turkuc11 napisał: Trzy rzeczy:
1. Często laptopy mają nawalone bloatware'u od producenta (szczególnie HP) które spowalnia system.
2. Co znaczy wszystko na 100% w zarządzaniu energią? Tryb wysokiej wydajności włączony? W Windowsie czy programie zarządzającym producenta laptopa?
3. Twój laptop dostał już Windowsa 11 24H2? Dla wielu ludzi naprawiło to problem z responsywnością.
Ad.1 - fakt system był preinstalowany przez producenta - wyciągnąłem z pudełka, aktualizował się z godzinę i jest tam kilka jakiś programów od Lenovo to fakt, ale czy to by tak ograniczało moc obliczeniową procesora z górnej półki?
Ad.2 - Tak mam na myśli tryb wysokiej wydajności - minimum i maksimum procesora na 100%. W Windowsie i jakimś tam programie Lenovo gdzie wybiera się full perfomance lub silent mode.
Ad.3 - tak wersja Windowsa 24H2
Tak jak pisałem wyżej - laptop za 4700 zł z dobrymi bebechami a ja się zastanawiam za co zapłaciłem?!
Wg mnie to po prostu nie jest to co powinno być. Nie z Ultra 7. Może gdyby to była i3 13th z 8GB RAM-u to bym powiedział OKEJ.
I co z tego, że np. Furemark2 pokazuje 17FPS a na moim starym i5-8265U tylko 4FPS gdzie R5 8600G pokazuje już tych FPS-ów 31 (a nie ma tych wszystkich P-Core i E-Core i to w takiej ilości)
Nie sądziłem, że klikająć w ikonę Edge czy Chrome poczuję, że laptop z takim procesorem musi się zastanowić czy oby na pewno ma tę przeglądarkę uruchomić czy nie
Mam porównanie do tego stacjonarnego składanego 2 miesiące temu z R5 8600G i przeraża mnie fakt, że ten laptop będzie mu tak mocno ustępował z wydajnością przy podstawowych czynnościach jak przeglądarka, YouTube czy pakiet Office
Nie wspomnę już, że YouTube w przeglądarce Edge się po prostu tnie (w każdej rozdzielczości), ale to pewnie wina przeglądarki bo na Chromie już jest okej chociaż na moim starym laptopie z i5 8th na każdej przeglądarce jest okej.
Dziwne.