logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips PowerPro Aqua 3w1 FC640901 - Spalony kondensator C4 na BMS, jaka pojemność?

blaszow13 23 Wrz 2024 20:15 333 6
REKLAMA
  • #1 21236844
    blaszow13
    Poziom 3  
    Ocena: 3
    Philips PowerPro Aqua 3w1 FC6409/01.

Witam, czy nie miałby ktoś BMS-a od tego modelu odkurzacza? Gafą jest, że przez moją nieuwagę zwarłem płytkę BMS-a z ogniwem i upaliłem jeden kondensator, a mianowicie ten o oznaczeniu C4. Czy mógłby ktoś u siebie zmierzyć ten kondensator i podać jego pojemność? Ogólnie pomierzyłem sobie te największe kondensator i są dwa 2.5 µF oraz dwa 5 µF więc mógłbym tam wstawić albo kondensator 2.5 µF i przetestować, albo kondensator 5 µF.
    Dajcie znać 💪
    Płytka drukowana z układem elektronicznym i zaznaczeniem kondensatora Zbliżenie na płytkę BMS z wieloma elementami elektronicznymi Zbliżenie płytki drukowanej z elementami elektroniki i śladami lutowania.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • REKLAMA
  • #2 21237433
    tkordus
    Poziom 26  
    Ocena: 145
    Na 3 zdjęciu od dołu jest oznaczenie D1. Czy to nie jest dioda ?
  • REKLAMA
  • #3 21237471
    blaszow13
    Poziom 3  
    @tkordus To czarne to dioda a nad dioda powinien być kondesator w obudowie 1206
  • REKLAMA
  • #4 21237479
    tkordus
    Poziom 26  
    Ocena: 145
    Jaką funkcję ma punkt BA?
    Wydaje mi się że powinno działać nawet bez tego kondensatora. Za to jeśli miałeś zwarcie to sprawdziłbym diodę czy nie jest zwarta.
  • REKLAMA
  • #5 21237588
    blaszow13
    Poziom 3  
    @tkordus Dioda jest okej sprawdziłem resztę elementów a ten kondensator jest duży.
    Bo z tego co wiem, jak zabraknie małego kondesatora który odpowiada za filtrowanie napięcia to sprzęt będzie dalej działał, natomiast jak nie będzie dużego kondesatora który odpowiada za stabilizację napięcia to dany układ będzie po prostu niestabilny w wyniku czego nie będzie nawet funkcjonował.
  • #6 21528757
    Olek951
    Poziom 1  
    Przepraszam za odkopanie, ale nie chciałem zakładać nowego tematu. Czy podczas wymiany ogniw w tym pakiecie ze zdjęcia konieczne jest odblokowanie lub przeprogramowanie BMS-a, czy wystarczy sama wymiana ogniw na nowe, aby odzyskać fabryczną pojemność? Oznaczenie pakietu: 69-2008-009-211, PHILIPS PowerPro Aqua FC6409
  • #7 21528835
    blaszow13
    Poziom 3  
    >>21528757 Ja wymieniłem ogniwa na nowe i wszystko śmiga, więc w tym przypadku nie trzeba było nic odblokowywać lub przeprogramowywać ale dla potomnych napiszę tak: przekonałem się raz wymieniając ogniwa w innym odkurzaczu że po wymianie ogniw odkurzacz nie chciał odpalić i wystarczyło podłączyć na chwilkę ładowarkę i potem działał, pewnie bms się zablokował a podłączając go do ładowarki odblokował się 😃🫡

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem uszkodzonego kondensatora C4 na płytce BMS odkurzacza Philips PowerPro Aqua 3w1 FC6409/01. Kondensator ten jest duży i odpowiada za stabilizację napięcia, co jest kluczowe dla prawidłowego działania układu. Wymiana kondensatora na mniejszy (2,5 µF) lub większy (5 µF) była rozważana, jednak brak dokładnej wartości pojemności C4. Zidentyfikowano również element D1 jako diodę, która została sprawdzona i jest sprawna. Wskazano, że brak dużego kondensatora powoduje niestabilność układu i jego nieprawidłowe funkcjonowanie. Dodatkowo poruszono temat wymiany ogniw w pakiecie baterii (oznaczenie 69-2008-009-211) – wymiana ogniw na nowe nie wymagała odblokowania ani przeprogramowania BMS, choć w innych modelach czasem konieczne jest chwilowe podłączenie ładowarki w celu odblokowania BMS.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA