logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik PLC Array APB 12-MRAL -problem z uruchomieniem po zaniku zasilania

Pilarzyk 04 Paź 2024 17:55 285 4
REKLAMA
  • #1 21250424
    Pilarzyk
    Poziom 7  
    Ocena: 4
    Witam
    Niepoprawnie działa mi sterownik PLC Array APB 12-MRAL. Gdy jest włączony wszystko jest okej, ale po zaniku zasilania (nawet chwilowy zanik w sieci) wyłączą się i nie chce się włączyć. Do tej pory stało się to trzykrotnie. Raz wystarczyło poczekać około 5 minut i dało się go włączyć. Za drugim razem trzeba było odczekać około godzinę, a za trzecim razem minęło około 15 godzin zanim się włączył. Sterownik zasilany napięciem 230V. Kondensator na zasilaniu i mostek prostowniczy są okej. W środku jeszcze siedzi przetwornica (jako układ scalony) LNK64GN, czy może to być przyczyna powyższych problemów? Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 21250469
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1867
    Tam jest więcej kondensatorów do sprawdzenia.
  • REKLAMA
  • #3 21250830
    Pilarzyk
    Poziom 7  
    Pozostałe też były sprawdzane. Wszystkie są nowe, bo były niedawno wymieniane i trzymają swoje parametry.
  • REKLAMA
  • #5 21259731
    Pilarzyk
    Poziom 7  
    No przyczyna zapewne siedzi gdzieś w zasilaczu. Tylko nie wiem, czego się jeszcze czepiać. Dzisiaj przyszedł mi nowy LNK364GN. Zanim wziąłem się za jego wymianę, postanowiłem włączyć sterownik i oto niespodzianka, bo włącza się bez problemu. Kilkadziesiąt razy go wyłączałem i za każdym razem bez problemu się włączał ponownie. Czasy pracy między kolejnymi wyłączeniami były różne, więc naprawdę nie wiem, o co w tym wszystkim chodzi.
REKLAMA