logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Migające LED-y w wentylatorach Krux Pallas - problem ze sterowaniem RGB Fusion

dyzys 25 Wrz 2024 22:17 1002 10
REKLAMA
  • #1 21239593
    dyzys
    Poziom 5  
    Cześć, mam problem z LED-ami w wentylatorach. Posiadam obudowę Krux Pallas i LED-y w wentylatorach zamiast świecić cały czas, to one migają. Nie wiem, dlaczego tak jest, ale kiedyś mogłem normalnie nimi sterować w programie RGB Fusion.
  • REKLAMA
  • #2 21239721
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8302
    Witaj.
    Z tego co pamiętam wentylatory te to FRGB (Fixed RGB), nie ma możliwości sterowania nimi przez RGB Fusion czy inne oprogramowanie do efektów świetlnych.

Są to wentylatory ze sterowaniem DC (czyli szybkość obrotowa zależy od napięcia zasilania), ale zasilanie podświetlenia jest połączone z zasilaniem wentylatora, a przy niższym napięciu zasilającym zaczynają się problemy z podświetleniem.

Jedynym rozwiązaniem jest wyłączenie kontroli prędkości i puszczenie ich na maksymalnych obrotach (pewnie będą one działały z minimalnie zmniejszonym napięciem, ale trzeba byłoby ręcznie poustawiać profil chłodzenia i ograniczyć możliwość zjechania za mocno napięciem w dół). Wtedy będą działać ze swoim domyślnym efektem świetlnym (tęcza).

Inna możliwość to wymiana wentylatorów na poprawne (i być może w hub, jeśli te poprawne też mają mieć podświetlenie).
  • REKLAMA
  • #3 21241996
    dyzys
    Poziom 5  
    >>21239721
    Czytałem, że zwiększenie obrotów wentylatorów w BIOSie powinno pomóc, ale nie wiem, jak to zrobić.
  • #4 21241999
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ja też nie, bo nawet nie wiem, jaką masz płytę główną.
  • REKLAMA
  • #5 21242962
    dyzys
    Poziom 5  
    >>21241999
    Gigabyte B650M DS3H
  • Pomocny post
    #6 21243146
    dt1
    Admin grupy komputery
    W SMART FAN 6 (lub czymś zbliżonym) dla wszystkich SYS_FAN ustaw:
    - Fan speed control: Full speed
    - Fan/Pump control mode: PWM (mimo że nie są to wentylatory PWM - takie ustawienie wymusza stałe zasilanie z 12V).
    - Fan/Pump stop: disabled
  • REKLAMA
  • #7 21247806
    dyzys
    Poziom 5  
    >>21243146 >>21243146
    Dziękuję za pomoc, pomogło ale mam pytanie dlaczego ustawiając PWM na SYS_FAN2 to wentylatory przestają migać, tak jak by SYS_FAN2 kontrolował wszystkie naraz.
  • #8 21247948
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3548
    dyzys napisał:
    dlaczego ustawiając PWM na SYS_FAN2 to wentylatory przestają migać, tak jak by SYS_FAN2 kontrolował wszystkie naraz.

A gdzie masz podłączone wentylatory? Zapewne do złącza SYS_FAN2.

A hałas Ci nie przeszkadza? xD
  • #9 21248249
    dt1
    Admin grupy komputery
    Pewnie są wszystkie podłączone przez rozdzielacz do SYSFAN2.
    W przypadku tej obudowy można wybierać między hałasem a stroboskopem z podświetlenia.
    Rozwiązaniem problemu jest:
    - albo wymiana na porządne wentylatory (z uwzględnieniem możliwości ich podłączenia)
    - albo próba wycięcia LEDów z obecnych wentylatorów (wtedy można sterować prędkością i nie będą mrugać)
    - albo się przyzwyczaić do poziomu hałasu.
  • #10 21755800
    pp8piotr
    Poziom 1  
    >>21243146

Wczoraj miałem dosłownie taki sam problem; wystarczyło ustawić w BIOS-ie na wentylatorach obudowy DC -> PWM i diody LED zaczęły świecić nawet przy najniższych obrotach.
  • #11 21756095
    dt1
    Admin grupy komputery
    Tak, tyle że przy ustawieniu PWM wentylatory w tej obudowie działają zawsze z pełną prędkością.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wentylatory w obudowie Krux Pallas posiadają podświetlenie LED typu FRGB (Fixed RGB) sterowane napięciem zasilania wentylatora (DC), co powoduje miganie diod przy regulacji prędkości obrotowej. Sterowanie RGB Fusion nie jest kompatybilne z tym modelem wentylatorów. Rozwiązaniem jest ustawienie w BIOS-ie pełnej prędkości obrotowej wentylatorów, co wymaga zmiany trybu sterowania na PWM w sekcji SMART FAN 6, mimo że wentylatory nie są PWM, aby wymusić stałe zasilanie 12V i stabilne podświetlenie. Wentylatory są zwykle podłączone do złącza SYS_FAN2, które kontroluje wszystkie naraz, co tłumaczy synchronizację efektów świetlnych. Alternatywnie można wymienić wentylatory na modele z prawdziwym sterowaniem RGB lub wyłączyć LED-y w obecnych wentylatorach, co pozwoli na regulację prędkości bez migotania. Ustawienie PWM w BIOS-ie powoduje, że wentylatory działają zawsze z pełną prędkością, co może generować większy hałas.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA