logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Krups EA81 – fusy gromadzą się w tacce ociekowej

Marecki6666 19 Wrz 2024 15:29 1239 11
REKLAMA
  • #1 21232155
    Marecki6666
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam. W ekspresie Krups EA81 połowa fusów gromadzi się w tacce ociekowej, a połowa tam, gdzie trzeba. W czym może być problem?
  • REKLAMA
  • #2 21234102
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1790
    Kalibracjy mlynka moze za duzo mieli.
  • REKLAMA
  • #3 21234194
    Marecki6666
    Poziom 2  
    Tak na pewno za dużo mieli.
    Założyłem nowy młynek i nie umiem go skalibrować. Nigdzie nie mogę tego znaleźć. Ja mam model ekspresu bez pokrętła na panelu głównym. Same przyciski są.
    Jak zrobić w nim kalibrację?
  • REKLAMA
  • #4 21236274
    Marecki6666
    Poziom 2  
    Problem rozwiązany.
    Jak mogę zrobić reset ekspresu? Ustawienia fabryczne. Krups Ea 81P070 ten bez pokrętła na panelu.
  • REKLAMA
  • #6 21884522
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 494
    Norma to 6sek dla kawy normalnej, 8sek. dla kawy DARK (ciemna). Jak przesypuje do tacki to wina rynienki/ślizgu do odprowadzania zmielonej kawy do komory zaparzacza; oblepiony, zagięta/zdeformowana blaszka na końcu rynienki, niewłaściwie zamocowany zgarniacz kawy. Demontaż i oględziny pracy będą pomocne w ustaleniu przyczyny.

• #7 21884539
    radeks1968
    Poziom 13  
    Ocena: 419
    techlock napisał:
    Norma to 6sek dla kawy normalnej, 8sek. dla kawy DARK (ciemna). Jak przesypuje do tacki to wina rynienki/ślizgu do odprowadzania zmielonej kawy do komory zaparzacza; oblepiony, zagięta/zdeformowana blaszka na końcu rynienki, niewłaściwie zamocowany zgarniacz kawy. Demontaż i oględziny pracy będą pomocne w ustaleniu przyczyny.

wyglada jakby na dark tworzył sie kopiec i zgarniacz go wyruwnuje. jest to oczywiscie niewiele ale klient mówi ze jak był nowy tego nie robił .;(
  • #8 21884836
    techlock
    Poziom 33  
    Fusy do tacki będą się wysypywać jeśli podczas mielenia wypadają poza rynienkę. Zgarniacz kawy (sprężynka) przy opuszczaniu tłoka oczyszcza rynienkę. Bez demontażu i sprawdzenia to wróżenie z fusów.
    tam gdzie czerwona strzałka jest zsyp do tacki ociekowej.
    Wnętrze ekspresu do kawy z młynkiem, sprężyną i czerwonym zaznaczeniem zsypu

Przy okazji możesz wymienić uszczelki tłoka.
  • #9 21884851
    radeks1968
    Poziom 13  
    techlock napisał:
    Fusy do tacki będą się wysypywać jeśli podczas mielenia wypadają poza rynienkę. Zgarniacz kawy (sprężynka) przy opuszczaniu tłoka oczyszcza rynienkę. Bez demontażu i sprawdzenia to wróżenie z fusów.
    tam gdzie czerwona strzałka jest zsyp do tacki ociekowej.
    Wnętrze ekspresu do kawy z młynkiem, sprężyną i czerwonym zaznaczeniem zsypu

Przy okazji możesz wymienić uszczelki tłoka.

Nie wpadaja podczas mielenia tylko gdy tłok schodzi do dołu ramie zgarniacza wyrównuje stozek i zagarnia do zsypu.To jest problem .być moze trochę za duzo mieli kawy?
  • #10 21884859
    techlock
    Poziom 33  
    Nie, tak to nie działa. Fusy po rynience wpadają do komory zaparzacza, następnie tłok opuszcza się w dół dociskając zmieloną kawę. Dopiero po zaparzeniu, gdy tłok już jest podniesiony wyrzutnik fusów spycha krążek do pojemnika na fusy, w tym momencie część fusów może wpaść do zsypu, zwłaszcza jak uszczelki tłoka są zużyte i krążek nie jest jednolity (mokry rozlatujący się).
    Na yutube jest dużo filmików.
  • #11 21884951
    radeks1968
    Poziom 13  
    techlock napisał:
    Nie, tak to nie działa. Fusy po rynience wpadają do komory zaparzacza, następnie tłok opuszcza się w dół dociskając zmieloną kawę. Dopiero po zaparzeniu, gdy tłok już jest podniesiony wyrzutnik fusów spycha krążek do pojemnika na fusy, w tym momencie część fusów może wpaść do zsypu, zwłaszcza jak uszczelki tłoka są zużyte i krążek nie jest jednolity (mokry rozlatujący się).
    Na yutube jest dużo filmików.

Nietak. Młynek mieli i usypuje kopiec kreta a jego szpica wystaje poza kociołek. Gdy tlok schodzi do dołu. wyrownuje wszystko i nadmiar wywala do tacki ociekowej. Przynajmniej tak ja mam.

Podsumowanie tematu

✨ W ekspresie Krups EA81 fusy częściowo trafiają do tacki ociekowej zamiast do pojemnika na fusy. Jako możliwą przyczynę wskazano zbyt duże mielenie przez młynek oraz konieczność jego kalibracji po wymianie. W dalszej części pojawia się pytanie o reset do ustawień fabrycznych w modelu EA81P070 bez pokrętła na panelu. W osobnym wpisie poruszono podobny objaw w ekspresie Krups Evidence, gdzie przy kawie Dark część zmielonej kawy trafia do tacki ociekowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA