logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kineskopy Philips W66ESF002X14 - awarie i doświadczenia użytkowników

Lutownica 14 Kwi 2003 12:15 3157 13
REKLAMA
  • #1 186995
    Lutownica
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    w ciągu ostatniego tygodnia trafiły mi się dwa otv 28PW6324 z kineskopem
    typu W66ESF002X14 (panorama 28") na uszkodzenia .....kineskopu.
    Jeden dostawał po nagrzaniu zwarcia na blue a w drugim barwy jakie chcesz wystarczyło po nagrzaniu się tv delikatnie postukać w szyjkę ?????
    Pierwszy po odstrzeleniu sie uspokoił a drugi jest chyba do wyrzucenia.
    Czy koledzy też mają złe doświadczenia z tą bańką czy to tylko przypadek ?
    Nadal uważam że bańki filipa są najlepsze
  • REKLAMA
  • #2 187290
    ela
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    W tym drugim wyskoczyła maskownica prawdopodobnie po upadku/uderzeniu .
    Bańka na złom !!
    Ten pierwszy może jeszcz do kolegi powrócić ponieważ było to zwarcie
    wewnątrz wyrzutni np.s2/s3(obraz rozmyty,brak reg ogniskowania) s2/s1(brak Jasności) Przyczyny(zabrudzenia wyrzutni /zbyt krótki czas formowani )
    Wniosek wszystkim producentą przytrafiają się takie wpadki.
    Cieszyć się trzeba ,że nie strzelał
    Pozdrawiam-ela
  • REKLAMA
  • #3 187305
    wladek
    Poziom 22  
    Ocena: 42
    ESF... b.często.
    Z nowości pixel plus.
  • REKLAMA
  • #4 187598
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 143
    Kineskopy Philipsa chyba najczesciej padaja. Jak nie zwarcia to slabe katody lub cos urwanego wewnatrz i sobie zwiera. Niestety nie mam dobrych doswiadczeni z tymi kineskopami.
  • #5 187708
    metal60
    Poziom 22  
    Ocena: 3
    popieram Richiego w 100 %.za duzo widzialem uwalonych bniek philips.
    pozdrawiam
  • #6 187886
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2313
    Te kinole padały już na gwarancji,co ciekawe to określone partie i nie we wszystkich modelach tego samego typu.
  • #7 189307
    Lutownica
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    no tak
    ale jak chodzi to chodzi, długo, kontrast i kolorki malina
    weż np. grundigi na półce od razu poznasz gdzie filip a gdzie inne

a może krótki sondaż np. jaką panoram e, powiedzmy 100-ke polecacie ?
    (tylko nie sony ;(
  • #8 189545
    widaw
    Poziom 17  
    Ocena: 172
    Dzięki wadzie kinoli esf, zakłady regeneracjne świetnie prosperują.
    Wymiana działka to ok. 500 zł. Skutek oceniam na 4+. (naprawialem we własnym filipku...)
    W warsztacie na łuckiej 80% kinoli do regeneracji to filipki...
  • #9 222841
    tracer
    Poziom 13  
    Równierz miałem dwa przypadki wTV PANASONIC TX-29A3C i TX29AD1.Pierwszy miał zwarcie katody koloru niebieskiego do żażenia.PO przestrzeleniu zaskoczył ale tylko 4miesiące . Wdrugim nie udało się usunąć zwarcia.
  • #10 223126
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 865
    Nie wiem czy mamy tego Philipsa za co tak chwalić, zwłaszcza ostatnio. Jak ktoś robi wszystko lokówki, lady chłodnicze, golarki, lampy energooszczędne, to niestety nie jest we wszystkim dobry. Jak dla mnie Philips to tylko przeciętność. Niejedna konstrukcja TV tego producenta wycisnęła ze mnie ostatnie zapasy cierpliwości przy naprawie. O mechanizmie magnetowidu typu "charly" juz nie wspomnę. Dobrze że jest elektroda i doświadczeni w "bojach" z Philipsem koledzy po fachu!
  • #11 224045
    SonyES
    Poziom 11  
    po częsci zgadzam się z kolegami co do tv philips ale wezmy pod uwage liczne nagrody za nailepszy tv roku 2000,2003 i wczesniei własnie dla tv philips .unikatowe technologie np pixel plus i didital natural motion króre daią fenomenalną ostrosc i głębię obrazu przy idealnych kolorach i wcale nie takie złe koneskopy które jak juz chodzą to baaardzo długo .Wcale nie faforyzuie Philipsa sam mam panasonica panorame 32ph40 jednak daleko jei do obrazu z tv philips porówenywalnei klasy .PS a tak na marginesie czy wiecie ze taki renomowany producęt jak PANASONIC kupuie od PHILIPSA KONESKOPY I MONTUIE W SWOIICH TOPOWYCH MODELACH !!! ALBO NA ODKUPIENIE LICENCJI PIXEL PLUSA I ZASTOSOWQANIE JEJ W SWOIMNAINOWSZYM MODELU POD NAZWĄ -AQUITY-!! SZOK A JEDNAK PRAWDA .
  • REKLAMA
  • #12 224124
    KZ
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Z KINOLAMI TYPU ESF Philipsa OPRACOWAŁEM METODĘ POLEGAJĄCĄ NATYM , ŻE JEŻELI MAMYN ZWARCIE KATODY DO SIATKI ŻARZENIA ETC...... OBNIŻAMY POZIOM ŻARZENIA (np. PODWAJAJĄC WARTOŚĆ REZYSTORA)KŁADZIEMY TV NA KINESKOP (NA PŁASKO) ZAŁANCZAMY GO DO PRACY I DELIKATNIE OBSTUKUJEMY SZYJKĘ KINOLA. :D UDAŁO SIE KILKA JUZ URATOWAĆ Z LEPSZYM SKUTKIEM NIŻ ZA POMOCĄ PRZYRZĄDU DO REAKTYWACJI.
    POZDRAWIAM
  • #13 224283
    Motonit
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Zadam pytanie jak "próbować" narawić kineskop ( tajemnicze słowo przestrzelenie). Zawsze oddawałem kinol do regen. Proszę wyjasnić metodę "przestrzelenia" kinola...
    Pozdrawiam
  • #14 231591
    Bravo
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam!
    Miałem ostatnio Thomsona 28" płaski ekran przywieziony z Niemiec,
    zwierało działo B do żażenia. Nawinołem 3 zwoje izolowanego przewodu na rdzeniu trafa Wn, rezystor w szereg nap. rms 6,28V i działa. Stosowałem tą metodę z powodzeniem często w kinolach Sony.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem awarii kineskopów Philips typu W66ESF002X14 stosowanych w telewizorach panorama 28", zwłaszcza modeli 28PW6324. Użytkownicy zgłaszają zwarcia katody, szczególnie na kolorze niebieskim, oraz uszkodzenia mechaniczne szyjki kineskopu. Przyczyny awarii to m.in. zabrudzenia wyrzutni, krótkie czasy formowania oraz słabe katody lub wewnętrzne uszkodzenia prowadzące do zwarć. Philips jest krytykowany za częste usterki kineskopów, choć jednocześnie doceniane są technologie takie jak Pixel Plus i Digital Natural Motion, które poprawiają jakość obrazu. Wskazano, że Panasonic korzysta z kineskopów Philips w swoich topowych modelach. Metody naprawy obejmują tzw. "przestrzelenie" kineskopu, obniżanie poziomu żarzenia oraz delikatne stuknięcia w szyjkę kineskopu podczas pracy, co czasem pozwala na przywrócenie funkcjonalności. Regeneracja kineskopów Philips jest popularna i kosztuje około 500 zł. Wspomniano także o awariach kineskopów w telewizorach Panasonic i Thomson, gdzie stosowano podobne metody naprawcze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA