logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kocioł Junkers Cerapur Smart ZSB24-5C23 - zawór trójdrogowy przepuszcza

wieslaw1967_40 01 Paź 2024 14:33 669 4
REKLAMA
  • #1 21246110
    wieslaw1967_40
    Poziom 18  
    Ocena: 36
    Witam
    Zaczęło się od wymiany silniczka zaworu bo tylko delikatnie tykał a nie przełączał.
    Po wizycie fachowca, wymianie silniczka okazało się, że niezależnie od wyboru CO czy CWU grzeje obydwa obwody. Silniczek oczywiście działa, przełącza ale prawdopodobnie przepuszcza na tej zworce zatykania wylotu wody w zależności od ustawienia na CO czy CWU.
    Fachowiec przyjechał ponownie, wyczyścił zawór w środku i ten gumowy przerzutnik szczoteczką jak do zębów ale w sumie to nic nie pomogło. Może faktycznie jest to to wymiany bo guma na nim sparciała ale po trzech latach.
    Da się to dokładnie odkamienić czy jest może jakaś inna przyczyna?
    Zastanawiam się czy może to być wina bypasu - przytkany lub niedrożny.
    Stosowaliście jakieś nakładki z cienkiej rurki silikonowej w celu uszczelnienia zaworu?

Dzięki.
    Zapraszam do dyskusji i wymiany doświadczeń.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21246186
    banmar_2005
    Poziom 31  
    Ocena: 289
    Nie domykanie zaworu najczęściej powodem jego że jest zasyfiony, szczególnie wtedy jak się zastosowało jakieś różne płyny w instalacji. Robi się czarna maź a pod wpływem temperatury to twardnieje powodując ze zawór nie pracuje prawidłowo.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 21249652
    wieslaw1967_40
    Poziom 18  
    Gumowa zwora wewnątrz zaworu bez wyraźnych śladów zużycia czy osadu z kamienia. Dla pewności nałożyłem na nią silikonowy wężyk o grubości ścianki około 1mm. Dalej to samo. Niezależnie od położenia zwory grzeje i CO i CWU.
    Może być inna przyczyna takiego stanu rzeczy? Ten bypass nie daje mi spokoju. Co by było gdyby był niedrożny.
    Skończy się pewnie na wymianie zaworu. Fotki zworki:

Element gumowy z zaworu na tle tekstury. Gumowa zwora zaworu z nałożonym silikonowym wężykiem, na tle z teksturą.
  • #5 21254155
    wieslaw1967_40
    Poziom 18  
    Po oględzinach okazało się, że to co wyglądało jak bypass to zaślepiony kawałek kanału. Zawór trójdrogowy zdemontowałem, dokonałem oględzin, sprawdziłem przedmuchami jak zwora zamyka wloty i wszystko jest ok. Trzeba szukać gdzie indziej. Może to wina zaworów zwrotnych przed zasobnikiem...
REKLAMA