logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaki internet wybrać: Plus Światłowód 600mbs czy Orange z publicznym IP?

konradnos 23 Wrz 2024 10:51 8646 16
REKLAMA
  • #1 21236187
    konradnos
    Poziom 2  
    Witam, mam obecnie internet od Vectry długi czas. Mam ofertę czas nieokreślony 600/50 mb/s. Ostatnio jest bardzo awaryjny. Codziennie internet wieczorami traci prędkości, czy to pobierania, czy wysyłania, już całkowicie nie da się grać sieciowo. Mam publiczny adres IP i przekierowywane porty działają. Kupiłem parę dni temu router Asus GT-BE98. Chciałbym zmienić internet na coś innego, ale nie mogę zrezygnować z publicznego IP (musi być dostępny), i swojego routera Asus GT-BE98 oraz przekierowywania portów.
    Możliwy dostawca internetu:

Na razie się dowiedziałem, że mogę mieć Plus Światłowód 600 mb/s.

Oraz od konsultanta dowiedziałem się, że światłowód od Orange będzie dostępny za 2 miesiące w mojej lokalizacji. Pewnie bym musiał ONT od nich dostać, a wiem, że to bardzo ciężko załatwić. Jeśli dam radę, to spróbuję załatwić.

Zależałoby mi na szybszej ofercie, jeśli jest taka możliwość, aby lepiej wykorzystać swój router.

Gram w starsze gry sieciowe przez Gameranger, który wymaga otwartych portów. Uruchamiam np. serwer Minecrafta. Dużo rzadziej torrenty.
  • REKLAMA
  • #2 21236197
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 656
    Publiczny adres IP w światłowodzie Orange jest tylko dla firm jeśli dobrze kojarzę.
  • #3 21236438
    bednarus3
    Poziom 17  
    Ocena: 78
    Zweryfikuj, czy obecnie to faktycznie łącze szwankuje, a nie Twój sprzęt.
  • #4 21236639
    konradnos
    Poziom 2  
    Sprzęt raczej nie szwankuje.

Jaki internet wybrać: Plus Światłowód 600mbs czy Orange z publicznym IP?
  • #5 21236968
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5446
    @konradnos
    Najlepsze routingi ma Netia.
    Orange, t-mobile, Play, Nju - UNIKAĆ.

Polsat to Netia (ten sam właściciel).
  • REKLAMA
  • #6 21238022
    konradnos
    Poziom 2  
    Jaki internet wybrać: Plus Światłowód 600mbs czy Orange z publicznym IP?

Dodano po 9 [minuty]:

A jest jakaś możliwość rezygnacji w ciągu 14 dni, albo umowa na czas nie określony?. Czytałęm regulamin plusa światłowód i bardzo mnie zaniepokoił. Niby wezmę 600 mb/s to mam obowiązek mieć nawet tylko 150mb/s/15.
  • #7 21238162
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1693
    Zamawiasz zdalnie (nie w salonie!) i masz 14 dni na testy i rezygnację.

Oczywiście nie rezygnuj na razie z Vectra.

Co odpowiedziała V na twoją reklamację?
  • #8 21238398
    KOCUREK1970
  • #9 21239185
    konradnos
    Poziom 2  
    Ekran testu szybkości internetu z prędkościami pobierania i wysyłania danych. Zrzut ekranu wyników testu prędkości internetu z detalami technicznymi.
    Narazie prędkość wróciła i jest ok.
    Załączniki:
    • results-win_cert-25-Sep-2024-16-44-32.csv (460 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • results-win_cert-25-Sep-2024-16-44-35.csv (461 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #10 21239189
    KOCUREK1970
    @konradnos
    Czyli wszystko w porządku!
  • REKLAMA
  • #11 21239197
    konradnos
    Poziom 2  
    Szkoda że przesyłania/uploadu nie można zwiększyć. Pisałem z nimi i niestety nie mają już tej usługi.

Dodano po 1 [minuty]:

A zmieniać było by bardzo ryzykownie. Gdyby nie było na bezobowiązań/czas nieokreślony.

Dodano po 1 [minuty]:

Wchodzę na stronę Netii. Niby jest bez zobowiązań 75zł. Zmieniam na swój adres i nagle 95zł 24 miesiące i taka samo oferta co w plusie światłowód. A to mi się nie podoba.
  • Pomocny post
    #12 21239212
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1693
    Stara zasada: działa OK (a przynajmniej z reguły) to nie rusz.

Lepsze jest wrogiem dobrego (i to dobrego bez zobowiązania). ;-)
  • #13 21239257
    KOCUREK1970
    konradnos napisał:
    A to mi się nie podoba.

