logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie agregatu do instalacji fotowoltaicznej z magazynem 10 kW i falownikiem 5 kW?

darian001 23 Lis 2024 13:31 5193 27
REKLAMA
  • #1 21315697
    darian001
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam, da się podłączyć agregat prądotwórczy do domu w którym jest zainstalowana instalacja fotowoltaiczna z magazynem (10 kW) sofar + wiadomo ,falownik hybrydowy 5 kW , wszystko jest na 3 fazach, prąd mam w momencie braku zasilania z sieci, ale zimą jest kicha, dobrze byłoby mieć możliwość doładować akumulator w razie większej zawieruchy, pobór prądu mam niski koło 260-450 W ( piec+ lodówka+ 2 telewizory, oświetlenie. Falownik ma 2 stringi do podłączenia paneli, jedno jest wykorzystane drugie wolne, są na to patenty?
    AI: Jaki jest dokładny model falownika hybrydowego, który posiadasz?
    Sofar HYD5KTL
    AI: Czy masz już wybrany model agregatu prądotwórczego, który chciałbyś podłączyć? Jeśli tak, jaki to model?
    Stanley SG5600
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21315759
    klamocik
    Poziom 36  
    Ocena: 716
    Poszedłeś daleko nie wiem jak to wyjdzie ale za komuny też miałem agregat zrobiony z silnika komara i przewinięty alternator samochodowy To działało. I by nie było zdziwienia to ten komarek chodził na gazie i miał kropelkowanie oleju by się nie zatarł
  • #4 21315769
    darian001
    Poziom 2  
    >>21315723 czyli dołożyć przełącznik agregat - sieć i zmienić ustawienia falownika, żeby ładować akumulator z sieci? Dobrze myślę?
  • REKLAMA
  • #5 21315802
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 21315805
    darian001
    Poziom 2  
    >>21315802 to jest falownik hybrydowy , działa też jako off-grid
  • REKLAMA
  • #7 21315863
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 21315867
    darian001
    Poziom 2  
    >>21315863 zastępuję sieć agregatem o parametrach takich jak sieć, dla falownika to nie powinno być problemem. Zastosowanie ręcznego przełącznika agregat-sieć daje gwarancję, że prąd z agregatu nie pójdzie do sieci.
  • #9 21315869
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 21315914
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 21316376
    darian001
    Poziom 2  
    >>21315914 trzeba prościej

1-mam akumulatory które są puste ,wyładowane
    2- nie mam prądu w sieci ( operator ma awarię)
    3- mam agregat prądotwórczy którym chcę naładować akumulatory
    4- zakładam przełącznik agregat -sieć
    5- podaję prąd do falownika poprzez sieć ( z agregatu)
    6- ładuję akumulatory
    7- agregat ładuje akumulatory w ciągu 3-5 godzin i nie musi pracować cały czas aby zasilać dom
    8- piszę o sytuacji gdzie nie ma zasilania z sieci i nie ma słońca i skoro już mam magazyn to po co ma agregat pracować całą dobę?
  • #12 21316390
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 21316398
    darian001
    Poziom 2  
    >>21315869 Chcesz agregatem zastąpić sieć, jest to niedopuszczalne przy falownikach on-grid.

Przecież jest ATS, to dlaczego to niedopuszczalne? Rozumiesz w ogóle, o co pytam? W razie awarii mam 400 V i 10 kWh i to nie idzie do sieci, gdy operator ma awarię.

Dodano po 2 [minuty]:

>>21316390 Czyli nie da się..... to kupię jakiś 2 kW z sinusem na wyjściu, przedłużacz, bo widzę, że żaden elektryk tego nie ogarnie.
  • #14 21316413
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 21316457
    darian001
    Poziom 2  
    >>21316413

dziękuję za info.
  • #16 21316502
    Michał_74
    Poziom 34  
    Ocena: 611
    Witam.
    Tylko gdybam.
    Więc proszę mnie nie linczować.

A co by było gdyby napięcie z agregatu wyprostować mostkiem, odpowiednio wy filtrować i podać jako stałe zamiast paneli PV do inwertera?
    Wtedy instalacja PV myśli że jest zasilana słońcem? - Tylko gdybam.
    Pozdrawiam.
  • #17 21316547
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 21316559
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 868
    >>21316398 jJeśli to HYD5KTL to się da, wejście AC odpinasz od sieci i poprzez wyłącznik sieć-agregat to wejście zasilasz z agregatu, i agregat ładuje aku, natomiast energię odbierasz ze złącza EPS load
  • #19 21316563
    Michał_74
    Poziom 34  
    Jarzabek666 napisał:
    Mi się wydaje że dobrze gdybasz.

No to Fachowcy czekamy na odpowiedni schemat konkretnego mostka z filtrem.
    Pozdrawiam.
  • #20 21318205
    panzewsi
    Poziom 24  
    Ocena: 159
    Pewnie nie chcesz zmieniać falownika, ale jakby co to Deye mają osobne wejście na generator, mogą przy jego pomocy doładować akumulatory i wysyłać sygnał załączający generator w razie potrzeby.
  • #21 21318245
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #23 21318610
    3301
    Poziom 34  
    >>21318458

Jak niema. Pisałem wcześniej że ten model ma taką możliwość

Strony 106-108, tam praca z agregatu jest opisana

Dodano po 55 [sekundy]:

Str. 107- W trybie poza siecią można również ustawić ładowanie akumulatora za pomocą generatora zasilanego olejem napędowym podłączonego do sieci AC (od oprogramowania układowego V10 wzwyż). Aby to zrobić, wybierz „Ładowanie DG” i żądaną moc po wybraniu trybu Poza siecią. Aby automatycznie uruchomić generator zasilany olejem napędowym, gdy akumulator jest rozładowany, użyj styku przełącznika (Ustawienia zaawansowane – styk przełączający). Gdy ten tryb jest aktywny, falownik zamyka styk bezpotencjałowy w następujących warunkach: • Stan naładowania (SOC) przekracza limit (100% - EPS DOD + 2%). • Akumulatora nie wolno rozładowywać z innych powodów, np. ponieważ prąd rozładowania jest ograniczony do 0 A lub osiągnięto minimalne napięcie modułu akumulatorowego. W tym przypadku napięcie 12 V jest dostarczane między stykami 14 i stykami 16 portu Multi-COM falownika. Zasilanie jest pobierane z generatora po 3 minutach, a rampa mocy wynosi 6%/min. Falownik przestaje ładować akumulator po osiągnięciu SOC (100% - EPS DOD + bufor EPS) i otwiera styk przełącznika 3 minuty później, aby
  • #24 21451584
    ZYLA1
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam. Podzielę się moimi przemyśleniami.
    Również mam falownik Sofara HYD10 bez magazynu energii.
    Również zastanawiam się, jak w przypadku awarii wpiąć się z awaryjnym zasilaniem.
    Co gdyby zamiast agregatu wpiąć prądnicę pod gniazda baterii, oczywiście napięcie wyprostować?

Kolejna kwestia to, jak zrobić, by po zaniku zasilania z sieci (awarii) w słoneczny dzień falownik wytwarzał energię? Czy jest taka możliwość?
    Obecnie brak zasilania na wejściu grid falownika wprowadza go w błąd. A więc na wejściu falownika musi być napięcie. A gdyby podłączyć UPS, wyłączyć wysyłanie do sieci? UPS zapewniłby zasilanie falownika, a panele generowałyby energię. Oczywiście sieć w tym czasie odłączona przełącznikiem sieć/agregat.
  • #25 21451621
    3301
    Poziom 34  
    >>21451584

Bez magazynu ta się nie uda
  • #26 21453435
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 879
    Biernie się da i bez magazynu tylko należy dołączyć do na wejściu zasilania inwerter off-grid najlepiej z własnym magazynem podłączany przez ATS w przypadku odłączenia zasilania z sieci. Zasilnie z innych źródeł jest bez problemu możliwe.
    To niestety rozwiązanie chwilowe ale zawsze możliwe do zastosowania jako backup bez naruszania warunków umowy.
  • #27 21479937
    sczv
    Poziom 9  
    Ja mam Hyd15KTL, baterie 150 kWh, cały dom wraz z ogrzewaniem wisi na EPS.
    Agregat mam chińskiego diesla teoretycznie 6500 kVA. Mam go podłączonego do wejścia PV przez mostek prostowniczy i kondensator.

Wada tego rozwiązania jest taka, że należy w parametrach przyciąć moc ładowania baterii do wartości takiej, aby ładowanie i pobór z EPS nie przekraczały możliwości agregatu, ponieważ zwyczajnie nie wydala (przegrzewa się, wypadają zapłony itp.).
    Problemem jest moc pobierana przez dom, kiedy przekroczę moc agregatu.

Tu moje pytanie do osób o otwartych umysłach - czy ktoś ma pomysł na jakiś w miarę prosty układ, który zmieniłby agregat w zasilacz DC o opadającej charakterystyce I/U w taki sposób, aby oszukać falownik, aby nie usiłował wydusić maksymalnej mocy z agregatu?
    Dajmy na to takie źródło prądowe, tyle że o napięciu 600 V i prądzie 10 A.
    Jest jeszcze opcja ingerencji we wzbudzanie agregatu.
  • #28 21481456
    Michał_74
    Poziom 34  
    Witam.
    A gdyby tak zastosować odpowiedni dławik pomiędzy agregatem a mostkiem - na AC jeszcze. No bo na DC dławik już nie robi nic :D
    Tylko musiał by to ktoś obeznany policzyć albo wstawić gotowca.
    Chętnie bym przeczytał o takim wyliczeniu gdzieś tak dla 10-14A i 230V.
    Pozdrawiam.
    P.S. ten kondensator za mostkiem jest w takim wypadku/układzie dla PV potrzebny?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości podłączenia agregatu prądotwórczego do instalacji fotowoltaicznej z magazynem energii 10 kW i falownikiem hybrydowym Sofar HYD5KTL o mocy 5 kW, pracującym na trzech fazach. Głównym celem jest doładowanie akumulatorów w sytuacji braku zasilania z sieci i niskiego nasłonecznienia zimą. Uczestnicy wyjaśniają, że agregat generuje napięcie AC, które nie może być bezpośrednio podłączone do wolnego stringu paneli DC. Proponowane jest zastosowanie przełącznika sieć-agregat (ATS) oraz zmiana ustawień falownika, aby umożliwić ładowanie akumulatorów z agregatu poprzez wejście sieciowe falownika. Model Sofar HYD5KTL posiada funkcję ładowania akumulatorów z generatora (agregatu) w trybie off-grid, z możliwością automatycznego uruchamiania agregatu przy niskim stanie naładowania baterii. Jednakże agregat Stanley SG5600 jest krytykowany za niską jakość napięcia wyjściowego, co może powodować problemy z falownikiem. Wskazano, że falowniki innych marek, np. Deye, mają dedykowane wejścia na generator, które lepiej współpracują z agregatem, umożliwiając doładowanie magazynu energii i automatyczne sterowanie agregatem. Poruszono także pomysł prostowania napięcia z agregatu i podawania go jako DC do falownika, co wymagałoby specjalistycznych układów filtrujących i mostków prostowniczych. W dyskusji pojawiły się również kwestie ograniczenia mocy ładowania, aby nie przeciążać agregatu, oraz propozycje zastosowania dławików i kondensatorów w układzie. Podsumowując, podłączenie agregatu do falownika hybrydowego Sofar HYD5KTL jest możliwe, ale wymaga odpowiedniej konfiguracji, przełączników i jakości agregatu, a także znajomości funkcji falownika opisanych w instrukcji. Alternatywą są falowniki z dedykowanym portem generatora, które lepiej integrują się z agregatem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA