logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 21CE1250/10B - jaki chassis? Problem z pamięcią ustawień TV

GK 09 Gru 2005 17:56 1887 7
REKLAMA
  • #1 2068719
    GK
    Poziom 24  
    Ocena: 153
    Witam!
    Proszę o podpowiedź. Philips 21CE1250/10B - jakie ma chassis (szukam schematu)
    Telewizor ma problem z utrzymywaniem nastaw w pamięci.

G.K.
  • REKLAMA
  • #2 2068744
    Contax
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    To jest CP90.

Akumulator do wymiany.

Contax
  • REKLAMA
  • #3 2100865
    GK
    Poziom 24  
    Witam ponownie!

Wymiana akumulatora nic nie pomogła, TV dalej " gubi nastawy".
    Czy prawdopodobne jest uszkodzenie procesora TMP 47C432AP ?
    Proszę o inne sugestie.

K.G.
  • #4 2100909
    robert75n
    Poziom 29  
    Ocena: 27
    Czy ten tv gubi ustawienia jak jest włączony tzn. przełanczając z programu na program czy po wyłączeniu , przyjrzyj się przyciskowi pamięci i ścieżką w okolicach baterii jak wylała to mogą być przerwy i znalazłem jeszcze coś takiego BPS: Nie ma reakcji odbiornika po naciśnięciu przycisku [ MEMORY STORE ].
    Reakcja odbiornika po naciśnięciu pozostałych przycisków jest właściwa. Wskazywałoby to na uszkodzenie w rejonie niedziałającego przycisku. Po sprawdzeniu połączeń i oczywiście samego przycisku okazało się, że wszystko jest sprawne. Poszukiwania rozpoczęto w rejonie mikroprocesora IC7840 i stwierdzono, że na rezystorze 3890 (680R) dołączonym do n.25 mikroprocesora występuje za duże napięcie w stosunku do napięć na pozostałych nóżkach, do których dołączone są pozostałe przyciski. Postanowiono zmniejszyć wartość rezystora 3890 z 680R na 270R. W omawianym przypadku zmiana taka była skuteczna i przycisk pamięci już działał.
  • #5 2100946
    GK
    Poziom 24  
    Wygląda to tak. że po wyłączeniu i włączeniu TV przyciskiem sieciowym.
    Konieczne jst ponowne ustawienie siły głosu, nasycenia i kontrastu programy "trzyma". Ścieżki i zimne luty sprawdziłem na samym początku.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2101071
    rtvszajda
    Poziom 27  
    Ocena: 12
    Witam.
    A czy te nastawy prawidłowo wprowadziłeś do pamięci dla opcji PP :?:
  • REKLAMA
  • #8 2119807
    krzyshrtv
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Męczyłem się przed świętami z takim samym akumulatorek po wymianie tez słabo trzymał dopiero po tygodniu trzymał najpierw ładował się tylko do 2v po wyłączeniu spadało po 2 godzinach do zera i nie pamiętał programów grał po 10 godzin dziennie i dopiero po tygodniu mi się uformował i trzymał 2 3 dni a co do kolorów prawdopodobnie procesor, ale nie wymieniłem go tylko zmieniłem wartości oporów by od startu miał kolor itp.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Philips 21CE1250/10B posiada chassis CP90. Problem z utrzymywaniem nastaw w pamięci najczęściej wiąże się z koniecznością wymiany akumulatora podtrzymującego ustawienia, jednak w tym przypadku wymiana akumulatora nie rozwiązała problemu. Możliwe przyczyny to uszkodzenie procesora TMP 47C432AP lub problemy z przyciskiem pamięci (MEMORY STORE). Sprawdzenie ścieżek i zimnych lutów nie wykazało usterek. W jednym z opisanych przypadków problem z przyciskiem pamięci rozwiązano poprzez zmniejszenie wartości rezystora 3890 z 680Ω do 270Ω, co poprawiło napięcie na nóżce 25 mikroprocesora IC7840 i przywróciło funkcjonalność przycisku. Użytkownik powinien także upewnić się, że nastawy są prawidłowo zapisywane w pamięci (opcja PP). Dodatkowo, akumulator może wymagać dłuższego czasu formowania, aby prawidłowo podtrzymywał napięcie. Problemy z kolorami mogą być związane z procesorem, jednak wymiana nie była konieczna, a poprawę uzyskano przez zmianę wartości rezystorów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA