logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Głośnik Manta SPK5031 nie włącza się, czerwona dioda ładowania świeci ciągle

marekandrzejczak49 21 Wrz 2024 17:30 1269 4
REKLAMA
  • #1 21234492
    marekandrzejczak49
    Poziom 3  
    Witam, dostałem głośnik manta spk5031 który się nie włącza, tzn. po podłączeniu zasilacza świeci się tylko czerwona dioda ładowania i nic więcej. Sprawa wyglada tak, podczas ładowania gdy się przełączy przycisk power z OFF na ON ta dioda przygasa lecz dalej świeci. Postanowiłem odkręcić panel oraz wszystko odpiąć wraz z baterią i podczas pomiaru na wejściu zasilania ( gdy przełącznik jest na OFF) napiecie wynosi ok. 8.7V natomiast gdy przełącznik jest na ON napiecie spada do ok. 1.2V. Oglądając płytkę zobaczyłem prawdopodobnie wyrwany lub wylutowny tranzystor lub inny element w miejscu Q1.Na razie wiem tylko tyle że zasilacz był wymieniony bo nie ładował, no i jesteśmy 2 tygodnie po wymianie zasilacza (tym razem zasilacz jest sprawny).Ma ktoś może schemat tej płytki lub wie co to za element, lub czy ktoś się z takim problemem spotkał Widok na płytkę drukowaną z odłączonym przewodem i wskazanym brakującym elementem Q1
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21234563
    banmar_2005
    Poziom 31  
    Ocena: 289
    To co ci wyparowało to tranzystor. Z tym nie problem. Problem masz z tym ze gdześ jest zwarcie, musisz znaleźć przyczynę zwarcie że tak ci spada napięcie.
  • REKLAMA
  • #4 21235826
    marekandrzejczak49
    Poziom 3  
    No to jak na razie odlutowałem parę kondensatorów oraz 4 rezystory , i 2 kondensatory okazały się wadliwę ponieważ zamiast mieć "nieskończona rezystancje" miały 0,5~ 4om no i teraz problem poniewaz nie wiadomo jakie to są kondensatory ponieważ nie ma schematu do tej płytki nigdzie, nawet nie widziałem żeby była w sprzedaży. Więc jeżeli ktoś ma schemat tego bardzo prosiłbym o to, patrząc na schemat z poprzedniej odpowiedzi mógłbym stwierdzić że raczej to nie jest to (zwłaszcza że to model 5013 a nie tak jak moja 5031)ale nie będę się kłócił.
  • #5 21306757
    marekandrzejczak49
    Poziom 3  
    Wywaliłem na śmieci tą płytke
REKLAMA