Ale to normalna praktyka - chcesz taniej, podpisz lojalkę.
    I nawet, jak będziesz na bezterminowej, to tym bardziej ceny i usług nikt nie gwarantuje.
    A awaria czy problemy, są niezależne czy masz kaganiac czy wolny strzelec.
  • #14 21240979
    IC_Current
    Ocena: 2510
    W Orange jest terminal ONT bez większych problemów. Tylko trzeba "odpowiednio zmotywować" instalatora.
    Sam planowałem zakup oferty Plusa, ale takiej serii debilizmów konsultantów na sprzedaży a potem działu technicznego to nigdzie wcześniej w życiu nie widziałem. Zadawałem proste pytania właśnie o publiczny IP, terminal ONT i tryb bridge na routerze. Największy debil z nich, który określał się "jestem kierownikiem technicznym" nie wiedział co to tryb pracy "bridge". Zaś jak zapytałem o inne parametry techniczne proponowanych urządzeń, to "kierownik techniczny" wiedział mniej niż na tych bzdurnych reklamach na stronie jest napisane. Jak zapytałem chociaż jakie modele urządzeń są w ofercie, to mi odpowiedzieli, "jakie technik przywiezie, Oni nie wiedzą co technicy montują". To wszystko JESZCZE PRZED zakupem, nie chce myśleć co by było, jakby pojawił się większy problem techniczny po zakupie.
    W Netii miałem u rodziców ADSL na BSA. Ładnych parę lat idealnie, ale potem wieczny lejek "za nieopłacone faktury" lub "problem nie po ich stronie". Najlepsze, że kiedy rozwiązywałem umowę, to okazało się że rodzice zdążyli przez te kilka lat zrobić nadpłatę na kilkaset złotych, ale i tak system zgłaszał "nieopłacone faktury". Na ogromny plus, że na koniec umowy nawet nie zdążyłem zawnioskować o zwrot nadpłaty, bo operator sam wcześniej zapytał jak oddać pieniądze.

artaa napisał:
    Zamawiasz zdalnie (nie w salonie!) i masz 14 dni na testy i rezygnację.

To taki śliski temat i trochę zależny od interpretacji prawa. Ogólnie jest 14 dni (ale czasem interpretowane od podpisania umowy) na rezygnację a nie od rozpoczęcia świadczenia usług (to może się stać i po miesiącu!). Na szczęście na razie operatorzy w zdecydowanej większości nie utrudniają życia i interpretują zapisy na korzyść klienta.
    hindoos napisał:
    Publiczny adres IP w światłowodzie Orange jest tylko dla firm jeśli dobrze kojarzę.

Nie. Pod względem adresacji akurat ten operator ma najlepszą politykę. Daje za Free zarówno publiczny IPv4 jak i całą pulę /56 adresów IPv6. Można nawet mieć pełnego dualstacka, jeśli się na swój sprzęt i wie co i jak konfigurować. Może chodziło Ci o adres statyczny, bo z tym jest jak piszesz.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 21860461
    chwilaslodka6
    Poziom 1  
    Światłowód w Plusie. Nie bierzcie. Oszustwo.
    Infolinia - pracownicy to jedna wielka pomyłka. Kłamią, nie rozwiązują problemu. Chcesz technika do montażu, zapomnij. Nic nie dostaniesz ani numeru, bo wszyscy twierdzą, że ich nie mają. Będą kłamać, że salon, w którym podpisałeś umowę, nie zna się na tym, czy w danym mieszkaniu jest sygnał. Twierdzą, że ilość przesyłu jest ograniczona, czyli może zwolni się za pół roku "miejsce" - to będziesz miał podłączony internet. Nie dajcie się oszukać. Idźcie gdzie indziej. Plus to porażka.
  • REKLAMA
  • #16 21860771
    konradnos
    Poziom 2  
    Ja obecnie mam T-Mobile światłowód bez ONT i jest OK. Mam modem z T-Mobile NE6037 bez Wi-Fi i swój router Asus GT-BE98. Chcieli mi dać ONT na drugiej instalacji. Ale już po pierwszej instalacji nie był potrzebny, powiedziałem, że nie potrzebuję tej drugiej instalacji z ONT. Wszystko OK działa. T-Mobile jest dobry do grania. Faktycznie przełącza się pod granie z NAT-em automatycznie pod gry. Co jest super. W apce T-Mobile'a jest nawet funkcja automatycznego forwardingu.

Czarny modem lub router stojący pionowo, z żółtymi portami Ethernet z boku
  • #17 21860777
    konradnos
    Poziom 2  
    T-mobile z modem NES. Działa bez ONT.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada obecnie internet od Vectry 600/50 Mb/s z publicznym IP i przekierowywaniem portów, jednak doświadcza awarii i spadków prędkości wieczorami, co utrudnia granie sieciowe. Rozważa zmianę dostawcy na Plus Światłowód 600 Mb/s lub Orange światłowód, który ma być dostępny za około 2 miesiące. W dyskusji podkreślono, że publiczny adres IP w Orange światłowodzie jest zwykle dostępny tylko dla firm, a uzyskanie terminala ONT może być trudne, choć możliwe przy odpowiedniej motywacji instalatora. Plus Światłowód budzi wątpliwości ze względu na niejasności w regulaminie i problemy z obsługą klienta, w tym brak wsparcia technicznego i trudności z montażem. Netia została wskazana jako operator z dobrym routingiem, natomiast Orange, T-Mobile i Play są mniej polecane. T-Mobile światłowód bez ONT z modemem NE6037 i własnym routerem Asus GT-BE98 działa stabilnie i oferuje automatyczne przekierowywanie portów oraz tryb NAT dostosowany do gier sieciowych. Użytkownik zwraca uwagę na konieczność zachowania publicznego IP i kompatybilności z własnym routerem Asus GT-BE98. Zalecane jest testowanie usług z możliwością rezygnacji w ciągu 14 dni oraz ostrożność przy zmianie operatora, zwłaszcza przy umowach na czas określony i ofertach z lojalnością.
REKLAMA