logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DeLonghi Magnifica ESAM3200 - czerwony trójkąt po włączeniu, zaparzacz nie wraca na miejsce

Repciu 28 Wrz 2024 15:30 675 5
REKLAMA
  • #1 21242526
    Repciu
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    De'Longhi Magnifica ESAM3200 świeci czerwony trójkąt po włączeniu. Wcześniej czasami działał normalnie - po uruchomieniu robił kawę, po przełączeniu na spienianie mleka też działała para a później spowrotem po wyłączeniu pary do spieniania mleka i przełączeniu na kawę wyrzucało trójkąt czerwony z wykrzyknikiem albo wyrzucało różnicówkę. Grzałka chyba działa bo tacka metalowa na filiżanki była ciepła. Teraz jakby zawiesił się i cały czas jest trójkąt z wykrzyknikiem po włączeniu. Nasmarowany został ostatnio i wyczyszczony zaparzacz bo w ogóle smaru już nie było ciężko było nawet ręką ruszyć. Prośba o pomoc co można zrobić. Mam drugi taki sam automat na części. Zastanawiam się nad wymianą grzałki albo silnik uszkodził się bo jakby nie chce wrócić zaparzacz po uruchomieniu na swoje miejsce tylko u góry zatrzymał się.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21242697
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1781
    Popierwsze prosze podac model.
  • REKLAMA
  • #3 21242810
    Repciu
    Poziom 27  
    Niestety nie mam żadnej tabliczki znamionowej kupiłem go jako używany jakiś czas temu w zalaczniku zdjecie modelu. (myślę, że to może być DeLONGHI ESAM3200 Magnifica)

Okazuje się, że na płytce z gniazdem kabla plusowego zasilającego silnik są zimne luty przy kablu zasilającym. Poprawiłem luty i okazuje się, że automat spienia mleko, mieli kawe, ale przy próbie pompowania do kubka kawy wybija różnicówke. Przy grzałce widać dużo rdzy oraz jakby wyciek wody. Strasznie syczy jakby przy tej grzałce. Widać jakby wodę przy rurce wychodzącej z grzałki, skrapla się też woda pod metalową tacką, ale może tak ma być.

Na spodzie obudowy urządzenia nie zauważyłem wycieku wody.

W załączniku zdjęcia grzałki, czy ta rdza może świadczyć o uszkodzeniu grzałki ?.

Od metalowej płytki podgrzewającej kubki z kawą widać, że jest odpięty kabel PE. Czy ten luźno wiszący kabelek mógłbyć podłączony do tej płytki ?
    Załączniki:
    • DeLonghi Magnifica ESAM3200 - czerwony trójkąt po włączeniu, zaparzacz nie wraca na miejsce zdj 6.jpg (2.39 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • DeLonghi Magnifica ESAM3200 - czerwony trójkąt po włączeniu, zaparzacz nie wraca na miejsce zdj 4.jpg (1.4 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • DeLonghi Magnifica ESAM3200 - czerwony trójkąt po włączeniu, zaparzacz nie wraca na miejsce zdj 5.jpg (1.73 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • DeLonghi Magnifica ESAM3200 - czerwony trójkąt po włączeniu, zaparzacz nie wraca na miejsce zdj 1.jpg (2 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • DeLonghi Magnifica ESAM3200 - czerwony trójkąt po włączeniu, zaparzacz nie wraca na miejsce zdj 2.jpg (522.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • DeLonghi Magnifica ESAM3200 - czerwony trójkąt po włączeniu, zaparzacz nie wraca na miejsce zdjecie 3a.jpg (819.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 21242851
    Repciu
    Poziom 27  
    Wyciek wody jakby z miejsc zaznaczonych na czerwono, chyba z tej rurki dolnej widocznej na zdjeciu nr 5 z zawleczką.

Czy to normalne, że pod tacką na kubki metalową skrapla się woda ? Może ta skroplona woda kapie też na grzałke i robi gdzieś zwarcie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21243228
    ssss
    Poziom 38  
    Ocena: 1781
    Do wymiany uszczelki na grzalce zarazem dobrze sprawdzic na szczelnosc uklad
    Załączniki:
    • 0132212037.pdf (260.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • it0133-ridotto.pdf (295.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 21243765
    Repciu
    Poziom 27  
    Dziękuję za pomoc, faktycznie wymiana oringów pomogła, niestety nie miałem orginalnych pod ręką, wykorzystałem jakieś chińskie czarne gumowe, ale narazie nie przecieka.
    Pozdrawiam
REKLAMA