logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Toshiba Satellite C660 - SSD nie startuje, Boot Failed przy Bootowaniu z USB

Armadaxx 19 Wrz 2024 18:47 564 5
REKLAMA
  • #1 21232348
    Armadaxx
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Witam,
    Zająłem się odświeżeniem dosyć leciwego laptopa, jakim jest Toshiba Satellite C660.
    Na tę chwilę siedzi tam dysk HDD na interfejsie SATA III. Za pomocą Redo Rescue zrobiłem backup tego dysku i wrzuciłem to na dysk SSD również pod interfejs SATA III.
    Włożyłem dysk SSD do laptopa i system nie chce wystartować. Stwierdziłem, że być może źle się ten backup wgrał, więc wrzuciłem ten dysk SSD do innego laptopa i system bez problemu wystartował. W BIOS ustawiony jest tryb AHCI, Secure Boot nie jest nawet dostępny.
    Próbowałem również zbootować z pendrive'a z instalatorem Windows i przy wyborze w Boot Menu urządzenia USB pojawia się komunikat "Boot Failed".
    Nie mam bladego pojęcia, w czym tkwi problem, dlatego liczę na wsparcie z Waszej strony.

Pozdro
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21232950
    Armadaxx
    Poziom 8  
    Najnowszy BIOS to wersja 2.0.0, natomiast instalator jest na Windows 7 32 bit, a na tym komputerze mam zainstalowany W10 64 bit. Aktualizacja BIOS powoduje, że wywala BSOD.

Zrobiłem jakiegokolwiek pena tym oprogramowaniem Ventoy i faktycznie dało się go zbootować.

Co do dysku SSD, który chcę tam umieścić, to Intel SSD Pro 5400s Series.
  • REKLAMA
  • #4 21232969
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3584
    Ja bym jeszcze raz spróbował zrobić "wierną kopię" (Sector by sector copy).
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4072236.html#21202940
  • REKLAMA
  • #5 21237549
    Armadaxx
    Poziom 8  
    Żaden program do klonowania dysku nie był w stanie sobie z tym zadaniem poradzić, oprócz jednego narzędzia, które jest dostępne w Hiren's Boot PE. Wykorzystałem program o nazwie Macrium Reflect. W ustawieniach klonowania użyłem też opcji "Perform a Forensic Sector Copy". Po wykonaniu tej operacji i włożeniu dysku SSD do komputera system bez problemu uruchomił się.
  • #6 21237552
    Armadaxx
    Poziom 8  
    Wykorzystałem program o nazwie Macrium Reflect. W ustawieniach klonowania użyłem też opcji "Perform a Forensic Sector Copy".
REKLAMA