logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawieszanie komputera podczas gier, brak sygnału na monitorze, RX 570/RX 480

hadereq 19 Wrz 2024 11:39 291 9
REKLAMA
  • #1 21231830
    hadereq
    Poziom 3  
    Witam, od około grudnia mam problem z zawieszającym się komputerem w trakcie obciążeń stricte w grze, bądź szybkim zmienianiem okien, które są w full screenie. Problem czasem pojawia się również sam z siebie, korzystając z pulpitu.

Wówczas gdy komputer się zawiesza, wywala mi brak sygnału na monitorze, a wentylatory GPU albo włączają się na 100%, albo całkowicie się wyłączają-zależy od karty, jaka jest włożona, bo od momentu rozpoczęcia się tego problemu korzystam z dwóch na przemian (gdyż myślałem, że to wina bezpośrednio po stronie GPU). Niestety problem pojawia się, niezależnie z jakiej karty korzystając, co opisze dokładnie przy podaniu specki na dole.

Po zawieszeniu się komputera Windows włącza się w najniższej rozdzielczości, tak jakby nie było zainstalowanego sterownika, przez co muszę go instalować od nowa. Po instalacji wszystko na jakiś czas wraca do normy.

Nadmieniam, że w trakcie stress testów komputer działa zazwyczaj normalnie, i się nie zawiesza.
    Nadmieniam też, że wina nie stoi po stronie PSU, bo wymieniłem go wczoraj na nowy (z myślą, że to wina zasilania). Niestety nic to nie pomogło

Specyfikacja:
    MB:
    AsRock B450M Pro4

CPU:
    AMD Ryzen 5 3600 na fabrycznym chłodzeniu

GPU:
    XFX RX 570 8GB (korzystając z tej karty, komputer zawiesza się częściej) - praca wentylatorów nie zmienia się, gdy komputer się zawiesza.
    MSI RX 480 4GB (na tej karcie zawiesza się trochę rzadziej) - wentylatory na 100% przy zawieszeniu.

Dysk: Patriot P210 512GB

PSU Vero L5 600 W
    Zależy mi na korzystaniu z 570'tki z uwagi na o wiele lepsza wydajność
    Załączniki:
    • Zawieszanie komputera podczas gier, brak sygnału na monitorze, RX 570/RX 480 as.png (80.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21231907
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1410
    Po pierwsze zrób pełen memtest i wrzuć tutaj zrzut po zakończeniu testu. Jak będzie ok będziemy dalej szukać.
  • REKLAMA
  • #3 21232637
    hadereq
    Poziom 3  
    >>21231907

cześć, na ten moment zrobiłem memtesta 2 z 4 kości. Wynik pozytywny, bez żadnych błędów. Z uwagi na późną godzinę podłączyłem sprawdzone kości do płyty, by jeszcze pokorzystać z pc tego wieczoru. Po około 1h gry komputer znów się zwiesił, więc prawdopodobnie wina nie leży po stronie RAM-u. Podsyłam zrzuty testów wykonanych dzisiaj, najwcześniej w sobotę będę miał czas wykonać pozostałe dwa.

Zrzut ekranu wyników testu pamięci RAM w programie MemTest86 z wynikiem pozytywnym.
    Wyniki testu pamięci MemTest86 bez błędów.
  • REKLAMA
  • #4 21232644
    cysiekw
    Poziom 42  
    Obsadzasz wszystkie 4 banki pamięciami czy ile tam ich masz i robisz memtest a nie że sobie wkładasz jedną testujesz i potem podmieniasz.
  • #5 21232656
    hadereq
    Poziom 3  
    >>21232644
    to generalnie filmik odpaliłem, jak zrobić memtest, to gościu mówił, żeby pojedynczo wkładać kości. No nic, zrobię teraz ze wszystkimi i wyślę rezultat.

Dodano po 5 [godziny] 4 [minuty]:

>>21232644

memtest wykonany, wynik pozytywny.
    Raport z testu pamięci RAM przy użyciu programu MemTest86 z pozytywnym wynikiem.
    Wyniki testu pamięci Memtest z pozytywnym wynikiem, wszystkie testy zaliczone.
  • #6 21232866
    XTeRX
    Poziom 20  
    Ocena: 93
    cysiekw napisał:
    Obsadzasz wszystkie 4 banki pamięciami czy ile tam ich masz i robisz memtest a nie że sobie wkładasz jedną testujesz i potem podmieniasz

W MenTest sie sprawdza pamięci pojedynczo. Skąd będzie wiedział która jest uszkodzona?
  • REKLAMA
  • #7 21232877
    cysiekw
    Poziom 42  
    Mem test wykrywa ci pamięci na każdym banku podaje numery seryjne pamięci i dokładnie wiadomo która pamięć w którym banku jest wadliwa.
  • #8 21234105
    hadereq
    Poziom 3  
    Dobra panowie, w takim razie jak nie RAM, to co może być przyczyną tego problemu?
  • #9 21234126
    cysiekw
    Poziom 42  
    Następny jest zasilacz, odpalasz occt i test power czy power supply jak godzinę wytrzyma można wykluczyć zasilacz.
  • #10 21234911
    hadereq
    Poziom 3  
    >>21234126
    tak jak wspomniałem, zasilacz nówka, dla pewności zrobiłem test.
    Zrzut ekranu z testu zasilacza pokazujący status „Nie wykryto błędów” po godzinie testu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zawieszaniem się komputera podczas gier oraz brakiem sygnału na monitorze, co prowadzi do konieczności ponownej instalacji sterowników. Problemy występują niezależnie od używanej karty graficznej (RX 570/RX 480) oraz po przeprowadzeniu testów pamięci RAM, które nie wykazały błędów. Użytkownik testował pamięci pojedynczo oraz w różnych konfiguracjach, a także sprawdził zasilacz, który jest nowy. Dyskusja koncentruje się na dalszym diagnozowaniu problemu, sugerując testy zasilacza oraz inne potencjalne przyczyny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA