logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

NOKIA 7650 - wyświetlacz zostawia ślady, negatyw, uszkodzona taśma?

lukasb9 09 Gru 2005 20:11 1369 6
REKLAMA
  • #1 2069165
    lukasb9
    Poziom 28  
    Ocena: 70
    Witam kupiłem nokie jak w tytule, ktos zmieniał obudowe i urwał włącznik z taśmy od wyświetlacza, teraz mam ją bez niego problem w tym że wyświetlacz czasem (dosyć często) zachowuje sie tak jakby po przejściu do innego okienka część jego zostawała ze starego czasem na górze czasem na dole czasem obraz jest w negatywie o co tu chodzi? tasma wygląda ok oprócz tych dwóch linii do przycisku które ktoś potraktował brutalnie taśma jest dosłownie czarna,.... zwęglona w tamtych miejscach ale jest to daleko od ścieżek sygnałowych wyświetlacza może ktoś z was miał taki problem? za dwa dni wymienie taśme wtedy ją wyeliminuje a może ktoś w krakowie jest w stanie pożyczyć wyświetlacz do tej nokii? tzn sprawdzić tylko czy to jego wina czy nie... podmienić na chwilke (boje sie że to własnie on umarł)

pozdrawiam łukasz
  • REKLAMA
  • #2 2070885
    lukasb9
    Poziom 28  
    moderatora prosz o litość:) i nie wyrzucanie posta ale chce całośc przesunąc na wierzch, za co przepraszam, dodam jednocześnie co zauwazyłem a mianowicie kiedy jest włączony wygaszacz, data i godzina na takim paseczku, to całośc działa bez zarzutów cały czas wyświetla dobże to samo w grach też niema problemów tylko podczas przechodzenia z menu do podmenu, jakiegoś pół obrau zostaje ze starego menu a drugie pół jest odświerzane, czy to wina wyświetlacza? jesli tak to chyba w grach powinno byc tak samo? a tam wyświetlacz działa dobże, gniotłem całość ale niewiele pomogło...

pozdrawiam Łukasz
  • REKLAMA
  • #3 2071077
    TMK_M
    Poziom 22  
    Ocena: 23
    Ja mailem identyczny przypadek i pomoglo wygzanie hotairem czesci na tasiemce. Zaslonilem szklo wyswietlacza sklejka i cienka blacha. Cesci podlalem topnikiem i odswiezylem luty
  • REKLAMA
  • #4 2071131
    lukasb9
    Poziom 28  
    piszesz o taśmie na wyswietlaczu? zanim tem sie dostane poczekam na taśme łączącą wyswitlacz z płytą bo i tak musze ja wymienic może pomoże jak nie to z drżącymi rękami będe przegrzewał hotem...
  • REKLAMA
  • #5 2071145
    TMK_M
    Poziom 22  
    Ocena: 23
    Tak, pisze o tasmie na wyswietlaczu. Trzeba byc naprawde ostroznym. Mi sie udalo to naprawic, ale tez z drzacymi rekami i to w dodatku poparzonymi po tej calej operacji. :D
  • #6 2071667
    lukasb9
    Poziom 28  
    ja jeszcze mam nadzieje że to tasma bo jeśli np wciskam na przemian czerwona słuchawke i zieloną czyli wchodze do listy telefonó i wychodze to obraz zmienia sie ok bez najmniejszych problemów, to samo jesli np w menu wybieram ikonki klawiaturką numeryczną, zauwazyłem że problem jest tylko i wyłącznie w momencie kiedy wciskam przycisk wróć - ten nad joystickiem po prawej tak około 50% wciśniec przechodzi bezbłędnie w pozostałej części wyświetlacz sie krzaczy przy innych przyciskach jest ok, żałuje tylko że ta numeryczną nieda sie np do menu wejśc/wyjśc to wtedy bym sprawdził na 100%

pozdrawiam łukasz
  • #7 2087714
    lukasb9
    Poziom 28  
    Witam temat można zamknąc pod przyciskiem "Wróc" idą ścieżki od wyświetlacza w chwili jego naciśniecia jedn przerywała i stąd te krzaki wymiana taśmy pomogła

pozdrawiam łukasz

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył wyświetlacza w telefonie Nokia 7650, który po wymianie obudowy i uszkodzeniu taśmy łączącej wyświetlacz z płytą główną wykazywał artefakty obrazu, takie jak pozostające ślady poprzedniego ekranu, negatyw obrazu oraz częściowe odświeżanie podczas przechodzenia między menu. Uszkodzenie taśmy objawiało się zwęglonymi liniami w miejscu przycisku włącznika, co powodowało przerwy w sygnale. Objawy występowały głównie przy użyciu przycisku "Wróć", natomiast w grach i przy innych operacjach wyświetlacz działał poprawnie. Rozwiązaniem okazała się wymiana taśmy łączącej wyświetlacz z płytą, co wyeliminowało problemy z wyświetlaniem. W dyskusji pojawiła się także sugestia naprawy taśmy poprzez podgrzewanie hotairem i odświeżanie lutów, jednak ostatecznie wymiana taśmy była skuteczna.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA