logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja falownika Sofar HYD5KTL z baterią 2,5 kW - jak uniknąć przeciążenia?

01rhed 04 Paź 2024 16:00 1362 3
REKLAMA
  • #1 21250326
    01rhed
    Poziom 1  
    Dzień dobry wszystkim bardzo pomocnym Forowiczom,
    posiadam instalację PV o mocy 4 kW, a do tego falownik hybrydowy Sofar HYD5KTL z magazynem BTS-5K i modułem zarządzania energią BTS-5K-BDU.
    Niestety sam to dobierałem i nie zauważyłem, że moc nominalna baterii to 2,5 kW, a falownika 5 kW. Byłem przekonany, że falownik uzupełni brakującą moc z sieci.
    W tej chwili, jeśli pobór mocy przy odbiorze wzrośnie powyżej 2,5 kW, następuje wyłączenie prądu (błąd 110 Overload). Można z tym żyć i uważać, żeby czajnik nie chodził razem z mikrofalówką, ale w sumie potrzebujemy coś z tym zrobić. Można to skonfigurować inaczej? Czy dołożenie drugiego magazynu rozwiąże sprawę?
    Dziękuję za wskazówki.
  • REKLAMA
  • #2 21252320
    Zbychul
    Poziom 22  
    Ocena: 189
    Witaj , najlepiej gdybyś wydzielił gniazda o dużym obciążeniu do oddzielnego obwodu i zasilił go tylko z sieci. Twój falownik jak piszesz nie dobiera sobie z sieci, a czy jak są oświetlone panele to z nich dobierze brakującą energię ?
    Ja na działce mam podobny problem ale w mniejszej skali. Na razie funkcjonuję z wydzielonym obwodem , ale z racji użytkowania działki w ciepłych i słonecznych okresach buduję sobie układ który zapewni niezależność od sieci w słonecznym czasie. To układ zarządzania energią w oparciu o arduino, czujniki napięcia i prądu itd. w założeniu będzie działał w ten sposób, że przy oświetlonych panelach będzie wykrywał możliwość większego obciążenia ( energia z aku + paneli ) i zasili wydzielony obwód bez korzystania z sieci. W przeciwnym wypadku tylko sieć. Takie połowiczne rozwiązanie - ale zawsze coś. Do wiosny mam czas aby to zbudować i przetestować. Ale bez znajomości elektroniki i choćby podstaw programowania nie ma się co za to zabierać.
  • REKLAMA
  • #3 21253030
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 21259552
    rafal_rx_rx
    Poziom 2  
    Na obrazku masz przedstawiony sposób podłączenia tego falownika do instalacji.
    Wydaje się, że całość obciążenia masz podłączone do wyjścia EPS.
    Schemat podłączenia falownika do instalacji elektrycznej.
REKLAMA