logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Diora MDS506 i CD504 - dziwne zachowanie magnetofonu, cd nie kręci

fishu94 21 Sie 2012 21:39 1932 6
REKLAMA
  • #1 11231870
    fishu94
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam!
    Mam problem z magnetofonem Diory MDS 506.
    Na pierwszy rzut oka wszystko działa dobrze, odtwarza bardzo dobrze, ale czasami dzieje się dziwna rzecz.
    Gdy magnetofon jest włączony po jakimś czasie nagle sie zawiesza i blokuje wszystkie funkcje, zaświecają się i migają diody wysterowania, a w głośnikach słychać przerywane buczenie.
    Czy ktoś mógłby mi pomóc w rozwiązaniu tego problemu.

I jeszcze jeden problem z odtwarzaczem Diora CD 504.
    Silnik nie kręci i nie czyta płyty tylko po włożeniu płyty na ekranie pojawiają się dwie kreski.
    Słychać, że laser próbuje czytać.
    Sam silnik jest w 100% sprawny.

Proszę was o pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 11232097
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 757
    fishu94 napisał:
    Proszę was o pomoc!
    Jaką pomoc? Szukać Ci adresów wróżek czy serwisów Rtv?

Kolego, trzeba coś samemu najpierw sprawdzić, pomierzyć itp.
    fishu94 napisał:
    Sam silnik jest w 100% sprawny.
    To, że silnik sprawdziłeś (tylko ciekawe jak?) jest za mało.
  • REKLAMA
  • #3 11232440
    9800pro
    Poziom 21  
    Ocena: 40
    Po jakim czasie sią tak dzieje w tym decku?Jak z paskami w tym manetofonie, były wymieniane?

Czy kompakt wogóle kręci płytą?Czy laser świeci i soczewka kolimatora unosi się w celu odczytania zawartości płyty?
  • REKLAMA
  • #4 11234489
    fishu94
    Poziom 10  
    Po włożeniu płyty laser próbuje wczytać płytę, soczewka się podnosi pare razy i pozniej się pokazują te kreski na ekranie. Płyta się nie kręci.

Magnetofon już naprawiony, wystarczyło wymienić tranzystor T24 i już się nie zawiesza.
    I to na tyle radości, bo po kilku minutach słuchania kasety mechanizm zaczął dziwnie terkotać i zaobserwowałem, że rolka odpowiedzialna za nawijanie taśmy nie kręci się płynnie, tak jakby przeskakuje.
    Postaram się jeszcze rozebrać mechanizm i go dokładnie oglądnąć.
  • #5 11234555
    9800pro
    Poziom 21  
    Ocena: 40
    Zapewne zębatka w magnetofonie do wymiany.Co do kompaktu to zapewne laser CDM 12.1 do wymiany.
  • REKLAMA
  • #6 11235128
    fishu94
    Poziom 10  
    Rozkręciłem magnetofon i oglądnąłem cały mechanizm. Jedna zębatka jest do wymiany, ma powyłamywane zęby(czyżby była z tego samego materiału, z którego były robione "słynne" zębatki w radiomagnetofonach Kasprzaka ? ;))
    Jak wymienię to dam znać.
  • #7 11259809
    fishu94
    Poziom 10  
    Magnetofon już naprawiony. Wystarczyło wymienić zębatkę od sprzęgła i śmiga jak nowy. Przy okazji wymieniłem też paski, bo ten od licznika był już popękany.

Cd też już działa. Wymieniłem laser na nowy, bo stary miał przerwaną taśmę łączącą go z płytką pod mechanizmem(wcześniej tego nie zauważyłem) i gdy próbowałem obrócić silnikiem od płyty to było czuć duży opór.

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problemy z magnetofonem Diora MDS 506, który czasami się zawiesza, a także z odtwarzaczem CD Diora CD 504, który nie kręci płyt. Po wymianie tranzystora T24 w magnetofonie problem z zawieszaniem się został rozwiązany. Następnie zauważono, że rolka nawijająca taśmę nie działa płynnie, co sugeruje uszkodzenie zębatki. Po rozkręceniu mechanizmu, zębatka została wymieniona, co przywróciło pełną funkcjonalność magnetofonu. W przypadku odtwarzacza CD, wymiana lasera, który miał przerwaną taśmę, również przywróciła jego działanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA