ nie wiem czy jest to bezpieczne.

Widziałem tam informacje o komputerze, systemie, Tcpip, błędach, listę wszystkich programów. Nie wygląda to na groźne do upublicznienia, ale nie znam się na tyle, aby stwierdzić co można zrobić za pomocą tych danych lub innych, o których nie wiem.

Z tego co widzę kolega podejrzane linijki z pliku FRST wkleił do nowego pliku z komendą "zamknij proces" z kolei w pliku FRST napisali "Załączenie wejścia w fixlist spowoduje usunięcie obiektu z rejestru lub przywrócenie jego domyślnej postaci. Powiązany plik nie zostanie przeniesiony."

Reasumując:
    - czy upublicznianie plików tekstowych z programu FRST stanowi zagrożenie dla użytkownika komputera np. ktoś użyje danych do śledzenia, zbierania informacji, szantażu, włamu do banku?
    - stanowiące problem elementy zostały usunięte czy zablokowane czy wyłączone?
    - elementy, które wywoływały problemy, jak się dostały na komputer, umyślne działanie producenta programu, umyślne działanie platformy instalki.pl ?
  • REKLAMA
  • #4 21232136
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8205
    danio8522 napisał:
    - czy upublicznianie plików tekstowych z programu FRST stanowi zagrożenie dla użytkownika komputera np. ktoś użyje danych do śledzenia, zbierania informacji, szantażu, włamu do banku?

Nie.
    Można zobaczyć Kolegi nazwę użytkownika i trochę informacji systemowych, ale nic, co dałoby się wykorzystać do takich celów. Nie ma żadnych zapisanych loginów ani haseł w tych logach, zresztą można to sobie sprawdzić.

danio8522 napisał:
    - stanowiące problem elementy zostały usunięte czy zablokowane czy wyłączone?

Zapewne usunięte, ale nie wiemy, bo nie ma żadnych logów, więc możemy zgadywać. Proszę przejrzeć plik fixlog, który powstał po naprawie, tam są informacje, co z danymi elementami zostało zrobione.

danio8522 napisał:
    - elementy, które wywoływały problemy, jak się dostały na komputer, umyślne działanie producenta programu, umyślne działanie platformy instalki.pl ?

Umyślne działanie jakiegoś oprogramowania, czy akurat z instalek nie wiadomo, ponieważ nie ma wglądu do logów. Do tego nie wszystkie elementy musiały powstać w wyniku działania jednego oprogramowania. Jeśli jest Kolega dociekliwy, może Kolega linia po linii przeanalizować sobie na podstawie potrzymanej fixlisty, co w niej zostało przeznaczone do usunięcia i poszukać informacji, za co odpowiada dany wpis lub plik - ale to polecam, jeśli naprawdę nie ma co robić z wolnym czasem.
  • #5 21232152
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10436
    Zostaly usuniete.

Wykonaj Fixlist.txt dla FRST:
    CloseProcesses:
    C:\Program Files\Common Files\Aimersoft\
    HKLM\...\Run: [Aimersoft Helper Compact.exe] => C:\Program Files\Common Files\Aimersoft\Aimersoft Helper Compact\ASHelper.exe [2138272 2016-10-08] (Shenzhen Jia Xing Investment Co., Ltd. -> AimerSoft)

Wklejam tylko to co dotyczylo programu.
REKLAMA