logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Volvo FH 13 - brak przepływu paliwa z dodatkowego zbiornika, co robić?

hubert04 04 Paź 2024 16:37 1440 6
REKLAMA
  • #1 21250349
    hubert04
    Poziom 25  
    Ocena: 406
    Volvo FH 13 nie przelewa paliwa z dodatkowego zbiornika.
  • REKLAMA
  • #2 21309793
    hubert04
    Poziom 25  
    Smok i zaworek na przewodzie w dodatkowym zbiorniku zmieniony i dalej problem z przelewaniem
  • REKLAMA
  • #3 21309896
    MACIEK_M
    Poziom 29  
    Ocena: 461
    Nie przelewa, czy przestał przelewać? Zbiorniki i instalacja oryginalna, czy dokładana? Zbiorniki łączone dołem, czy górą? Czy były jakieś naprawy przy instalacji? Musisz być hojniejszy w szczegóły, jesli mamy Ci pomóc.
  • REKLAMA
  • #4 21310739
    hubert04
    Poziom 25  
    Zbiorniki połączone góra oryginalnie nic nie robione wcześniej, nie przelewa z lewego do prawego. To co ja robiłem to zmieniłem smok lewy i zmieniłem trójnik co do niego dochodzi
  • REKLAMA
  • #5 21311537
    MACIEK_M
    Poziom 29  
    Ocena: 461
    Ten układ połączenia jest prosty i nie ma z nim problemów, pod warunkiem zachowania czystości smoków i przewodów. Oba smoki muszą być czyste, więc zajrzyj też do prawego zbiornika.
    Gdy układ jest czysty i działa prawidłowo, paliwo jest pobierane ze zbiornika w którym poziom paliwa jest wyższy i zwracane "bardziej" do tego, gdzie poziom paliwa jest niższy, dlatego nawet przy tankowaniu do jednego zbiornika po pewnym czasie poziomy w obu zbiornikach się wyrównują. Warunkiem jest czystość i drożność układu.
    Czasami zdarzało się, że przy innych pracach na pojeździe przewody paliwowe były załamywane, czy układane inaczej co mogło dawać taki skutek. Różnica w długości przewodów od trójnika do poszczególnych zbiorników nie powinna przekraczać 1 metra ( wg instrukcji ).
    Do sprawdzenia czystość układu paliwowego, przedewszystkim obu smoków i ułożenie przewodów paliwowych.
  • #6 21316913
    hubert04
    Poziom 25  
    Zbiorniki połączone góra oryginalnie nic nie robione wcześniej, nie przelewa z lewego do prawego. To co ja robiłem to zmieniłem smok lewy i zmieniłem trójnik co do niego dochodzi
  • #7 21317677
    baranekk90
    Poziom 15  
    Ocena: 33
    Miałem podobna sytuację w renault t . Dmuchnalem powietrzem w ten zbiornik gdzie jest więcej paliwa i zaczęło napływać do tego co jest mniej i poziomy się wyrównały. Nie miałem już problemu potem . W innym kierowca narzekał na podobny problem to pomogła zalanie zbiorników do pełna

Podsumowanie tematu

✨ W Volvo FH 13 występuje problem z brakiem przepływu paliwa z lewego, dodatkowego zbiornika do prawego. Zbiorniki są połączone oryginalnie od góry, bez wcześniejszych modyfikacji. Wymieniono lewy smok i trójnik, jednak problem nadal występuje. Zaleca się sprawdzenie czystości obu smoków i przewodów paliwowych, gdyż zanieczyszczenia mogą blokować przepływ. Układ powinien być drożny, a przewody ułożone bez załamań i różnice długości przewodów od trójnika do zbiorników nie powinny przekraczać 1 metra. Paliwo powinno przepływać z zbiornika o wyższym poziomie do tego o niższym, wyrównując poziomy. W podobnych przypadkach pomocne było dmuchanie powietrzem do zbiornika z większą ilością paliwa lub zalanie obu zbiorników do pełna, co przywraca prawidłowy przepływ.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA