logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Słup energetyczny i stacja transformatorowa bezprawnie na mojej działce - co robić?

pati06022018 01 Paź 2024 14:01 1710 18
REKLAMA
  • #1 21246067
    pati06022018
    Poziom 3  
    Dzień dobry,
    mam problem i proszę o pomoc. Zakład Energetyczny postawił słup energetyczny i stację transformatorową napowietrzną wraz ze skrzynką tnc w 2010 roku na działce, której aktualnie jestem właścicielem. Poprzedni właściciel działki nie miał świadomości, że są one postawione na jego gruncie, z racji że uprawiał rolę do tzw. umownej miedzy. Ponad 5 lat temu uchwalono tam MPZP, który zmienił przeznaczenie działek na cele budowlane. Przy dzieleniu działek i pomiarach geodety okazało się, że jednak słupy 3/4 są postawione na działce przeze mnie zakupionej, a zgodnie z projektem powinny być umieszczone na działce obok. Tam też była zgoda właściciela tejże działki, że mogą je stawiać. Napisałam pismo do ZE, aby usunęli je z działki i odpowiedź otrzymałam, że zgodnie z posiadanych przez nich map powykonawczych stoją na sąsiedniej działce, tam gdzie finalnie miały stać. I teraz mam dylemat co dalej. Czy wystarczy zamówić geodetę, który sporządzi mapę ze stanem faktycznym i na tej podstawie robić dalsze przepychanki, czy iść z tym od razu do sądu (choć to może trwać latami, a ja w międzyczasie chcę się budować i ogrodzić teren, ale słupy mi w tym przeszkadzają. I jak w przypadku, kiedy ogrodzę działkę, a skrzynka tnc stoi w 100% na mojej działce i w razie awarii nie będą mieli do niej dostępu? W teorii nie mają tytułu prawnego, ale wiadomo, prawo nie zawsze stoi po stronie słabszego. Będę wdzięczna za wszelką pomoc w tym temacie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21246082
    dzg4
    Poziom 31  
    Ocena: 356
    I wszystko na papierze bierz, ZE papier że od ich strony jest w porządku, papiery z geodezji, kiedy , kto itd.
  • REKLAMA
  • #4 21246316
    pati06022018
    Poziom 3  
    >>21246082 dziękuję za odpowiedź. Mam odpowiedź od ZE że twierdzą że u nich jest w porządku. Rozumiem że powinnam się zwrócić teraz o kopie mapy podwykonawczej?
  • #5 21246453
    tmf
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2203
    pati06022018 napisał:
    Mam odpowiedź od ZE że twierdzą że u nich jest w porządku. Rozumiem że powinnam się zwrócić teraz o kopie mapy podwykonawczej?

Niezależnie od tego, czy sprawa się skończy w sądzie, czy jakoś się dogadacie, weź sensownego prawnika. Po pierwsze, z prawnikiem się rozmawia inaczej (ot taka postsowiecka mentalność), po drugie, tego typu sprawy są z natury skomplikowane. Na tym etapie przynajmniej konsultacja prawna oszczędzi ci sporo czasu, nerwów i pieniędzy. Tym bardziej, że na czasie jak pisałaś ci zależy.
  • #6 21246552
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6617
    Skoro trafostacja została zabudowana w 2010 roku, a wtedy granice (tzw. miedze) nie były wyznaczone prawnie, a dopiero w 2019 roku powstał MPZP i geodezyjnie wyznaczono obecne granice nieruchomości, to moim zdaniem możesz dwoić się i troić, ale nie udowodnisz, że trafostacja została postawiona bezprawnie.
  • REKLAMA
  • #7 21247218
    popek9
    Poziom 14  
    Ocena: 26
    >>21246067 Jak nie mają tytułu prawnego? Pierwszą rzeczą jaką ZE każe wykonawcy to uzyskanie służebności przesyłu . Nawet jeżeli właściciel działki nie będzie wyrażał na to zgody, a nie ma innej możliwości posadowienia stacji transformatorowej, linii napowietrznej czy linii kablowej to ZE stosuje Art. 124. - [Ograniczenie sposobu korzystania z nieruchomości] - Gospodarka nieruchomościami. Za służebność możesz dostać od ZE kasę, za ograniczenie własności już nie.

Treść całego art. 124
    https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-u.../gospodarka-nieruchomosciami-16798871/art-124
  • #8 21247308
    tmf
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2203
    popek9 napisał:
    Jak nie mają tytułu prawnego?

Między innymi dlatego proponuję zadawać takie pytania profesjonalistom. Na forum to każdy jest prawnikiem, lekarzem i zna się na wszystkim...
    Warto jednak dokładnie poczytać o czym pisze autorka - według projektu jest wszystko ok, ale w naturze słup nie stoi tam gdzie stać powinien. BTW, służebności to ustanawia sąd, ZE może co najwyżej wnieść do sądu o ustanowienie służebności.
  • #9 21247486
    pati06022018
    Poziom 3  
    >>21247218 Decyzję administracyjne dotyczą działki obok. Tak tam też była uzyskana zgoda na posadowienie slupow. Fizycznie słupy umieszczone są na mojej działce. Dlatego napisałam że nie mają podstawy prawnej do korzystania z mojej własności.
  • #10 21247795
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1225
    Jeżeli jesteś pewna, że współrzędne słupów na mapie projektowej i powykonawczej różnią się od stanu faktycznego,to piszesz pismo z żądaniem przesunięcia słupów z Twojej działki w ciągu miesiąca. Straszysz samowolą budowlaną i naliczaniem oplat za bezumowne korzystanie z Twojej działki.
    Ale najlepiej skorzystać z usług prawnika.
  • #11 21247810
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6617
    pati06022018 napisał:
    nie mają podstawy prawnej do korzystania z mojej własności.
    Zapytam - kiedy kupiłaś tę działkę i stała się twoją własnością. Później niż w 2019?
    Zatem widziały gały co brały.
    Kupiłaś działkę z "inwentarzem". Dobrze że to tylko słupy, a nie hipoteka. ;)
  • #12 21248922
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1956
    A ten sąsiad, który wyraził zgodę, sądząc że ta ziemia jest jego, jak reaguje? Machnął ręką i oddał ci kawał ziemi? Przecież on może ją spokojnie zasiedzieć.
  • #13 21249091
    pati06022018
    Poziom 3  
    >>21248922 sąsiad, który wyraził zgodę, nie wiedział tak samo, że nie stoją na jego ziemi, bo, jak wspomniałam, miedza sobie funkcjonowała w terenie umownie. Zasiedzieć nie miał czego, bo to nie jego urządzenia stoją na mojej działce, tylko ZE. A ZE, z tego jaką posiadam wiedzę, ma na to 30 lat.

Dodano po 3 [minuty]:

>>21247810 działkę kupiłam z bliską odległością słupów. Na oko nie było tego widać, bo działka jest długa. Wyszło w momencie, kiedy chciałam ogrodzić teren i napotkałam przeszkodę.
  • #14 21249103
    stomat
    Poziom 39  
    pati06022018 napisał:
    sąsiad który wyraził zgodę nie wiedział tak samo że nie stoją na jego ziemii, bo tj wspomniałam miedza sobie funkcjonowała w terenie umownie

Inaczej mówiąc był przekonany że ta ziemia należy do niego, czyli był jej posiadaczem. Wszyscy tak myśleli: on, poprzedni właściciel twojej działki, operator sieci, geodeta wytyczający miejsce pod słupy, geodeta inwentaryzujący je i nanoszący je na mapę, ty w momencie kupowania pewnie też. Więc jeżeli był posiadaczem tego terenu ponad 20 lat to może go zasiedzieć (teren, nie słupy).
  • #15 21250634
    pati06022018
    Poziom 3  
    >>21249103 Nie był przekonany. Po prostu nie wiedział. On się tym nieuzytkiem nie interesował, bo nie miał po co. Nawet tam w okolicach nie mieszka. Odziedziczył kiedyś i tyle. Ani tam nic postawić ani wynająć się nie da, bo rozmiar i kształt działki na to nie pozwala. Dlatego mu było bez różnicy czy tam coś postawią czy nie.
  • #16 21250647
    stomat
    Poziom 39  
    pati06022018 napisał:
    Ani tam nic postawić ani wynająć się nie da, bo rozmiar i kształt działki na to nie pozwala.

pati06022018 napisał:
    może trwać latami, a ja w międzyczasie chcę się budować i ogrodzić teren, ale słupy mi w tym przeszkadzają.

Dostrzegam tu pewną sprzeczność.

Jak to nie wiedział skoro wyrażał zgodę na ustawienie słupów?
  • #17 21251069
    gkwiatkowski
    stomat napisał:
    pati06022018 napisał:
    Ani tam nic postawić ani wynająć się nie da, bo rozmiar i kształt działki na to nie pozwala.

pati06022018 napisał:
    może trwać latami, a ja w międzyczasie chcę się budować i ogrodzić teren, ale słupy mi w tym przeszkadzają.

Dostrzegam tu pewną sprzeczność.

Jak to nie wiedział skoro wyrażał zgodę na ustawienie słupów?

Wyraził zgodę w 2010 roku i od 14 lat nie interesuje się działką.
    Wykonawca pomylił się o parę metrów i słupy postawił na sąsiedniej działce.
  • #18 21251088
    stomat
    Poziom 39  
    gkwiatkowski napisał:
    Wykonawca pomylił się o parę metrów i słupy postawił na sąsiedniej działce.

Skąd taka informacja? Dlaczego poprzedni właściciel nie interweniował skoro widział że na jego działce stawiają słupy?
    Geodeta inwentaryzujący sieć powykonawczo też się pomylił tylko w drugą stronę? Wykonawca stawia słup tam gdzie mu geodeta wbije pomarańczowy słupek.
  • #19 21251417
    gkwiatkowski
    Pomylił się albo geodeta wykonawcy albo obecny geodeta.
    Poprzedni właściciel działki nie reagował, bo myślał, że granica jest na miedzy przed słupami.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nielegalnym posadowieniem słupa energetycznego i stacji transformatorowej na swojej działce, które zostały zainstalowane przez Zakład Energetyczny w 2010 roku. Poprzedni właściciel nie był świadomy, że urządzenia znajdują się na jego gruncie, a zmiany w planie zagospodarowania przestrzennego (MPZP) z 2019 roku ujawniły, że słupy są umiejscowione niezgodnie z projektem. Użytkownik rozważa działania prawne, w tym zlecenie geodezyjnego pomiaru oraz konsultację z prawnikiem, aby udowodnić, że słupy są postawione bezprawnie. W dyskusji podkreślono znaczenie dokumentacji oraz możliwości uzyskania służebności przesyłu przez Zakład Energetyczny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA