logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć fonię równoległą w telewizorze NORDMENDE NDTV z TDA7496 i TDA8174AW?

krzychu-k 09 Gru 2005 19:48 1100 1
REKLAMA
  • #1 2069079
    krzychu-k
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam.... Mam telewizorek taki jak w temacie... i jest on przywieziony z niemiec... wiec problem polega na przestrojeniu go.,, na stanie posaidam fonie równoległa... ale dokladnie nie wien jak ja podlaczyć ponieważ. czaytrałem troche postów na ten temat... i na wszystkich końcówkach mocy jest wejście IF.. a w ttej mojej nie ma.. bo patrzyłem na specyfikacje.. .i nie mam pojęcia gdzie go wpiąc..... jeden z nich to TDA7496 a drugi to..TDA8174AW,, wiec bardzo porosze o jakieś propozycje...podkreślam ze w TV to zbytnio nie siedze...

a oto fotka tego telewizorka...

Pozdrawiam
    Krzysiek
    Załączniki:
    • Jak podłączyć fonię równoległą w telewizorze NORDMENDE NDTV z TDA7496 i TDA8174AW? DSCN1048.JPG (28.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2069440
    SONIAK12
    Poziom 23  
    Ocena: 21
    Witam
    Końcówka IF to wyjście pośredniej z głowicy w.cz a nie z końcówki mocy, a głowica w.cz to ten moduł do którego podpina się antenę
    Podpięcie foni równoległej to podłączenie 4 kabelków w odpowiednie punkty:
    zasilanie +12V - czyli należy znaleść punkt w TV gdzie na stałe jest takie napięcie zasilające, i najlepiej w okolicy głowicy
    podłączenie masy to rzecz oczywista
    na fonii równoległej pin oznaczony IN należy podłączyć z wyjściem IF lub w niemieckich TV oznaczone ZF czyli wyjście sygnału pośredniej z głowicy W. cz.
    zaś OUT należy podłączyć do filtru SFE 5,5MHz w bloku dekodującego fonii, z reguły jest to element na którym pisze SFE 5,5MHZ i często koloru niebieskiego (występuje czasami jako element 3 i jako 5 nóżkowy) podłącza się do skrajnych nóżek i sprawdza gdzie lepiej gra,
    w różnych tv różnie działa w zależności od podłączenia za i/lub przed filtrem (dobieraj eksperymentalnie)
    Podrawiam Soniak
    Powodzenia
REKLAMA