logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skąd sprzedawcy ogniw z depakietów je pozyskują?

dawid192009 19 Wrz 2024 18:46 477 4
REKLAMA
  • #1 21232345
    dawid192009
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    Przychodzę z myślę że ciekawym dla nie jednej osoby pytaniem i też mnie nurtującym od dawna, skąd się bierze na rynku tak dużo ogniw z depakietów kosztujących krocie mniej od nowych i mających praktycznie nowe parametry i skąd ci wszyscy handlarze to pozyskują w tak dużych ilościach?
  • REKLAMA
  • #2 21232501
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 617
    Witam.
    Nie wiem czy wszystkie takie akcje. Ale wspólnie z kolegami dla pozyskania 18650 kopiliśmy taki gotowy moduł nowy ale jednak do utylizacji przeznaczony.
    Na około 200 ogniw 3 były uszkodzone. A to kwalifikowało dany moduł do utylizacji- koszt utylizacji znacznie przewyższa cenę odsprzedaży takim "kombinatorom" jak My.
    Powiem tak. Ci co odsprzedają na alledrogo te ogniwa za grosze mają na tym i tak ponad 400% przebicia.
    Znajomy trafił jeszcze lepiej bo miał 100% sprawnych ogniw. Padła elektronika w module do kupienia w ali za kilka dolarów.

Czemu oni tego nie naprawiają? Może polityka zysku albo zasady?

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 21232985
    dawid192009
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    Możliwe że producentowi się to po prostu nie opłaca ponieważ produkuje je tak tanio. A przy okazji jeśli byś chciał podać mi informacje gdzie takowych szukać to by mi się ta informacja bardzo przydała ponieważ mam kilka ciekawych projektów na które kupując ogniwa od sprzedawców wydam krocie.
  • REKLAMA
  • #4 21233795
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 617
    Witam.
    Własnie pytałem tego naszego "organizatora" modułów.
    Trzeba śledzić media społecznościowe producentów (tu była firma z okolic Wrocławia) Ogłoszenia nie pojawiają się na oficjalnej stronie a w komentarzach.
    I wysyłają to nie oficjalnymi firmami kurierskimi a okazjonalnie "kimś" płatne gotówką.
    Czemu? Może żeby nie było śladu że mają bubla do opchnięcia a nie do utylizacji za krocie? A może to ma iść do kosza a pan "Heniek" robi na tym interes na przysłowiową "flaszkę"
    Pozdrawiam.
  • #5 21234124
    kotowate
    Poziom 6  
    Ocena: 10
    Oj jak mi się śni każdej nocy trafić taki modułek składający się z nowych 200 sztuk 18650 hdzieś w licytacji na zachodzie. Dał bym te 50 euro, dał, a nawet 100 😁

PS. Skąd ludzie to pozyskują? Głównie z uszkodzonego w transporcie sprzętu. Ja często szukam akumulatorów od laptopów lub innego sprzętu. Taniej jest kupić akkundo starego, niemodnego laptopa z 6-8 celami w środku aniżeli biegać po sklepach i płacić po 18-28 za sztukę za coś, co ktoś nabył na Allegro za 10 za sztukę.
    Z podrobionymi 18650 na rynku masakra jest i tylko w markowym sprzęcie można nabyć coś w miarę ok, LGE, Sanyo i podobne.
REKLAMA